Merkezi Antalya'da bulunan bir güvenlik şirketi, cep telefonuyla konuşmalarda görüntü naklini de sağlayan 3G teknolojisini bloke eden modül üretti.
Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Veli Erçelik, şirket olarak 1998 yılından bu yana yüksek teknoloji cihazları ürettiklerini belirterek, 2100-2200 arası frekansı kullanan 3G'yi Türkiye'de bloke eden ilk firma olduklarını söyledi.
3G teknolojisiyle sesin yanında görüntü naklinin de herkes için kullanılabilir hale geldiğini dile getiren Erçelik, ses ve görüntü hırsızlığının ürettikleri modül sayesinde engellenebileceğini kaydetti. 3G'den önce GSM operatörlerinin 900 ve 1800 frekanslarından iletişimi sağladıklarını ifade eden Erçelik, jummer (frekans engelleme) kullanan kurum ve kuruluşlardaki cihazların, 900 ve 1800 frekanslarını engellediğini, 3G teknolojisinin kullandığı 2100 ve 2200 frekanslarının mevcut jummerlarla engellenemediğini belirtti. Erçelik şöyle konuştu:
''Var olan sistem 900, 1800 olarak çalışmaktadır, 2100'ü bloke etmez. Bloke etse bile otomatik olarak 2100'e atlar sistem. Örneğin 900 frekansı kullanan bir operatörü bloke ederseniz cihaz otomatikman 2100'e atlar. Çünkü aynı operatör 3G dolayısıyla 2100'den de hizmet veriyor. Dolayısıyla görüşme devam eder. Telefonunuz masanın üzerinde hiç bir sinyal, ışık, titreşim vermese bile, bu cep telefonu dinlenebilir. Cep telefonları vericidir. Yani bulunduğunuz ortamdaki konuşmaları, isteyen kişi istediği yerden dinleyebilir. Jummer cihazları, bunları da bloke etmiş olur.''
Erçelik, 3G'yi bloke eden cihazı 2 bin 500 TL'ye sattıklarını kaydederek, farklı şekil ve ebatlarda cihaz ürettiklerini, sigara paketine yerleştirilebilen boyutlarda da cihazlarının bulunduğunu anlattı. Müşterilerinin, devletin resmi güvenlik kurumları olduğunu aktaran Erçelik, şu bilgileri verdi:
''Özel kuruluşlara ve kişilere bu cihazların satışı yasal değil. Şu anda güvenlik kurumlarında olan cihazlar, 50-100 bin dolarlık cihazlardır ancak 3G'yi engellemezler. Eğer bu kurumlar, cihazları değiştirmeye kalkarlarsa yine 50-100 bin dolar harcamak durumundalar ancak bizim ürettiğimiz modülü kendi cihazlarına monte ederlerse 3G de bloke edilebilecek. Şu anda 3G engelleme modülü sadece bizde var.''
Cihazın test aşamasının bittiğini ve modüle yoğun talep geldiğini dile getiren Erçelik, cihazları İzmir'deki atölyelerinde ürettiklerini ifade etti.
Camilere de frekans engelleyici taktıklarını belirten Erçelik, ''camilerden de talep geliyor. Camilere küçük, sadece cami içinde etki edecek cihaz takıyoruz. Namaz sırasında açılıyor, namazın ardından kapatılıyor. Aksi halde cami çevresindeki esnaf mağdur oluyor'' diye konuştu.