40 Bin Kişi Tasarı Korkusu Yaşıyor

Engellilerin özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinden aldıkları hizmetin hayat boyu maksimum 44 hafta ile sınırlandırılmaya çalışılması engelli çocukları olan aileleri ve sektör çalışanlarını üzdü. Daha önce engellilerin eğitiminde süre sınırlaması yoktu.

TBMM Plan Bütçe Komisyonu'ndan geçerek genel kurula gelmesi beklenen yasa tasarısı ile daha önce sınırsız olan özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinden alınan hizmet süresi kısaltıldı. Bu durumdan hem merkezler hem de engelli çocukları olan aileler olumsuz yönde etkilenecek. Maksimum 44 saat ile sınırlandırılması planlanan yeni tasarıya engelli dernekleri büyük tepki gösterdi. 5378 sayılı yasa ile birlikte engelli çocuklara devlet tarafından eğitim için verilen ekonomik desteğin sollandırılmasını eleştiren dernekler, bu yasa tasarısının kabul edilip yürürlüğe girmesi halinde evlerinden çıkan engelli çocukların tekrar geri dönüp kapalı kapılar ardında kalacağını vurguluyor.

Engelli Aileleri Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Salih Sezgin ve Özel Özel Eğitim Kurumları Derneği Genel Başkanı Mustafa Metin Taş, konu ile ilgili ortak bir açıklama yaptı. AK Parti Hükümeti'nin Özürlüler Yasası ile sosyal devlet olmanın en güzel örneğini verdiği belirtilen açıklamada, özel sektör tarafından engelli çocuklara sunulan eğitim hizmetlerinin olumlu sonuçlar sağladığı kaydedildi. Yasa çıktığında özel eğitim alan çocuk sayısının 30 bin iken, bu gün hizmet alan çocuk sayısının 190 bin olduğunun altı çizilen açıklamada şu görüşlere yer verildi: "Sunulan rehberlik hizmetleri ailelerin bilinç ve bilgi düzeyini geliştirmiş, çocukların durumlarını kabul ederek eğitimlerini destekleme anlamında önemli bir adım atılmıştır. Ancak düşünülen yeni düzenleme engellileri yok sayacak, evlerine göndererek kaderlerine terk edecektir. Şu anda özel eğitim kurumlarından alınan hizmet yoluyla sürdürülen uygulama biçimiyle ailelere ve çocuklara sunulan bu çok önemli hizmetin ekonomik boyutu ve devlete olan maliyeti incelendiğinde bir çocuğun eğitim maliyeti devlete oranla 5'te 1 oranında azalmaktadır. Tüm giderleri kayıt altında olan bir sektör olarak devletten alınan gelirin önemli bir kısmının vergi olarak devlete geri dönmektedir. İşsizliğin ciddi boyutlara ulaştığı ülkemizde 40 bin kişiye istihdam sağlayarak ülke ekonomisine katkı sunulmaktadır."

16 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
94191d981d15e42fa2ceb4beec2976c3@