48 metrelik demiryolu taşıtı karayoluyla taşınacak

Sakarya\'da hızlı tren inşaatında kullanılan 48 metre uzunluğunda, 170 ton ağırlığındaki devasa balast eleme makinesi, demir yolunun kapalı olması nedeniyle özel taşıyıcıya yüklenerek kara yoluyla götürülecek.

Devasa makinenin özel taşıyıcıya yüklenmesi için bir hafta hazırlık yapıldı. Taşıyıcı dorsenin 240 tekeri, 30 dingili bulunuyor.

Çalışmalar bir hafta sürdü

Özel bir firmanın hızlı tren projesinin Eskişehir-İstanbul etabının inşaat çalışmasında kullanmak amacıyla Almanya\'dan getirttiği balast eleme makinesi, buradaki çalışmanın tamamlanmasının ardından Karaman\'a götürülmek istendi. Ancak Köseköy ve Karaköy arasındaki hızlı tren çalışmaları nedeniyle demir yolunun ulaşıma kapalı bulunması yüzünden devasa makinenin Eskişehir\'e kadar kara yoluyla taşınmaması kararlaştırıldı. Makineyi kara yoluyla götürmek için 240 tekerlekli özel taşıyıcı bulundu. Makinenin taşıyıcıya yüklenmesi için bir haftalık çalışma yapıldı. Almanya\'da makinenin üretildiği fabrikadan üç kişilik uzman ekip, çalışmalara destek verdi. Pamukova ilçesine bağlı Mekece köyünde demir yolu üzerinde bulunan makine 200, 300 ve 400 tonluk üç vinç yardımıyla taşıyıcıya yüklendi. Karaman\'a götürülecek makine Eskişehir\'in Çukurhisar beldesinde yeniden demir yoluna indirilecek.

105 bin Euro\'ya mâl oldu


Makinenin taşıyıcıya yüklenmesini koordine eden makine mühendisi Orhan Tüylü,  yaptığı açıklamada, Almanya\'dan getirtilen makinenin hızlı tren inşaatı çalışmalarında kullanıldığını söyledi. Makinenin işi tamamlandıktan sonra Karaman\'a götürüleceğini kaydeden Tüylü, "Buradaki işini tamamladı. Ancak hızlı tren çalışmalarından dolayı demir yolu kapalı olduğu için bunları kara yoluyla nakletmek zorunda kaldık. Çukurhisar\'da yeniden demir yoluna indireceğiz. Ondan sonra Karaman\'a demir yoluyla devam edecek. Makinenin taşıyıcıya yüklenmesi için bir hafta hazırlık yaptık. Alman fabrikasından da onayları alarak test kontrollerinden sonra kaldırma işlemine başlandı. Çalışmaların ardından üç vinçle makineyi taşıyıcıya yükledik. Taşıyıcılar özel dorse. 240 teker, 30 dingili var. Hem öne hem arkaya gitme özelliğine sahip. Bu sayede dar virajlarda ileri geri gitmeyi sağlıyor. Köprülerde zorlanmıyor." dedi.

Makinenin kara yoluyla nakli için güzergah üzerindeki illerin valiliklerinden resmi izinler aldıklarını ifade eden Tüylü, tünellerin ve köprülerin kontrollerinin yapıldığını dile getirdi. Tüylü, makinenin kara yoluyla naklinin 105 bin Euro\'ya mal olduğunu sözlerine ekledi.
48 metrelik demiryolu taşıtı karayoluyla taşınacak
48 metrelik demiryolu taşıtı karayoluyla taşınacak
48 metrelik demiryolu taşıtı karayoluyla taşınacak
11 yıl önce
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
e8b618b44b778efcf6a82b35c3b8996c@