5 Bin öğrenci işletmelere yerleştirildi

Türkiye’de ilk kez Sakarya Üniversitesi tarafından hayata geçirilen uygulamalı eğitim modeli Mesleki Uygulama Yönetim Sistemi (MUYS) kapsamında 5 bin öğrenci çeşitli işletmelere yerleştirildi.

Sakarya Üniversitesi’nin (SAÜ) iş dünyasına nitelikli elaman yetiştirmek için hayata geçirdiği 3+1 ve 7+1 Mesleki Uygulama Yönetim Sistemi (MUYS) iş dünyasının yoğun talebiyle karşılaştı. Yaklaşık 5 bin öğrenci kamu ve özel sektördeki çeşitli işletmelere bilgisayar yardımıyla otomatik olarak yerleştirildi.

Öncü Proje


Sakarya Üniversitesi’nin Türkiye’deki istihdam sorununun çözümüne yönelik olarak geliştirdiği öncü bir projeyi devam ettirdiklerini belirten Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas “Sakarya Üniversitesi olarak yıllardır hem iş dünyasında, hem akademik çevrelerde dile getirilen ‘ara eleman ihtiyacı’, ‘üniversite ve sanayi işbirliği’ gibi sorunların çözümüne yönelik öncü bir proje geliştirdik ve bunu devam ettiriyoruz. Bu proje Sakarya’daki sanayinin nitelikli insan ihtiyacını karşılayacak bir proje olmanın yanı sıra tüm Türkiye’de model olacak bir projedir. Sakarya Üniversitesi, Türkiye’de ilk olarak nitelikli ara eleman yetiştirmeye yönelik geliştirdiği bu projeyle lisans ve meslek yüksekokullarından mezun olan öğrencilerine daha okurken iş yaşamına atılma fırsatı sunuyor” diye konuştu.

Öğrenci Memnun, Sektör Memnun

SAÜ Teknoloji Fakültesi Dekanı ve Meslek Yüksekokulları Koordinatörü (MEYOK) Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, 7+1 uygulamasının Teknoloji Fakültesi’nde beş bölümde, Meslek Yüksekokullarında 45 bölümde uygulandığını söyleyerek “Bugüne kadar 7+1 işyeri uygulaması ile 392, 3+1 işyeri uygulaması ile 12 bin 450 öğrencimiz işyerlerinde eğitim gördü” şeklinde konuştu.

7+1 ve 3+1 işyeri uygulamasına sektör tarafından yüksek talep olduğuna dikkat çeken Sarıbıyık, “Sektörden işyeri uygulaması için yıllar geçtikçe daha yoğun bir talep var. Yaptığımız anketlere bakıldığı zaman öğrenci, akademisyen ve sektör temsilcilerinde uygulamaya karşı memnun olduklarını görüyoruz. Öğrencilerimizi geleceğe hazırlama noktasında titiz çalışmalarımıza devam ediyoruz” diye konuştu.

Sakarya Üniversitesi ve Sakarya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü arasında yapılan protokol ile 7+1 ve 3+1 kapsamında iş yeri uygulamasına katılan öğrencilerin sigortaları ve ücretleri İŞ-KUR tarafından karşılandığını söyleyen Prof. Dr. Sarıbıyık, “Bu kapsamda şartları sağlayan öğrencilere günlük 50 TL ödeniyor. İşbaşı eğitimi sonunda eğer öğrencimizin çalıştığı işyeri üç ay içinde, öğrencimizi istihdam ederse imalat sektöründe 42 ay, diğer sektörlerde 30 ay SGK İşveren payı İŞ-KUR tarafından karşılanıyor. Bu hem öğrencimiz hem de sanayici ve işletmeler için büyük bir kazanç oluyor” diye konuştu.

Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, 7+1 ve 3+1 Eğitim Modelinde tüm protokol ortaklarına, öğrenci talebinde bulunan tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.
5 Bin öğrenci işletmelere yerleştirildi
5 Bin öğrenci işletmelere yerleştirildi
8 yıl önce
Yurtlar, Öğrenci Evleri ve Apartlar Yurtlar, Öğrenci Evleri ve Apartlar
Toplu Taşımacılık, Öğrenci ve Personel TaşımacılığıToplu Taşımacılık, Öğrenci ve Personel Taşımacılığı
Erkek Öğrenci Evleri ve ApartlarıErkek Öğrenci Evleri ve Apartları
Öğrenci taşımacılığı
sakarya yükseköğrenim öğrenci yurdu