Sakarya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aydın Erdoğan, Aşı haftası adı altında 22-27 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan etkinliklerdeki temel hedeflerinin “5 yaş altındaki eksik aşılı çocukların aşılarının tamamlaması” olduğunu söyledi.
Amaçlarının “Başta sağlık personeli olmak üzere tüm toplumun aşılama ve aşı ile korunabilir hastalıklar konusundaki farkındalığının artırılması, aşı programına yeni eklenen Hepatit-A ve Su Çiçeği aşılarına toplumun dikkatini çekmek olarak açıklayan Erdoğan, “Aşı haftası etkinlikleri ile aşılama konusunda Ülke çapında gelinen başarılı düzeyin yükseltilerek devam ettirilmesi, anne ve babaların çocuklarını aşılatma konusundaki talep ve duyarlılığının artırılması amaçlanmaktadır. Aşı, insanları hastalıklardan ve onun kötü sonuçlarından koruyabilmek için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulanır. Aşı sayesinde vücut kendisine zarar vermeyen mikrop ya da toksinleri tanır ve onlara karşı bir savunma yöntemi geliştirir. Böylece vücut gerçek mikropla karşılaştığı zaman hastalığa yakalanmaz veya hastalığı çok hafif geçirir” dedi.
Bütün çocukların doğar doğmaz aşı takvime uygun bir şekilde aşılanmaya başlanması gerektiğinin altını çizen Erdoğan, “Bazı hastalıklar için risk grubunda kabul edilen erişkinler de sağlık kuruluşlarına başvurarak yapılması gereken aşılar konusunda bilgi almalı ve aşılanmalıdır. Bazı hastalıklar açısından riskli olan ülkelere seyahat edecekler ise bölgenin özelliğine göre gerekli aşıları yaptırmalıdırlar. Aşı uygulamaları Bakanlığımıza bağlı tüm hastaneler, toplum sağlığı merkezlerimiz ve aile hekimliği birimlerimizde ücretsiz olarak uygulanmaktadır” şeklinde konuştu.
Çocukluk çağı aşı takvimine 1 Mart 2012 tarihinden itibaren Hepatit-A ve 01 Ocak 2013 tarihinden itibaren su çiçeği aşısı eklendiğini ve böylece aşı ile korunabilen hastalık sayısının 13’e çıktığını kaydeden Erdoğan, “Daha önce büyük salgınlar ve ölümlere yol açan çiçek hastalığı 1977 yılından itibaren uygulanan yoğun aşılama ile tamamen yok edilmiştir. Uygulanan başarılı aşılama programları sayesinde, çiçek hastalığının tamamen kökü kazınmış olduğu için halihazırda uygulanan aşı takviminde çiçek aşısı yer almamaktadır. Yine çok önemli bir çocukluk çağı hastalığı olan çocuk felci hastalığına karşı dünya genelinde uygulanan yaygın aşılama çalışmaları neticesinde hastalık yok edilme aşamasına getirilmiştir. 1994-2009 yılları arasında uygulanan Maternal Neonatal Tetanoz Eliminasyon Programı (Yenidoğan tetanozunu önleme programı) sayesinde 2009 yılında Türkiye yenidoğan tetanozunu elimine etmiş ülkeler arasına girmiştir” dedi.
Aşı haftası boyunca 5 yaş altındaki çocuklarda eksik aşısı bulunan çocukların aşılanacağını kaydeden Erdoğan, aşıların ihmal edilmemesi tavsiyesinde bulundu.