Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Kültür ve Kongre Merkezi’nde “Gıda Günleri” etkinliği gerçekleşti.
SAÜ Gıda Mühendisliği Topluluğu tarafından 6’ncısı düzenlenen etkinliğin ilk günkü konukları Ak Gıda İnsan Kaynakları Sorumlusu Merve Başku, Gülseven Helva ve Şekerleme Müdürü Melih Gülseven, PKU Aile Derneği Başkanı Deniz Yılmaz Atakay, Catering Guide Yayın Yönetmeni Dursun Arık ve Apack Ambalaj Genel Müdürü Muharrem Demir oldu.
Özgeçmiş iyi hazırlanmalı
Etkinlikte işe alım süreçleri ve çalışma alanlarından bahseden Ak Gıda İnsan Kaynakları Sorumlusu Merve Başku, “İşe alım süreçlerinde insan kaynakları olarak dikkat ettiğimiz bazı noktalar var. İyi hazırlanmış bir özgeçmiş, yetenek ve İngilizce seviyesinin iyi bir derecede olması bizim için önemli. Mülakat, İngilizce mülakat, referans kontrolü süreçlerinin sonunda da iş teklifinde bulunuyoruz” dedi.
Hayatınız boyunca problem çözmelisiniz
Gülseven Helva ve Şekerleme Müdürü Melih Gülseven de konuşmasında kendi tecrübelerinden tavsiyeler aktardı. Gülseven, “Hayatınız boyunca problem çözmelisiniz. Mesleğinizle ilgili literatürleri ve dergileri takip edin. Üretim yapmayı düşünün ve yeni arayışlara girin. Kendinizi geliştirin. Gezmeyi öğrenin ama dolu öğrenin. Hayatınızda hep stratejik olun. Bu şekilde işinizde en iyisi siz olacaksınız” tavsiyelerinde bulundu.
PKU hastaları neler yemeli
Konuşmasında fenilketonürili (PKU) hastalarının nasıl beslenmesi gerektiğinden bahseden PKU Aile Derneği Başkanı Deniz Yılmaz Atakay, bu hastalarının diyet tedavisinde, diyetin protein, enerji, vitamin, mineral ve fenilalaninden yana yeterli ve dengeli olması gerektiğini söyledi. Atakay, “Bu yüzden diyet tedavisinde tüketilmemesi gereken besinler, serbest besinler, sınırlı miktarlarda tüketilecek besinler ve düşük fenilalaninli tıbbi besinler, aile ve büyümekte olan fenilketonürili hasta tarafından bilinmelidir. Sınırlı miktarda tüketilmesi gereken ise besinler sebzeler, meyveler, unlu gıdalar, zeytin, margarin, tereyağı, bal, pekmez gibi besinlerdir. Eğer bunlara dikkat edilmezse PKU hastalığı olan çocuklarımızda zekâ gerilemesi olabilir” ifadelerini kullandı.
Sektör yayınlarını takip edin
Catering Guide Yayın Yönetmeni Dursun Arık ise sektörel yayınlar hakkında bilgiler verdi. Arık, “Sektörümüzdeki gelişmeleri rahatlıkla takip edebilirsiniz. Sektörel yayıncılık üretici ve tüketici arasında köprü görevini üstlenir. Sektör yayınları her zaman sehpa üzerinde bulunan ürünler olduğu için okunma ve incelenme kat sayıları tirajlarının çok üstündedir” diye konuştu.
Gıda ambalajlarının önemi
Apack Ambalaj Genel Müdürü Muharrem Demir de sağlık ve kalite garantisi olan ambalaj çeşitlerini anlattı. Demir, “Ambalajlama tarımsal, endüstriyel ve tüketici ürünlerinin içerilmesi, korunması, tanımlanması, satışlarının ve dağıtımlarının hızlandırılması için bir endüstri ve pazarlama tekniği olarak tanımlanmaktadır. Gıda sanayindeki ambalaj ise içine konulan gıdaların, son tüketiciye bozulmadan, en az toplam maliyetle güvenilir bir şekilde ulaştırılmasını ve tanıtılmasını sağlayan bir araçtır ” şeklinde konuştu.