Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nce düzenlenen 6. Kamu Politikaları Çalıştayı başladı.
SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşen “Türkiye’de Kamu Politikası Çalışmalarının Dünü, Mevcut Durumu ve Geleceği” konulu açılış paneline konuşmacı olarak Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü (TODAİE) üyesi Prof. Dr. Argun Akdoğan, Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mete Yıldız, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Gökhan Orhan katıldı.
Moderatörlüğünü Penn State Harrisburg Üniversitesi’nden Prof. Dr. Göktuğ Morçöl’ün yaptığı panelde söz alan TODAİE üyesi Prof. Dr. Argun Akdoğan, Türkiye’de geçmiş dönemlerde yapılan kamu politikası çalışmalarına ilişkin bilgi verdi. Türkiye’de bu konuda yapılan çalışmaların Cumhuriyet ile birlikte şekillenmeye başladığını belirten Prof. Dr. Akdoğan, sanayi politikalarının yürürlüğe konması, Devlet Planlama Teşkilatı’nın kurulması, iktisadi ve sosyal projelerin yapılması ile kamu politikaları çalışma alanının gelişme gösterdiğini söyledi.
Geçmişte kamu sektöründe verimsiz çalışıldığı algısının oluştuğunu ifade eden Prof. Dr. Akdoğan, “Kamuya bu konuda haksızlık etmemek, aynayı biraz da özel sektöre çevirmek gerekiyor. Çünkü kamu politikası tekniklerinin çoğu özel sektördeki gelişmelerden oluşuyor. Yapılan araştırmalarda özel sektörde bile bazı durumlarda kapitalizmin kar, rasyonalite ve verimlilik anlayışının geri plana atıldığı durumlar da olabiliyor” diye konuştu.
Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mete Yıldız da konuşmasında, Türkiye’de kamu politikası çalışmalarının mevcut durumu konusunda katılımcıları bilgilendirdi. Kamu politikaları çalışmaları kapsamında akademik alanda yapılan çalışmaların son yıllarda gelişme gösterdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Mete Yıldız, yurtdışında lisansüstü eğitim gören akademisyenlerin bu alanın önemini daha iyi kavradığını, yurtdışından gelen yabancı akademisyenlerin de burada çalışmalar yaparak kamu politikasını şekillendirdiğini söyledi.
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Gökhan Orhan ise konuşmasında, kamu politikaları çalışmaları kapsamında hem ulusal hem de uluslararası düzlemde yeni kitaplar ve makaleler yayınlandığını belirterek, Türkiye’de bu alanda yaşanan hareketliliğin kendisini sevindirdiğini ifade etti. Alınan kararların kamu bürokrasisine ne ölçüde katkıda bulunacağının da araştırılması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Orhan, bu bağlamda çok ciddi literatür çalışmalarının yapıldığını, teorik çalışmalarla birlikte geleceğe yönelik çalışmaların artmasının faydalı olacağını söyledi. Prof. Dr. Orhan, “Bunun siyasi bedelini ise siyasetçiler ödüyor. Bu nedenle kararları kendileri almak istiyor. Alınan kararlar her zaman toplum için en uygun karar olmayabiliyor. Kapalı kapı arkasında alınan kararlar, karar mekanizmalarında bir takım sıkıntılara yol açabiliyor. Bu konuda yapılan çalışmalar en baştan doğru bir biçimde yapılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.