Türkiye'de pek çok üniversite öğrencisinin kullandığı KYK Kredileriyle ilgili oluşan en önemli sorulardan biri de geri ödeme planının nasıl olduğu. Mezun olduktan en geç 2 sene sonra başlamak zorunda olan ödemelerle ilgili gerekli hususlara sizler için bu yazımızda yer verdik
KYK borç sorgulama nasıl yapılır?
Şahıslar KYK Kredi borçlarını e-devlette bulunan Öğrenim/Katkı Kredisi Geri Ödeme Sorgulama ekranından sorgulayabilirler.
Erken Ödeme İndirimi nedir?
KYK Kredisi kullanan öğrencilerin mezun olduktan sonra en geç 2 sene sonra borçlarını ödemeye başlamaları gerekiyor. Öğrenciler eğer ödemelerine mezun olduktan sonraki ilk sene içerisinde başlarlarsa ana paranın üzerine eklenecek olan enflasyon farkında %30 indirimden yararlanabiliyorlar. Mezun olduktan sonra 2. senenin içerisinde ödemeye başlayan öğrencilerin yararlanabildikleri indirim %20 oranında oluyor.
KYK kredi borcunuzu erken ödeyip indirimden yararlanmak istiyorsanız ödeme yapmadan önce mutlaka, 444 19 61 numaralı KYK iletişim merkezini aramanız gerekiyor. Ardından indirimli borç miktarınızı öğrenip Ziraat Bankası şubelerinden adınız, soyadınız ve T.C. kimlik numaranızla ödeme yapabilirsiniz.
Gecikme Faizi nedir?
Mezun olduktan 2 sene sonra KYK Kredisi borçlarını ödemeye başlamayan öğrencilere günlük olarak %1.40 gecikme faizi uygulanıyor.
KYK Borçları nasıl hesaplanıyor?
Mezun olduktan sonra ilk sene içerisinde borcunu ödemeye başlayan öğrenciler için:
Alınan kredilerin toplamı + Yİ-ÜFE ilavesi - %30 indirim
Mezun olduktan sonra ikinci sene içerisinde borcunu ödemeye başlayan öğrenciler için:
Alınan kredilerin toplamı + Yİ-ÜFE ilavesi - %20 indirim
Mezun olduktan 2 sene sonra borcunu ödemeye başlayan öğrenciler için:
Alınan kredilerin toplamı + Yİ-ÜFE ilavesi
Mezun olduktan 2 sene sonra borcunu ödemeye başlamayan öğrenciler için:
Alınan kredilerin toplamı + Yİ-ÜFE ilavesi + Gecikme Faizi
KYK Borçları ertelenebiliyor mu?
KYK Kredisi borçları bir tek aşağıdaki durumlar söz konusu olduğunda ertelenebiliniyor:
-İşsizlik
-Öğrencilik
-Askerlik
Erteleme başvurularının zamanında yapılması büyük önem teşkil ediyor.
Borçlar nasıl taksitler haline ödenir?
Öğrenciler kredilerini ödemeye başladığında aldıkları süre boyunca toplam tutarın taksitlerini öderler. Örneğin; toplamda 48 ay boyunca 500 liraya tekabül edecek miktarda kredi kullanan bir öğrenci 48 ay boyunca bu tutarda taksit öder.