Toprak Holding’in Sakarya’da bulunan fabrikaları yeniden harekete geçti. Altı yıl önce haczedilen ve üretimleri duran Toprak Sağlık Ürünleri ve Polyester İplik Fabrikası yeniden faaliyete geçiyor.
Toprak Sağlık Ürünleri 53 işçi ile faaliyete geçerken, tek bantta bir milyon dolarlık ihracat yapıyor. Polyester İplik Fabrikası\'nın yeniden faaliyete geçirilmesi için çalışma başlatılırken, Toprak İlaç Fabrikası\'da kapasitesini artıracak.
Üretim durmadan önce Toprak Holding’e ait 3 fabrikada bin üzerinde istihdam sağlanırken, haczedilen fabrikalardan sonra sadece Toprak İlaç Fabrikası küçülerek üretimine devam etti. Toprak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Halis Toprak’ın fabrikalarını birer birer devreye sokması ile hareketlenen Sakarya’daki fabrikalara önümüzdeki günlerde yeni işçi alımları yapılacak.
OSB\'nin üçte birine kurulu
Geçen aylarda üretimine yeniden başlayan Toprak Sağlık Ürünleri Fabrikası\'nda şu an 3 vardiya tek bantta 53 işçi çalışıyor. Önce çocuk bezi üretimine başlanan fabrikada çocuk bezine ilaveten hijyenik ped üretimi devreye girdi. Diğer makineleri revizyona alan holding yönetimi fabrikayı tam kapasite ile çalışacak duruma getirmeyi amaçlıyor. 53 işçinin çalıştığı fabrikada diğer makinelerin de çalışması ile birlikte istihdamın 5 kat artması bekleniyor.
Üretimi duran diğer bir fabrika olan Toprak Polyester İplik Fabrikası\'nda ise personel toplama çalışmaları başlatıldı. Makinelerin revizyona alındığı fabrikanın bir ay içinde üretime ve işçi alımına başlayacağı öğrenildi.
Toprak İlaç Fabrikası\'nın Müdürü Bengü Serbes, Toprak Holding olarak geçmişe bir sünger çektiklerini ve yollarına daha sağlam ve emin adımlarla ilerlediklerini vurguladı. Hem üretim kapasitelerini hem personel sayısını hem de ihracat rakamlarını artırmayı hedeflediklerini vurgulayan Serbes, Toprak Holding’in Sakarya 1’inci OSB’nin neredeyse üçte birine kurulu olduğunu belirtti.
Yaklaşık 800 kişi istihdam edilecek
Serbes, Sağlık Ürünleri Fabrikası\'nda yeniden çalışmaya başladıklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Şu an yaklaşık bir milyon dolarlık ihracat yapılıyor. Yedi makineye çıkmayı hedefliyoruz. Ve bu da 7 milyon dolarlık ihracat rakamı demek ve buna bağlı istihdam demek. Şu an mevcut 53 işçi sağlık ürünlerinde çalışıyor. 7 makinenin çalışmaya başlaması ile birlikte istihdamın 4 katına kadar artması bekleniyor. Bu da Sakarya’ya iş imkanı demek. İplik fabrikamız da çalışmıyordu kapanmıştı. Tekrar faaliyete geçmek üzere. Çalışmaları yeniden başlandı ve yaklaşık bir ay içinde açmayı planlıyoruz. Personel görüşmeleri başladı. Bu da yeni bir istihdam ortamı oluşturacak Sakarya’da. İlaç fabrikası olarak kapasitemiz yıllık 110 milyon kutu. Bu hedefe ulaşmayı planlıyoruz. Bu sayıya ulaştığımızda bu sayının istihdamı da 4 kat artırmasını bekliyoruz. İlaç fabrikamızda toplam 214 kişi çalışıyor pazarlama dahil. Sağlık ürünleri fabrikamız 7 makineye çıkacağı ve 7 milyon dolarlık ihracat yapacağı için burada 250 kişiye istihdam sağlanması bekleniyor. İplik fabrikası açıldığında kademeli olarak makinelerini açacak ve onların da yıl sonunda 250 kişiye ulaşması bekleniyor. Toplam yaklaşık 800 kişiye yeni istihdam sağlanmış olacak.”
“Halis Bey bütün fabrikalarını geri aldı ve hepsini çalıştırma hedefinde” diyen Serbes, açıklamalarını şöyle tamamladı: “Bu çalışmalarla birlikte tabiiki istihdam da sağlanmış olacak. Türkiye’nin ekonomisine fayda sağlama yönünde. Bütün kapalı fabrikalarını açıyor sadece Adapazarı kampüsünde bulunan 3 fabrika değil geri kalan Bozöyük, Eskişehir ve Bilecik’te bulunan fabrikalarımızın da hepsi aktif hale geliyor ve çalışıyorlar. Eski dönemi kapattık artık. Biz yeniden patronla beraber yolumuza bakıyoruz.”