7 Büyükşehir Belediye Başkanı Bir Araya Geldi

Büyükşehir Belediye Başkanları 13. İstişare Toplantısı Sakarya'da gerçekleşti.  

Sakarya Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Büyükşehir Belediye Başkanları 13. İstişare Yoplantısı Adapazarı Kültür Merkezi tiyatro salonunda yapıldı. Toplantıya Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Duran, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ve  Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz katıldı.  

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Duran yaptığı açılış konuşmasında büyükşehir belediyeleri arasındaki ilişkilerin çok önemli olduğunu ifade ederek, "Bu istişareler ve bilgi alışverişleriyle oluşacak işbirliğinin, hem israfı önleyecek hem de şehirler arasındaki dayanışmaya büyük katkıda bulunacağını düşündük. 7 büyükşehir belediyesi olarak böyle birlikte çalışma ortamı oluşturduk. Bu teknik yeniden değerlendirme toplantısı hüviyetini de taşıyor. İstişare toplantılarından elde ettiğimiz bilgilerin çok önemli olduğunu düşünüyoruz" dedi.   

Sakarya'nın 2000 yılında depremin ardından büyükşehir olduğunu ifade eden Duran, "Sakarya yaşadığı deprem felaketinde ülkemizin tüm illerindeki belediyelerinden büyük destek gördü. 1999 depremi, alt ve üst yapıyı sıfıra indirdi. Elimizde hiçbir şey kalmadı. Konutların yüzde 70'i hasarlı konuma geldi. Su ve kanalizasyonu tamamen bitti. Hayat felçti. Terk edilmeye hazırlanılan bir yapıdan bugüne geldik. Bu felaketleri yaşamayan şehirlerin şanslı olduğunu düşünüyorum Hakikaten zor zamanlarda bizi hatırlayanları unutmamız mümkün değil. Belediye başkanlarımızın getirdikleri güzel katkılar zor zamanlarda çok işimize yaradı. Onlarla birlikte Sakarya'daki değişimi yeniden görerek değerlendireceğiz. Şehre yaptıkları katkıların kentimizi nereye taşıdığını göstereceğiz. Kucaklaşarak büyük zorlukların nasıl aşıldığının örneğidir Sakarya. Bilgi ve deneyim paylaşımı yaptığımız çalışmalarda ana unsuru oluşturmaktadır" diye konuştu.  

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey ise, deprem zamanında Yalova'da gönüllü sağlık kuruluşunda görev yaptığını ifade ederek, depremde neler yaşandığını çok iyi bildiklerini kaydetti. 
   
"ŞEHİRLERİN İNŞAASI ÜLKENİN İNŞAASIDIR" 

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin, Büyükşehir belediye başkanları arasında düzenlenen istişare toplantılarında bilgi, birikim ve deneyimlerini paylaştıklarını belirterek, maksatlarının herhangi bir şehrin öne geçmesi olmadığını söyledi. Şahin, hep birlikte halkın, insanların ve toplumun kalkınması, refahı ve gelişmesi için çalıştıklarını belirterek, "Amacımız hep birlikte karşılıklı istişare ile bu halkın ve insanların refahını, kalitesini ve huzurunu daha fazla arttırmaktır. İnanıyoruz ki, şehirlerin inşası ülkenin inşasıdır. Bir insan bir şehre gittiğinde o zaman iz bulmalıdır, kendisi de ayrılırken iz bırakmalıdır. Biz belediye başkanları olarak iz bırakmak istiyoruz. Bıraktığımız iyi izlerle insanlarımız daha huzurlu yaşasın. Amaçlarımızdan biri de insanların kalbini kazanmaktır. İnsanları medeniyet seviyesine ulaştırmaktır. Bu gayretle halkımızın karşısındayız. Önümüzde 2009 yerel seçimleri var. Yerel seçimlerde de inanıyoruz ki AK Parti'nin idare ettiği büyükşehir, il ve ilçe belediyeleri çok daha fazla olacaktır. Hep birlikte Türkiye'ye çok daha fazla hizmet etmiş olacağız. Başbakanımızın tabiriyle topu santrada gezdirmeden projelerle hizmet ederek ülkenin insanına faydalı olmayı amaçlıyoruz. Bugün de bu deneyim için buradayız" dedi. 
 

"BİLGİ, BİRİKİM VE DENEYİMLERİ PAYLAŞIYORUZ" 

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ise, belediye başkanı seçildikten sonra en çok istifade ettiği toplantıların istişare toplantıları olduğunu belirterek, "Her toplantıda birbirimizle görüş alışverişlerinde bulunarak hizmetlerimize daha iyi yön verebilme şansına sahip olduk. Basit bir örnek vermek istiyorum. Antalya'da hafif raylı sistem çalışmalarına yaklaşık bir buçuk sene önce başladık. Dünyada en kısa sürede bu projeyi bitiren şehir olma iddiasını ortaya koyduk. Bugünlerde bu iddiayı yakalamak üzereyiz. Bu konuda en iyi katkıyı Kayseri Büyükşehir Belediyesinden gördük. Bizden önce başlamış olduğu çalışmalarla tecrübelerini zaman kaybına yönelik olarak paylaştı ve karşılaşacağımız sorunları çok hızlı bir şekilde aşma fırsatı yakaladık. Gittiğimizde o şehirde yapılmış başarılı örnek çalışmaları gördük ve kendi şehrimizde uygulamaya başladık. Sakarya'da hidroelektrik enerji santrali kurulması projesi dikkatimi çekti. Biz de Antalya'da yeniden başkan seçildiğimde, hidroelektrik santrali kurulmasına yönelik projeyi hazırlama yönünde girişimlere başladık" diye konuştu.  
 
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki nüfusun yüzde 75'inin şehirlerde yüzde 25'inin köylerde yaşadığını belirterek, "Köylerde yaşayan vatandaşlarımız da şehirlerle bir şekilde bağlantılılar, birbirinden kopuk değiller. Bunun anlamı nüfusumuz neredeyse artık şehirlerde yaşıyor. Herkes dünyayı takip ediyor. Dünyanın neresinde iyi bir şey varsa onu kendisi de istiyor. Yaşam standardı en yüksek yerlerdeki hizmetleri görüp 'Benim şehrimde niye yok?' diye sorguluyor. Bizde şehircilik tarihi çok yeni. 1950'li yıllarda biraz gayret etmişiz. Seçimle göreve gelen arkadaşlarımız bir göç dalgasıyla karşılaşmış. Arkasından ideolojik bir yapılanmayla karşı karşıya kalmıştır. Bunlardan etkilenerek belediye başkanlığına gelenler bizim adamlarımız diyerek gece konduların önünü açmışlar. Ne yazık ki ideolojik dalgalanmadan da en çok şehirlerimiz etkilenmiş. Bunları yaşadık" şeklinde ifade etti. 

Özhaseki, artık hizmet belediyeciliğinin, sosyal belediyeciliğin ön planda olduğunu ifade ederek, "'İnsanımız ne ister' ve 'Neye ihtiyaç duyar?' diye gecesini gündüzüne katan hizmet erleri ön plana çıkmış durumda. Büyükşehirler olarak büyük projelerimiz var. Her projemiz 100 milyon dolarlık bütçelerle yapılacak örnek projeler. Bu noktada tecrübelerimizi paylaşmamız lazım. Arıtma tesisimizi yaptığımızda, farklı şehirlerde bizim yaptığımızın 4 katına mal eden arkadaşları tek tek kendim aradım. Oraya gidecek olan fazla benim ülkemin parası. Bütün projeleri tek tek değerlendiriyoruz. İstişare sırasında gündem konusunda başlık atıyor ve oturarak ders çalışıyoruz. Bunun faydasını da görüyoruz. Bu çalışmaları önemsiyoruz ve 4 ayda bir bütün programlarımızı bırakarak bir araya geliyoruz" diye konuştu.    
"BELEDİYELER TÜRKİYE'NİN LOKOMOTİFİ HALİNE GELDİ"  

Belediyelerin son dönemlerde yeni belediyecilik anlayışıyla Türkiye'nin lokomotifi haline geldiğini söyleyen Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, "1984'e kadar sadece protokol belediyeciliği varsayılırdı. 1984-2004 arasında kaynaklar arttırılarak yatırımlar yapılabildi ama yetki ve sorumluluklar aynı şekilde artmadı. 2004'ten sonraki süreçte yeni anlayış daha da güçleniyor. Artık yetkiler de sorumluluklar da, imkanlar ve imkan üretme olanakları da tamamen yerel yönetimlere geçmiş oldu. Yerel yönetimler aslında kentin ve ülkenin öncüsü oldu. Bugün dünyada ve Türkiye'de kriz tartışılıyor. Hepimiz dün temel atma ve açılışlar yaptık. Belediyelerimizde adeta kriz yok. Çünkü belediyelerde durma şansı yok. Her gün yeni bir proje üretiyorsunuz. Kaynak yok diyemezsiniz. Kaynak üretmek zorundasınız. Bu yeni dönemin özelliklerinden. Bu çalışma toplantısı da yeni döneme çok uygun düşen bir toplantı. Seçimlere doğru gidilen süreçteyiz ve adaylıklar konuşuluyor. Bizim gündemimizde bu konunun olacağını çok tahmin etmiyorum. Değinilir ve geçilir. Yine gündemimizde yatırımlar, son ana kadar hangi hizmetler tamamlanabilir o konuşulacak" dedi.    
"1980 ÖNCESİ BELEDİYELER DIŞA KAPALIYDI"  

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz,
1980 öncesi kentlerdeki belediyecilik konusunda güzel örneklerin olmamasının en önemli nedeninin Türkiye'nin dışa kapalı olması olduğunu belirterek, "Dışarıyı göremiyorduk. Kent yöneticilerinin ufku ülke içindeki küçük ölçeklerle sınırlı kalıyordu. 1980'den sonra dışa açılma ülkemizde güzel hizmetler yapılmasına vesile oldu. İstişare toplantısı bu temel mantık üzerinden gelişmeye başladı" diye konuştu.   

Büyükşehir Belediye başkanları 2 gün boyunca Sakarya'nın tarihi ve doğal güzelliklerini gezecekler.   
 
15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
a74e417f5b3bff9dcd6b7a69945c5b2c@