7/24 Anjiyo Hizmeti

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Gündüz donanımlı bir ekiple birlikte haftanın 7 günü 24 saat anjiyografi hizmeti veren bir klinik haline geldiklerini söyledi.

SAÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji kliniğinin çalışmalarıyla ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Hüseyin Gündüz, Türkiye’de kardiyoloji alanında sayılı merkezlerde verilen sağlık hizmetini Sakarya’da sunduklarını dile getirdi.

İnsan ölümlerinin yarıya yakınının kalp-damar rahatsızlıklarından olduğunu belirten Prof. Dr. Gündüz, “Bunların önemli bir kısmı enfarktüs yani kalp krizi dolayısıyladır. Kalp krizi tedavi edilmediği takdirde ya ani ölüme ya da kalp yetersizliğine neden olur. Nitekim kalp yetersizliğinden kaynaklanan bir yıllık ölüm oranı % 25, beş yıllık ölüm oranı ise % 50’lerin üzerindedir. Bu oran birçok kanser hastalığının üzerindedir” diye konuştu.

Erken Müdahale Çok Önemli

Kalp krizi vakalarında erken müdahalenin çok önemli olduğunu vurgulayan Gündüz, şunları kaydetti: “Günümüz tıp dünyasında kalp krizinin en etkili tedavisi anjiyografi sonrası, balon ve stent tedavisi şeklindedir. Kalp krizi kendisini göğüs ağrısı ile belli eder. Ağrının başlamasından itibaren ilk bir-iki saatlik dönem çok önemli. Göğüs ağrısı şikayeti olan bir kimse ilk bir-iki saat içerisinde bir anjiyo merkezine başvurur ve o kişiye balon ve stent uygulanırsa kriz neredeyse hasarsız atlatabiliyor. Çoğu hasta bu ilk iki saatlik altın dönemde kaybedilebiliyor ve olay ani ölümle sonuçlanabiliyor. Hastaya geciktiği takdirde müdahale edilse bile kalp yetersizliği oluşuyor. Başka bir deyişle, hastaya zamanında erken müdahale edilmezse ölebiliyor veya hayatının geri kalanını kalp yetersizliği ile sürdürüyor. Çünkü enfarktüs öldürmezse kalbin dokusunun kaybedilmesine ve neticede kalbin zayıf ve yetersiz çalışmasına yol açıyor. Dolayısıyla iyi bir merkezin 7/24 anjiyo hizmeti vermesi lazım ki bu insanlara, böyle bir sorunla karşılaştıklarında her zaman başvurabilecekleri ve hayat kurtarıcı olan bu tedaviler uygulanabilsin.”

Tam Donanımlı Sorunsuz Hizmet

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Kliniği olarak haftanın yedi günü 24 saat çalışan, tam donanımlı bir anjiyo ünitesine ve merkeze sahip olduklarını dile getiren Gündüz, “Şu an bu hizmeti, eksiksiz ve sorunsuz olarak veren sayılı merkezlerden biriyiz. Diyebilirim ki, İstanbul-Ankara arasında özel merkezler dışında, bir Tıp Fakültesi olarak, Eğitim-Araştırma Hastanesi olarak, eksiksiz ve sorunsuz ve devamlı olarak sadece bizde veriliyor. Bu nedenle Eskişehir’den İstanbul’a kadar tüm bu bölgelere hizmet veren bir birim haline geldik” şeklinde konuştu.

Çok yetkin, donanımlı ve kaliteli bir ekiple çalıştıklarını ifade eden Gündüz, “Bizim dışımızda bütün merkezlerde ilaçla damarı açma yöntemi kullanılıyor. Bu yöntemin başarı şansı yüzde 40 ila 60 arasında. Oysa anjiyo ve stent yöntemi kullanıldığında deneyimli ellerde başarı oranı yüzde 99’a ulaşıyor. Dolayısıyla biz ilaçla damar açma yöntemini neredeyse hiç kullanmıyoruz. Çünkü ekibimiz çok yetkin. Bu hizmeti verebilecek kapasitede ve kalitede uzman bir ekibe sahibiz” diye konuştu.

Yılda en az 500 Ölümcül Hasta Yaşama Döndürülüyor

Kardiyoloji Kliniği olarak bugüne kadar 10 binden fazla anjiyo ve diğer girişimsel işlemleri gerçekleştirdiklerini aktaran Prof. Dr. Gündüz, “Bunların içinde primer anjiyoplasti dediğimiz yani kalp krizi sırasında müdahale edilmezse ölebilecek hastalara müdahale sayımız yıllık en az 500 kişi idi. Geçen sene biz 500 tane enfarktüs hastasını ölümden döndürdük. Bu sene bu rakam 750’yi bulacak. Gecen sene anjiyo yapılan hasta sayısı 2 bin 500 idi bu sene 3 bin 500’ü aşmış olacak” şeklinde konuştu.

Hiçbir Hastayı Geri Çevirmiyoruz

Kardiyoloji Kliniğinin, gelişmiş büyük merkezlerde verilen tüm tedavi hizmetlerini sunduğunu belirten Gündüz, “Tıkanmış veya daralmış olan tüm damarları boyunda bacaklarda dahil açıyoruz. En iyi ve en güncel tekniklerle, en iyi malzemeleri kullanıyoruz. Mesela çocuklardaki kalp deliklerine ameliyatsız şemsiye yöntemiyle müdahale ediyor ve kapatıyoruz. Çarpıntı tedavisi olanlara ilaç tedavisi başarısız olduğunda ablasyon/yakma gibi yöntemler kullanılarak kalp ritim düzensizliklerini tedavi ediyoruz. Son yıllarda dünyada uygulanmaya başlanan TAVİ tekniğiyle ameliyatsız kalp aort kapakçığını değiştiriyoruz. Kalp ultrasonografi hizmetleri, her türlü en ileri endoskopi hizmetleri veriliyor. Bunlar yetkinlik istiyor. Türkiye’de sayılı büyük hastanelerde, iyi bir kalp merkezinde verilebilecek hizmetler bunlar” diye konuştu.

Hastaların beklemeden aynı gün içinde tedavi edildiğini vurgulayan Prof. Dr. Hüseyin Gündüz, “Gayretimiz hiçbir hastayı geri çevirmemek. Her türlü hizmet, gerektiğinde randevu verilmeden aynı gün içinde yapılıyor. Hiçbir hasta beklemiyor, bekletilmiyor. Gerekirse aynı gün anjiyo yapılıyor. Anjiyo ünitemiz 7 gün 24 saat hizmet veriyor” diyerek sözlerine son verdi.

10 yıl önce
Kedi Köpek Eğitimi ve Otel Hizmeti PetshoplarKedi Köpek Eğitimi ve Otel Hizmeti Petshoplar
Konteynır nakil hizmeti
sakaryada kargo hizmeti verenler