Geyve İlçesi Akıncılar Köyü\'nde Beşiktaş Şelalesi ve deresinin üzerine kurulan kum ocağı eleme tesisi, balıkların yumurtlamak için Sakarya Nehri’nden dereye ulaşmasını engelliyor.
Bunun üzerine köyün çocukları nehirden balık tutup Beşiktaş Deresi’ne bırakarak ekolojik dengeyi sağlamaya çalışıyor. 200 metre uzunluğunda 9 katlı Beşiktaş Şelalesi, taş ocağı tehdidi altında bulunuyor.
"Derede balık görmek imkansız"
Geyve Akıncılar Köyü Şelalelerini Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Kamuran Tan, bölgede bulunan taş ocağının çevreye büyük zarar verdiğini iddia etti. Ocakta izin verilenden çok daha büyük patlamalar yapıldığını dile getiren Tan, “Ocak çevreye büyük tahribat yapıyor. Yaban hayatı bundan olumsuz yönde etkileniyor. Beşiktaş Şelalesi deresi üzerine ocak kum eleme tesisi kuruldu. Yaklaşık 10 yıldır bu tesis çalıştı. Derenin Sakarya Nehri ile bağlantısı kesildi. Yumurtlama zamanında balıklar dereye gelip yumurtlayamıyor. Yıllar içinde derede balık görmek imkansız hale geldi." dedi.
Tuttukları balıkları dereye atıyorlar
Ocakta 5 Mart\'ta gerçekleştirilen büyük patlamanın ardından bu eleme tesisinin faaliyetinin durdurulduğunu, ancak fiziki yapısıyla balıkların geçişini engeller hale geldiği bilgisini veren Tan, “Köyümüzün çocukları ve gençleri de Sakarya Nehri’nden tuttukları kum, sazan ve ot balığı gibi balık çeşitlerini dereye atıyor. Bu şekilde nehirle bağlantısı kesilen derenin üst kısmında ekolojik denge sağlanmaya çalışılıyor. Son 3 yıldır bu şekilde dereye balık taşıyoruz. Bu gün de irili ufaklı 200 balık bıraktık.” şeklinde konuştu.
Taş ocağı sahipleri ise ocakta yapılan tüm çalışmaların yasal olduğunu, denetime açık olduklarını bildirdi.