Abbas Güçlü'den Sakarya Üniversitesi'ne büyük övgü

Milliyet Gazetesi'nin deneyimli yazarı ve Kanal D'de ekrana gelen Genç Bakış programının sunucusu Abbas Güçlü, bu haftaki köşe yazısında Sakarya Üniversitesi'nden övgüyle bahsetti.

"Üniversitelerimizin isimsiz kahramanları" adlı yazısında, Güçlü şu ifadeyi kullandı:

"Gelelim Sakarya Üniversitesi benim için neden çok önemli sorusuna: Çok yakında Avrupa Kalite Ödülü’ne aday üniversiteler ve ödül alanlar açıklanacak. Çok önemli bir ödül çünkü A’dan Z’ye attığınız her adım, uzun süreli olarak denetleniyor. Yani hak etmeyene kesinlikle verilmiyor. Bugüne kadar ülkemizden bu ödülü alan tek üniversite dahi çıkmadı. Bir ara Marmara Üniversitesi mühendislik Fakültesi finale kaldı o kadar! Ay sonunda açıklanacak finalistler arasında Sakarya Üniversitesi de var ve ödül alırsa hiç şaşırtıcı olmaz..."

İşte Güçlü'nün o yazısı:

Önceki gün iki üniversitemizi ziyaret ettim.
Önce Gebze Teknik Üniversitesi’nde doktora öğrencilerinin yarıştığı bir sunum projesinde jüri üyeliği yaptım. Öğleden sonra da Sakarya Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde yeni öğretim yılının ilk dersini verdim.
Her iki üniversiteyi de kuruldukları günden bugüne yakından izliyorum ve her ikisi de benim kriterlerime göre Türkiye’nin iyi 20 üniversitesi arasında. Hatta Sakarya ilk 10’da bile yer alabilir.
Gazetelerde yayımlanan dünya sıralamaları elbette önemli ama çok daha önemlisi, ilgili ülkelerin kendi kriterleri!
Gelelim Sakarya Üniversitesi benim için neden çok önemli sorusuna:
Çok yakında Avrupa Kalite Ödülü’ne aday üniversiteler ve ödül alanlar açıklanacak.
Çok önemli bir ödül çünkü A’dan Z’ye attığınız her adım, uzun süreli olarak denetleniyor. Yani hak etmeyene kesinlikle verilmiyor.
Bugüne kadar ülkemizden bu ödülü alan tek üniversite dahi çıkmadı.
Bir ara Marmara Üniversitesi mühendislik Fakültesi finale kaldı o kadar!
Ay sonunda açıklanacak finalistler arasında Sakarya Üniversitesi de var ve ödül alırsa hiç şaşırtıcı olmaz...
SAÜ, ayrıca, ISO-2002 Kalite Belgesi ile EFQM Mükemmellik Yetkinlik Seviyesi Kalite Belgesi’ne sahip ilk ve tek devlet üniversitesi!
Peki ya dünya listesine giren diğer üniversitelerimiz nerede? Hodri meydan, onlar da Avrupa Kalite Ödülü’ne başvursunlar, finale kalsınlar ve ödül alsınlar, hep birlikte onları da ayakta alkışlayalım...

Sakarya Üniversitesi

Sakarya Üniversitesi 1970’te Sakarya Mühendislik ve Mimarlık Yüksekokulu olarak açıldı, 1971’de Sakarya Devlet Mimarlık ve Mühendislik Akademisi’ne dönüştü, 1982-1992 yılları arasında da İstanbul Teknik Üniversitesi’ne bağlı bir fakülte olarak öğretimine devam etti. 1992’de de Sakarya Üniversitesi olarak yeniden yapılandı.
Bugün ise uzaktan eğitimle birlikte 90 bine yakın öğrencisiyle, en fazla öğrenciye sahip üniversitelerimiz arasında yer alıyor. 150’ye yakın öğrenci kulübü ve 7 bin farklı alanda ders veriliyor.
En önemlisi de üniversiteyle ilgili her şeyi anlık güncellemelerle dijital ortamda takip etmeniz mümkün.
Kaç öğretim üyesi var, hangi dersleri veriyor, kaç uluslararası yayını bulunuyor, derslerine kaç öğrenci giriyor, hangi ödevleri verdi, yurtdışına ne zaman, ne için gitti gibi her türlü ayrıntıya anında ulaşabiliyorsunuz.
Kütüphanesi 24 saat açık ender üniversitelerden biri. Öğretim üyeleri mevcut derslerin ötesinde gün boyu öğrencilerle de sanal sınıflarda bir araya geliyor ve derslerle ilgili ayrıntılar paylaşılıyor. Öğrenci memnuniyeti de bir hayli yüksek. Ama öylesine mütevazı ve içe dönükler ki en önemli başarılarını bile kamuoyuyla paylaşmıyorlar...
Rektör Muzaffer Elmas ve arkadaşlarına bu örnek çalışmaları nedeniyle ne kadar çok teşekkür etsek yeridir.
Avrupa’nın onlarda gördüğü vizyon ve kaliteyi, umarız Ankara da görür!..
İlk derste medyanın ve ülkenin bugün içerisinde bulunduğu durumu konuştuk. Karamsar bir tablo çizmedik, geleceğe umutla bakmamız gerektiğini anlattık ve geleceğin gazetecileri olarak etik değerlere sıkı sıkıya sarılmalarını önerdik...

Gebze Teknik

İsmi ve kampüsü değişse de Gebze Teknik Üniversitesi de ülkemizin fark yaratan en önemli akademik kurumlarından biri.
Çok yakında ismini herkesten çok daha fazla duyacağız, çünkü çok önemli projelere imza atıyorlar. Özellikle de savunma sanayii ve pil konusunda sadece ülkemizde değil dünyada da ses getirecek ürünler geliştiriyorlar. Laboratuvarları gezerken gururlanmadık dersek yalan olur.
1992’de ABD’deki MIT’ten esinlenerek Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü olarak kuruldu, çok zaman kaybetti ama şimdi genç rektörü Haluk Görgün’le hızla kaybolan o zamanı telafi ediyor. Hocaların üçte ikisi Amerika doktoralı ve tam bir araştırma üniversitesi.
Bilimi sevdirmek ve halka indirmek amacıyla doktora öğrencileri arasında düzenlenen ve 3 dakikada en karmaşık konuların bile anlatılabileceğini ortaya koyan yarışma da bilgilendirici olduğu kadar keyifliydi.
Özetin özeti: Şamatacı üniversiteler kadar hatta daha fazla, arı gibi çalışanlar da var ama onları ne gören var ne de duyan!..
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
10a01866176df0fff4399a49d986b0bc@