Acar: "Seracılık yaygınlaşıyor"

Acar “Seracılığın yaygın olarak yapıldığı Akdeniz bölgesindeki dekara 15 ton olarak gerçekleştiği düşünüldüğünde, Sakarya İlinin örtüaltı sebze yetiştiriciliği açısından sahip olduğu potansiyeli açıkça ortaya koymaktadır”dedi.

Ziraat odası deleğesi Şükrü Acar “Gelir getirici bir tarımsal uygulama olan, örtüaltı sebze yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak, bu faaliyeti yürüten sebze üreticileri yeni teknolojilerle kaynaştırmak, başlangıcından pazarlama aşamasına kadar karşılaşılabilecek sektörel sorunların giderilmesinde birlikte davranma alışkanlığını geliştirmek, örtüaltı sebze yetiştiriciliğinde ağırlıklı kullanılan kadın emeğini nitelikli hale getirmek, böylece gider azaltıcı aynı zamanda verim, kalite ve gelir arttırıcı bir örneği sergilemek olarak öngörülmesi gerekmektedir. Acar Örtüaltı yetiştiriciliği diğer tarım kolları arasında, yüksek tesis ve işletme giderleri gerektiren, daha fazla teknik bilgi ve beceri ile sürekli ve daha çok uğraş isteyen bir işletme biçimidir. Ancak açıkta tarla ziraatına oranla 5-6 kat fazla ürün elde edilen ve buna bağlı olarak daha fazla gelir sağlanması mümkündür. Ekonomik bir faaliyet olan örtüaltı sebze yetiştiriciliğinin yaygınlaşması elde edilen verimsel değerlerle, başka bir anlatımla karlılıkla doğru orantılıdır. Proje süresince yapılan üretim sonucunda 1 dekarlık sera alanından 24 Ton Salatalık 22 Ton Domates hasadı gerçekleştirilmektedir”dedi..

Örtü altı yetiştiriçiliği

Acar “Bu verimsel değerlerin seracılığın yaygın olarak yapıldığı Akdeniz bölgesindeki dekara 15 ton olarak gerçekleştiği düşünüldüğünde, Sakarya İlinin örtüaltı sebze yetiştiriciliği açısından sahip olduğu potansiyeli açıkça ortaya koymaktadır. Bu nedenlerden dolayıdirki 2014 yılında ve hatta 2015 yılı ilk aylarında bir çok doğa olaylarına maruz kalan bölgemizdeki örtü altı yetiştiriçiliği yapılan seralar bu olumsuz şartlardan oldukça fazla etkilenerek üretim yapamaz duruma gelmişlerdir. Bu alanda üretim yapan çiftçilerimizin bir çatı altında toplanarak yaşamış olduğu bu sıkıntıları yerel yönetimler başta olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlara iletmek adına bir şeyler yapılmalıdır. Bölgemizde üretim yapan sebze ve örtü altı yetiştiricilerinin sorunlarına ilgili kurumlar ile koordineli olarak çözüm üretilmesi gerekmektedir. Gerek üretimlerine devam etmesi konusunda gerekse hasat ve pazarlama aşamasında bu kesime destek verilmesi ile üretimlerine devam ettirilmesi bölgemizin artan nufusuna ve geleçek yıllardaki oluşabilecek ulaşılabilir gıda temini için önem arzetmektedir”dedi.. (AYŞENUR ELMACI)

Acar: "Seracılık yaygınlaşıyor"
9 yıl önce
ergün acar perde