Açık Alanlar Bilinçsizce İlaçlanmamalı

Kene ile mücadelede, bilinçsiz şekilde açık alanların ilaçlanmasının doğru olmadığı belirtiliyor. Uzmanlar, park, bahçe, mesire yeri gibi açık alanların gelişigüzel ilaçlanmasının insan ve çevre sağlığını tehdit ettiğini kaydediyor. Mücadelenin lokal olarak yapılması; insanlarla iç içe yaşayan ve kene taşıyıcısı olan evcil hayvanların ilaçlanması öneriliyor.

Kırım Kango Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına sebep olan kenelerle mücadelenin yanlış yapıldığını belirten veteriner hekim Mustafa Yıldız, açık alanların bilinçsizce ilaçlanmasının kesinlikle doğru olmadığını söyledi. Piknik mevsiminin başlamasıyla bazı belediyelerin mesire yerleri, park ve bahçeler gibi geniş açık alanları keneye karşı ilaçladığını belirten Yıldız, bunun, insan ve çevre sağlığı için keneden daha büyük bir tehdit oluşturduğunu kaydediyor.

Açık alan ilaçlama şekliyle kene ile mücadelede başarılı olunamayacağını vurgulayan Yıldız, keneyi doğadan yok etmenin mümkün olmadığını vurguladı. Çevreye yönelik geniş ilaçlamanın doğal dengeyi bozduğunu, bunun yerine lokal mücadele edilmesinin daha doğru olacağı bilgisini veren Yıldız, kenelerin insanla en yakın temasın evcil hayvanlarla yaşandığını dile getirerek şu uyarılarda bulundu:

"Kenelerin son konaklarının özellikle sığırlar başta olmak üzere çiftlik ve evcil hayvanlar olması dolayısıyla, bu hayvanlarda kene mücadelesi yapılması gerekir. Bu mücadele bir kampanya şeklinde bütün yerlerde eş zamanlı yapılırsa faydası daha çok görülür. Kene sayısını kontrol altına almak amacıyla çevreye yönelik geniş ilaçlama yapılması sağlıklı bir uygulama değildir. Ne yazık ki bu tür uygulamaların belediyeler tarafından yapıldığını gözlemliyoruz. Keneleri doğadan tamamen yok edemezsiniz. Ayrıca, yoğun ilaçlamaların ekolojik dengenin bozulmasına ve yeni problemlerin ortaya çıkmasına yol açabileceği de unutulmamalıdır."

İLAÇLANAN YERE TABELA KONMALI

Park, bahçe ve mesire yerlerinin ilaçlanmasının, burada piknik yapan insanları zehirleyebileceğini ifade eden Yıldız, güvenilirliği kanıtlanmayan 'çok zehirli ilaçların' günlerce çim ve toprak üzerinde kaldığını ifade etti. Kimyasal ilaçlarla sürekli temasın uzun vadede kanser riski taşıdığının altını çizen Yıldız, piknik sırasında özellikle oynayan çocukların ellerine bulaşan ilaç kalıntılarının yiyecek ve ellerin ağızla temasıyla vücuda girebileceğini dile getirdi. Bu durumun bünyeleri daha hassas olan çocuklarda zehirlenme vakalarına yol açabileceğini belirten Yıldız, şu bilgileri verdi:

"Piknik bölgelerinde eğer çok yoğun kene varsa ve mutlaka ilaçlanması gerekiyorsa, mümkün olduğu kadar dar bir alanın çevreye ve halk sağlığına yönelik etkileri iyi bilinen 'insektisit' ilaçların uzmanların kontrolünde yapılması faydalı olabilir. Ama mutlaka piknik bölgesinin ilaçlandığını, ilacın arınma süresini gösteren tabelalar konulmalıdır. Ama mümkün olduğu kadar açık alanlar ilaçlanmamalıdır. Bu uygulama insan sağlığının yanı sıra bitki, hayvan ve yer altı sularını da zehirlemektedir."

TAVUK İYİ BİR KENE TÜKETİCİSİ

Özellikle köylerde ve kırsal alanlarda kene ile mücadelede tavukların kullanılabileceğini söyleyen Yıldız, ancak bunun kuş gribi görülme olasılığı en düşük bölgelerde uygulanabileceğini anlattı. Yıldız, "Tavuklar iyi bir kene tüketicisi. Dolayısıyla kırsal bölgelerde eğer kuş gribi riski yoksa tavuklar kenelerle mücadelede kullanılabilir. Büyükbaş, küçükbaş hayvan ahırlarında tavukların bulundurulması kene sayısını azaltabilir" dedi.

Sakarya Vatan Hastanesi Başhekimi uzman doktor Dursun Bostancı da halkın yoğun bulunduğu açık alanların ilaçlanmasının doğru olmadığını ifade etti. Bostancı, çok güçlü veteriner ilaçların çevredeki olumsuz etkisini günlerce sürdürebileceğini vurgulayarak, bu ilaçlarla temas halinde kısa vadede zehirlenmeler, uzun vadede ise kanserojen etkisinin olabileceği bilgisini verdi.

Adapazarı Belediyesi ise kene ile mücadelede, uzmanların karşı çıktığı yöntemi uyguluyor. Belediye Veteriner Müdürlüğü'den verilen bilgiye göre, kene ısırması vakası görülen park ve bahçe gibi açık alanlar ekipler tarafından ilaçlanıyor.

ALINACAK BASİT TEDBİRLER KENELERDEN UZAK TUTAR

Kene ısırmasından bir kaç basit tedbirler korunmanın mümkün olduğunu anlatan veteriner hekim Mustafa Yıldız, riskli bölgelerde, vücudu tamamen örtecek giysiler giyilmesi ve açık renkli elbiselerin tercih edilmesi gerektiğini isteyerek, şu uyarılarda bulundu:

"Kenelerin vücuda girebileceği açıklıkların kapatılması önemlidir. Açık renkli giysiler kenenin kolayca fark edilmesini sağlayacaktır. Pantolon paçalarının çorap içine konulması, çizme giyilmesi etkili bir tedbirdir. Kırsal alanlara gidildiğinde vücudun açıkta kalan kısımlarına repellentolarak bilinen böcek kovucu maddelerin sürülmesi, kenelerin birkaç saat vücuda yaklaşmalarını engellemektedir. Elbiselere, yıkamaya da dayanıklı olan, etki süresi uzun kene öldürücü ilaçlar (insektisit) sürülmesi etkili bir korunma aracı olabilmektedir. Beden kene yönünden sık sık kontrol edilmeli, kene varsa bir pens veya cımbızla, kenenin deriye yapıştığı yerden tutulup sağa sola oynatılarak çivi çıkarır gibi çıkarılmalıdır. Ancak mümkün olduğunca hızlı bir şekilde en yakındaki sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Kene vücuttan ne kadar kısa sürede çıkarılırsa hastalık riski de o kadar azalmaktadır."

16 yıl önce
Tabelacılar ve Açık Hava ReklamcılığıTabelacılar ve Açık Hava Reklamcılığı
Açık ve kapalı sac kasa
açık büfe imkanı
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
c3806c6209dbd0830f9b6fa9ffd29f13@