"Açık havaya sıkılan ilaç kansere yol açıyor"

Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, havaların ısınmaya başladığı Nisan ayının, sivrisineğin en yoğun üreme dönemi olduğunu söyledi.

Su birikintileri, bataklık, açık foseptiklerin sivrisineklerin doğal üreme alanları olduğunu vurgulayan Yıldız, bu alanların ilaçlanması halinde sivrisinekle mücadelede başarılı olunacağını kaydetti. Yıldız, "Yazın araçla sokak sokak gezilerek yapılan ilaçlamanın insan ve çevreyi zehirlemekten başka bir faydası yok. Böyle bir ilaçlama sivrisineği öldürmez, sadece havaya kanser püskürtürsünüz." dedi.

Doğru zamanda doğru ilaçlama

Doğru zamanda doğru ilaçlama yapılmadığı takdirde, yaz aylarında atılan tonlarca ilacın hem ülke ekonomisine, hem de insan ve çevre sağlığına büyük zararları olduğunu vurgulayan Yıldız, “Sivrisinek ilaçlarının çoğu ithal. Dolayısıyla ne kadar çok ilaç kullanılırsa o kadar ülke ekonomisine zararı var. Ayrıca çevrenin de zehirlenmesi cabası. Oysa doğru zamanda ve doğru yapılan ilaçlama hem maliyeti çok çok düşürecek hem çevre kirliliğinin önüne geçecek." diye konuştu.

"Yazın araçla gezilerek yapılan ilaçlamanın hiç bir faydası yok"

Belediyelerin genelde yaz aylarında ilaçlama yaptığına dikkat çeken Yıldız, “Bu kesinlikle doğru değil. Görüyoruz, belediyeler bir aracın arkasına ilaç atan mekanizme yerleştirerek her yeri ilaçlıyorlar. Bu ilaçlama sivrisinekleri öldürmez. Sadece insan ve çevreyi ve yer altı su kaynaklarını zehirler. Böyle bir ilaçlama şekli dünyanın hiçbir gelişmiş ülkesinde yok. Ayrıca, sivrisinek ilaçlarında öyle maddeler var ki, doğadaki zehirli etkisi ancak 100 yılda atılabiliyor. Bu sebeple bu ilaçları hoyratça havaya sıkmamız doğru değil." uyarısında bulundu.

"Açık havaya sıkılan ilaçlar kansere yol açıyor"

Birçok sivrisinek ilacının kanserojen madde ihtiva ettiğini, havaya bilinçsizce sıkılan ilaçların kanser vakalarını tetiklediğini vurgulayan Yıldız, şunları kaydetti: "Yaz aylarında rahat geçirmek istiyorsak, belediyelere büyük düşüyor. Çevremizdeki sinekler için, doğal yaşam alanları olan su birikintileri ile mücadele etmek zorundayız. Öncelikle şunu iyi bilmek zorundayız. Sinekler üreyebilmek için mutlaka durgun sulara ihtiyaç duyarlar. Bunlarda etrafımızdaki su birikintileri, foseptikler, küçük göletler gibi. Belediyeler buraları rehabilite ederlerse yaz aylarında rahat bir mevsim geçirmiş oluruz. Aynı zamanda belediyelerin ve de vatandaşların daha az ilaç kullanmasının yolunu açar. Bu yolla insanları ve de çevreyi daha az zehirlemiş oluruz."
11 yıl önce
Zirai Ürün & Zirai İlaç BayileriZirai Ürün & Zirai İlaç Bayileri
İlaçİlaç
İlaç deposu
zirai ilaç firması