MÜSİAD'ın Haftalık Yönetim Kurulu Toplanlantısı'nda ADASU Genel Müdürü Doç. Dr. Rüstem Keleş; Sakarya'nın 3 önemli sorununun yer aldığı raporu MÜSİAD'a sundu.
Toplanlantıya 14 kişilik Heyeti ile birlikte katılan Keleş; hazırladığı ve acil çözümlenmesi gereken Sakarya'nın 3 önemli sorununun yer aldığı raporu; 14-15 Kasım'da Eskişehir'deki gerçekleşecek olan MÜSİAD'ın GİK Toplantısı'nda Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr.Veysel Eroğlu'na iletmek üzere MÜSİAD Sakarya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Necati Atalay'a sundu. Keleş rapordaki sorunları, "Ballıkaya, Sakarya Nehri ve Sapanca Gölü" olarak sıraladı.
Keleş rapordaki sorunları, "Ballıkaya, Sakarya Nehri ve Sapanca Gölü" olarak sıraladı.
LABORATUAR KAZANDIRDIK
MÜSİAD Yönetim Kurulu üyeleri ile ADASU Heyeti'nin biraraya geldiği toplantıda konuşan ADASU Genel Müdürü Doç. Dr. Rüstem Keleş; ADASU'nun 100 milyar TL bütçesi olan 143 bin hektarlık alanda 630 çalışanıyla birlikte 190 bin aboneye hizmet veren, 2 bin 500 km içme suyu ve bin 600 km kanalizasyon hattına hizmet eden önemli bir kurum olduğunu hatırlattı. Keleş ayrıca, temel sorumluluk bölgeleri olarak içme suyu olarak % 85'ni Sapanca'dan kullandıklarını söyledi.
ADASU'nın işleri özelleştirerek, kontrol ağırlıklı bir kurum haline doğru gittiğini ifade eden Keleş; "ADASU olarak en son teknolojileri kullanıyoruz. Sakarya'ya Atıksu Laboratuarı kazandırdık. İçmesuyu ile ilgili de laboratuar çalışmalarını başlattık. Tüm Sakarya genelinde sayaç okumada elektronik uydu programına geçmekteyiz" diye konuştu.
BALLIKAYA BARAJI
Alternatif su çalışmalarını da dile getiren Keleş; en büyük sorunlarının başında 'Balıkaya Barajı projesi' geldiğini hatırlatarak, bu projenin Sakarya'nın geleceği için önemli bir proje olduğunu söyledi. Keleş; Sakarya'nın gelecek su taleplerinin karşılanması, suyun cazibeli olarak alınması ve Sapanca Gölü'ne alternatif olan "Ballıkaya Barajı"nın bir an önce faaliyete geçirilmesi gerektiğini söyledi. Diğer bir alternatifin ise Akçay Deresi olarak tespit ettiklerini belirten Keleş; ADASU olarak Akçay Deresi üzerinde mini bir baraj yapmayı planladıklarını dile getirdi.
SAKARYA NEHRİ
Sakarya Nehri'nin yeni yerleşim bölgesinin kanalizasyonları ve sanayi tesislerin atık suları ile kirletildiğini ve kontrolsüz arıtılmadan verildiğine dikkat çeken Rüstem Keleş; "Sakarya Nehri'nde kirlilik had safhaya ulaşmıştır. Pamukova ve Adapazarı Ovası'nda tarlalar, kimyasal olarak kirlenmiş bu su ile sulanmaktadır. Bu konuda talebimiz ise, yerleşimin acilen kanalizasyon şebekeleri ile arıtılmalıdır. Nehir kıyısında bulunan yerel yönetimlere destek olunmalıdır. Mevcut arıtma tesisleri işletilip, denetlenmelidir.Sanayi tesislerinin arıtılmamış suların nehre verilmesine engel olunmalıdır. Ova sulanması için köylülere destek olunmalıdır" dedi.
SAPANCA GÖLÜ
Sapanca Gölü Kuzey Kuşaklama Kolektörü'nün ADASU tarafından bakanlığın destekleriyle büyük bir bölümünü tamamladıklarını dile getiren Rüstem Keleş; "Ancak bilindiği gibi gölümüzün her iki tarafından otoban ve E-5 karayolu geçmektedir. Bu nedenle egsoz gazı dışında, özellikle yağmur suları, yollarda biriken metal ve lastik gibi atıkları göle taşımaktadır. İçme suyu kaynağının Sapanca Gölünden sağlanması nedeniyle, önemli olan bu konunun bir an önce çözümlenmelidir" diyerek, bu konuda Bakanlıktan yol gösterici bir uygulama projesi ile desteklemelerini beklediklerini söyledi.