Nevşehir ve Kocaeli'nde mahkemeler telefon ve ADSL hizmetinin ayrı ayrı verilebileceğine karar verdi. Telekom, Kocaeli'nde mahkeme kararını uygulamadı.
Nevşehir’de yaşayan Bülent Duran’ın Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’ne yaptığı başvuru, Heyet tarafından kabul edilerek, telefon ve internet hizmetlerinin ayrı ayrı verileceği karara bağlandı. Türk Telekom, Hakem Heyeti’nin bu kararına itiraz ederek dava açtı. Davayı gören Nevşehir 2. Asliye Hukuk Mahkemesi (Tüketici Mahkemesi Sıfatıyla) , Türk Telekom’un itirazını reddederek, iki hizmetin birbirinden bağımsız olarak verilebileceğine hükmetti. Daha önce Kocaeli'nde yaşanan süreçte ise, tüketici mahkemeyi kazanmasına rağmen, Türk Telekom kararı uygulamadı.
Daha önce Kocaeli’nde Yunus Abdullahoğlu uygulamaya itiraz etmiş, Kocaeli Tüketici Hakem Heyeti, hizmetin ayrı ayrı verilebileceğine hükmetmişti. Bu konuyla ilgili gelişme de bugün Cihan Haber Ajansı tarafından duyuruldu. Kocaeli’ndeki Tüketici Hakem Heyeti’nin kararını mahkemeye veren ve mahkemeyi kaybeden Türk Telekom burada bir adım ileri giderek kararı uygulamadı.
MAHKEME KARARI UYGULANMIYOR
Cihan Haber Ajansı’ndan Mehmet Güler’in konuyla ilgili aktardığı gelişme
Karara rağmen sadece ADSL'yi bağlamayan Türk Telekom'a tazminat davası açtı
Kocaeli'de bir tüketicinin sadece ADSL'yi bağlamak için verdiği hukuk mücadelesini ikinci kez kazandı. Tüketici Sorunları Hakem Heyeti ve mahkemenin kararına rağmen sadece ADSL'yi bağlamayan Türk Telekom'a 25 bin YTL'lik tazminat davası açtı.
Kocaeli'de ikamet eden Yunus Abdullahoğlu isimli vatandaş, 2005 yılında ADSL'ye başvurdu. Evine çekilen 1878011035P nolu ADSL hattın yanında 233 xx xx nolu telefon da bağlandı. Telefonu hiç kullanmadan her ay 12 YTL civarında sabit para ödeyen Abdullahoğlu, Türk Telekom Kocaeli Alemdar Şubesi'ne ADSL hattının kalması ve telefon hattının iptal edilmesi için dilekçe verdi. Olumsuz cevap alınca 10 Ocak 2007 tarihinde Kocaeli Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne başvurdu. Heyet, yaptığı incelemede 12 Mart tarihinde şu kararı verdi: "Bilirkişinin teknik raporunda Türk Telekom'un altyapısının sabit telefon olmadan da ADSL kullanımına müsait olduğu görülmüştür. Bu yüzden 4077 sayılı kanunun 5'inci maddesi gereğince bir mal veya hizmetin satışı başka bir mal veya hizmetin satın almasına bağlanmayacağından tüketicinin telefon hattının iptali talebinin haklılığına, Türk Telekomu'un hattı iptal etmesine karar vermiştir."
TELEKOM MAHKEME KARARINI UYGULAMADI
Bu kararı alan Abdullahoğlu, 04 Mayıs tarihinde heyetten aldığı kararla birlikte Telekom'a tekrar bir dilekçe ile başvurdu. Dilekçe üzerine Tük Telekom, Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'nin kararını iptal etmek dava açtı. Bu davayı da kaybedince Abdullahoğlu, tekrar bir dilekçe ile Türk Telekom'a başvurarak evine sadece ADSL bağlanmasını istedi. Şirketin iki mahkeme kararına rağmen gereğini yapmaması üzerine Abdullahoğlu bu sefer Türk Telekom aleyhine tazminat davası açtı. 3 yıldır hukuk mücadelesi veren Abdullahoğlu, şirketin mahkemeleri dikkate almadığını ve şimdiye kadar kazanılmış hakları vermediği gerekçesi ile 25 bin YTL tazminat davası açtığını söyledi. Abdullahoğlu, "Mahkemeleri kazandıktan sonra şirkete başvurdum bana sadece ADSL bağlayın diye. Ama görevliler çok sert cevap verdi. Ne yaparsanız yapın biz size böyle bir hizmet vermeyeceğiz diyorlar. Şirket resmen tekel konumunda ve kanunları da dinlemiyor. Ama ben bu davayı sonuna kadar takip edeceğim." dedi.
Abdullahoğlu'nun kazandığı hukuk mücadelesinin uygulamaya geçmesi durumunda 10 milyona yakın ADSL kullanıcısı, her ay 12 bin YTL civarındaki sabit ücreti ödemeden hizmet alabilecek