Ağız ve Diş Sağlığı - Çene Eklemi Problemleri (TME)

TME'nin Semptomları

Baş ağrıları, kulaklarda çınlama, ağzınızı açıp kapatırken gıcırdama, klik, takırtı sesi, çenenizi limitli açma veya kilitlenme, boyunda ağrı veya sertlik, baş dönmesi, bayılma, çiğnerken ağrı, yüzde ağrı, dişleri birbiri üstüne kapatırken ağrı, çiğnerken çenede yorgunluk, ellerde uyuşukluk, esnemede zorluk.

TME Hastalığınız Olduğuna Dair Belirtiler:

1. Diş sıkma yada gıcırdatma (buruksizm) sık rastlanan bir TME hastalığı belirtisidir. Dişlerin sıkılması veya gıcırdatılması yorulmuş olan kaslara aşırı stres yükler ve bu da kafa, boyun, ense ve omuzlarda ağrıya neden olabilir.

2. Baş ağrıları TME hastalarının en sık rastlanan şikayetlerindendir. Bu ağrılar migren ağrılarıyla karıştırılabilir. TME kaynaklı baş ağrıları özellikle şakak bölgesinde, gözlerin arkasında, başın arkasında, boyun ve omuzlardadır. Migren ağrıları tek taraflıdır. Ağrı görsel olarak rahatsızlıkla veya ışıkla oluşur. Bu tür ağrıların tedavisi daha farklıdır. Eğer migren ağrısından şüpheleniyorsanız bir nörologa danışmalısınız. TME probleminiz varsa bu konuda uzmanlaşmış bir diş hekimi ile görüşmelisiniz.

3. TME sorunlarının en sık rastlanan belirtilerinden biri çene ekleminden klik, tıkırtı, gıcırdama gibi seslerin gelmesidir. Hasta ağzını açtığında çene eklemi ileriye doğru hareket eder ve yerinden çıkmış disk üzerinden kayar ve tam bu sırada klik sesi duyulur. Krepitus denen gıcırdama sesi ise, kemiğin kemiğe sürtmesi ve yerinden çıkmış diskin tamamen deforme olduğunu gösterir. Diskin amacı alt çene (kondil) ile üst çenedeki glenoid fossa arasında yastık görevi görüp korumaktır. Bu koruyucu disk deforme olduğunda ve yerinden çıktığında iki kemik birbirine sürter ve krepitus denen sesler ortaya çıkar. Bir başka semptomda açma kapama sırasında meydana gelir. Hekimler klik sesinin geldiği safhada tedavi etmeye çalışırlar ve gıcırdama, açma-kapama gibi durumlarda ağrı oluşumunun olduğu evreye kadar beklemek istemezler.

4. Hastalar kulak çınlaması, uğuldaması gibi sesler duyuyorsa ya da herhangi bir kulak enfeksiyonu olmaksızın tıkanıklık gibi bir sorun yaşıyorlarsa TME’nin iskeletsel bir sorun taşıdığının göstergesi olabilir. Diğer semptomları da duymada zayıflık, uğuldama ve denge kaybıdır. Eğer eklem çok geride ve disk de çok önde konumlanmışsa çiğneme kaslarında spazma neden olabilir. Eğer kulak burun boğaz uzmanınız duyma sorununuza ve diğer semptomlara bir neden bulamazsa bu alanda uzmanlaşmış bir diş hekimine görünmelisiniz.

5. Kondil sorunu olan hastaların uyku problemi de olmaktadır. Beyin derin uyku basamaklarına ulaşılmasını engeller ve rahat bir uyku olmaz. Hastalar yeteri kadar dinlenemez ve gün boyu uykusuzluk, enerji eksikliği sorunu yaşar. Uyku problemi yaratan bir diğer sebep de, sıkma ve gıcırdatma sonucunda yanlış konumlanan diskle birlikte oluşan kas spazmları ve gerilmelerinin yarattığı ağrıdır.

6. TME disfoksununun meydana getirdiği diğer bir belirti de depresyondur. Bu hastalar sürekli artan ve çözümü olmayan kronik ağrıdan şikayetçilerdir. Depresyon hem dişhekimi için hemde medikal doktor için bir sorun oluşturuyor. Eğer ağrı enfeksiyon, tümör, beslenme bozukluğu, sistemik hastalıklar, allerji veya travmadan kaynaklanıyorsa başka bir uzmanın görüşü alınmalıdır.

Semtomlarınızı Tanımlayabileceginiz Bir Test:

1. Sıra dışı bir ağrınız oldu mu?

2. Çenenizi açıp kapattığınızda tıkırtı, klik yada tak diye bir ses geliyor mu?

3. Bu bölgelerde ağrı veya sızınız var mı: çene eklemleri, alt çene, üst çene, boyun, başınızın arkası, alın,şakaklar.

4. Kulağınızda tıkanıklık, basınç veya aşırı kir salgılama oluyor mu?

5. Kulağınızda çınlama, gürleme gibi sesler oluşuyor mu?

6. Daha önce baş dönmesi hissettiniz mi?

7. Ellerinizde, parmaklarınızda veya kollarınızda ürperti veya uyuşma oluyor mu?

8. Her zaman kolayca yoruluyor musunuz yada kronik yorgunluğunuzun olduğunu düşündünüz mü?

9. Dilinizin olduğu tarafta dişlerinizin izi oluşuyor mu?

10. Yutkunduğunuzda diliniz dişlerinizin arasına giriyor mu?

11. Yemekleri çiğnerken zorlanıyor musunuz?

12. Arka bölgede diş kaybınız oldu mu?

13. Gece veya gün boyu dişlerinizi sıkıyor musunuz?

14. Gece uyurken dişleriniz gıcırdatıyor musunuz?(Ailenize sorun)

15. Hiç diş ağrısıyla uyandınız mı?

16. Daha önce boyun zedelenmesi yaşadınız mı?

17. Daha önce çenenize, yüzünüze veya başınıza bir darbe aldınız mı?

18. İlaçların ağrınıza uzun süre etki etmediği oldu mu?

19. Çiğneme sırasında semptomlarınız daha da kötüleşiyor mu?

20. Parmaklarınızı kulaklarınızın içine götürüp bastırırken ağzınızı açıp kapattığınızda ağrı oluyor mu?

21. Çeneniz, ağzınızı açarken sağa yada sola kayıyor mu?

22. Ağzınızı açtığınızda ilk 3 parmağınız dik olarak içeri girebiliyor mu?

23.Yüzünüzde asimetri var mı?

Eğer bu sorulardan birçoğuna cevabınız evetse TME hastalığınız olabilir. Diş hekiminize danışmanız gerekir.

Çene Ekleminizi Kontrol Edebileceğiniz Yöntemler:

Parmaklarınızı kulaklarınızın içine götürün, birkaç kez çenenizi açıp kapayın. Klik, tıkırtı gibi sesler hissediyor musunuz?
Aynanın karşısına geçin ve çenenizi yavaşça açıp kapayın. Açarken diğer tarafa kayma veya ağrı oluyor mu?
Çenenizi bir taraftan diğer tarafa kaydırın ve ağrı varsa not edin.

Kaslarınızın Hassasiyetini Kontrol Edin:

Parmaklarınızı kulaklarınızın biraz önünde olan eklemlerinizin olduğu bölgeye yerleştirin yanak bölgenize basınç uygulayın.

Herhangi bir rahatsızlık ya da çene ekleminizde ağrı hissediyorsanız TME konusunda uzmanlaşmış bir diş hekimine danışın.

16 yıl önce
İş sağlığı ve güvenliği eğitimi
çocuk göz sağlığı