Ağız ve Diş Sağlığı - Hareketli Protezler

Hareketli Protez terimi, genellikle hastanın eksik dişlerinin yerine yapılan protezini kendisinin takıp çıkartabilmesi anlamında kullanılmaktadır. Bu tip protezler ağızda kalmış dişler yanında dişleri çevreleyen yumuşak dokulardan da destek almak zorundadır. Protez, çiğneme sırasında üzerine gelen yük sonucunda, ağızdaki yumuşak dokulara bir miktar gömülmekte, yani hareket etmektedir. "Hareketli Protez" terimini bu nedenle de kullanabiliriz.

Tek diş eksikliğinden (çok nadir olarak), tüm diş eksikliğine kadar yapılabilmektedirler.

Metal bir alt yapı üzerine yapılabildikleri gibi, diş eti rengindeki Polymetil Metakrilat (Akrilik) üzerinde veya metal+akrilik kombinasyonu şeklinde yapılabilirler.

Eksik doğal dişler yerine ise, yine akrilik veya porselen hazır takım dişler kullanılır.

Bir ya da birden fazla dişin eksik olduğu durumlarda yapılan Hareketli Protez tipine;
Hareketli Parsiyel (Bölümlü) Protez,

Tüm doğal dişlerin eksik olduğu durumda yapılan tipine ise; Tam Protez adı verilir.
<font face="verdana,geneva" size="2">Eksik doğal dişler yerine ise, yine akrilik veya porselen hazır takım dişler kullanılır.<br /><br />Bir ya da birden fazla dişin eksik olduğu durumlarda yapılan Hareketli Protez tipine; </font><a href="http://dentalstudyo.com/parsiyel.htm"><font face="verdana,geneva" size="2">Hareketli Parsiyel (B&ouml;l&uuml;ml&uuml;) Protez,</font></a><br /><br /><font face="verdana,geneva" size="2">T&uuml;m doğal dişlerin eksik olduğu durumda yapılan tipine ise; </font><a href="http://dentalstudyo.com/tamprotez.htm"><font face="verdana,geneva" size="2">Tam Protez</font></a><font face="verdana,geneva" size="2"> adı verilir.</font>
16 yıl önce
İş sağlığı ve güvenliği eğitimi
4 hareketli