Av yasa döneminde alarn ve teknelerini tamir eden balıkçı esnaf yasa kalktı bu gece 'rastgele' diyecek.
Ekmeğini balıkçılıktan çıkaranların 4 aylık hasreti bu gece sona eriyor. 1 Mayıs'ta başlayan yasak saatler 24.00'ı gösterdiğinde bitecek. Ağlar hazırlandı ve 'Vira Bismillah' demek için geri sayım başladı.
İstanbul'daki balıkçılar, bu gece sona erecek av yasağı öncesinde hazırlıklarını tamamladı. 4 aylık ayrılıktan sonra 8 ay sürecek yeni sezon için tekne ve motorlarını bakımdan geçirdi, ağlarını onardı. Balıkçılar, yeni sezondan umutlu olduklarını söyledi.
İstanbul Su Ürünleri Komisyoncuları Derneği Başkanı Mahmut Uçan, bu yıl iklim şartlarının balıkların yumurtalarının hayat bulması adına çok elverişli olduğunu söyledi. Bereketli bir sezon beklediklerini ifade eden Uçan, bu yıl balığın 2005-2006 yılındaki gibi bol olacağını umduklarını belirtti. Çok yüksek miktarda palamut ve çinakop çıkaracaklarını tahmin ettiklerini ifade eden Dernek Başkanı, geçen yıl 'kay kay' denilen jelimsi tabaka sebebiyle palamut ve çinakopların yeterince yakalanamadığını kaydetti. Uçan, hamsi ve istavritte de bolluk yaşanacağını dile getirdi. İstanbul Balık Müstahsilleri Derneği Başkanı Ahmet Menekşe de bu sezon halka ucuz balık sunmayı istediklerini söyledi. Menekşe, "Türkiye, çok ciddi balık üretim potansiyeline sahip, bu değerlendirmeli." diye konuştu.
Menekşe, dünya organik gıda arayışı içine girmişken Türkiye'nin de sahip olduğu organik balık üretim sahasını daha da geliştirmesi gerektiğini vurguladı. Balıkçılığın Türkiye'nin protein ihtiyacını karşılamak adına desteklenmesi gerektiğine değinen Dernek Başkanı, denizden bu yıl bol miktarda balık çıkarmayı beklediklerini, halka balığı daha ucuz fiyatta yedirmek istediklerine işaret etti. Menekşe, altyapının sağlanması durumunda pazaryerleri ve mahalle aralarında da satış yapılmasının fiyatları düşüreceğini kaydetti. Menekşe, İstanbulluları 1 Eylül Salı saat 09.00'da İstanbul Su Ürünleri Hali'ne beklediklerini sözlerine ekledi.
ZAMAN