Şair ve Yazar Ahmet Ümit, Serdivan Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından düzenlenen kültür etkinlikleri kapsamında salı günü Sakarya’ya geldi.
Serdivan Belediye Başkan Yardımcısı Selvet Karoğlu’nun da katıldığı Belediye Konferans Salonu’nda gerçekleşen söyleşiye öğrenciler ve vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Moderatörlüğünü Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Güleç’in yaptığı organizasyonda Ümit, edebiyat ve tarih üzerine çarpıcı bilgiler verdi.
Edebiyatın ve tarihin ayrılmaz bir bütün olduğunu ama farklı kaynaklardan beslendiğini ifade eden Ümit, “Edebiyat belirsizlik üzerine ilerler, kesin yargılardan kaçınır, sizi anlatılanın içindeki karakterle özdeşleştirir, ortak yanlarınızı çıkartır ve bir süre sonra şöyle dediğinizi duyarsınız, ‘bu hikaye tam beni anlatıyor’. Tarih daha kesindir, sınırları daha keskindir. Onu yoğuramazsınız” diye konuştu.
Konuşmasında piyasaya yeni çıkan “Sultanı Öldürmek” isimli kitabına da değinen Ümit, “Biliyorsunuz 29 Mayıs İstanbul’un Fethi. Biz de bu kitabımızda o meşhur kumandanı farklı karakterlerle anlattık. Onun İstanbul’u niçin fethettiğini, doğru bildiğimiz yanlışları... Örneğin bize Fatih Sultan Mehmet’in babasını tahta geri çağırdığını söylerler ama aslında öyle olmamış. Araştırınca bunu öğreniyorsunuz. Bu kitapta da bunları biraz ironiyle görüyorsunuz ve hayret ediyorsunuz. Okurken kendinizin de bir Fatih olduğunu zannediyorsunuz” diye konuştu.
Yazarlıkla ilgili olan katılımcılara önemli bilgiler de veren Ümit, “Annemin yazar olmamda çok büyük bir etkisi var. Kendisi terziydi ve evimize iş öğrenmek için çok sayıda öğrenci gelirdi. Annem de onlara hikâyeler anlatırdı. Ben de bu kaynaktan beslendim. Bu sebeple yazarlığımın tohumlarını annem attı diyebilirim. Onun için siz de okuyun. Çok okuyun, ufkunuzu açın. Sonrası zaten kendiliğinden gelir ve bir süre sonra yazma isteği duyarsınız” dedi.
Panel bitiminde öğrencilerin ve vatandaşların sorularını yanıtlayan Ümit, okuma alışkanlığı ile ilgili gelen bir soru üzerine, öğrencilere okuma alışkanlığı kazandırmak için okutmaya onların sevecekleri kitaplardan başlamak gerektiğini ifade ederek, “Gençlerimiz aslında okumaya meraklı ama yaptığımız bir yanlış var. O da onlara sevecekleri kitapları sunmamak. İçinizden bazıları vampir hikayeleri seviyordur, diğerleri korku ve gerilim. İnsanlar sevdikleri şeyden başlarlarsa alışkanlık kendiliğinden kazanılır” diye konuştu.
Panel bitiminde Ahmet Ümit’e çiçek takdim edilerek, Serdivan Tarihi kitabı hediye edildi.