Ak Parti Davası'nda 'Orta Yol' Formülü

Sakarya Barosu Başkanı Ali Rıza Acartürk, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın "İnanın çıkacak karar ne olursa olsun göreceksiniz hem demokrasimiz hem laikliğimiz hem de hukukumuz bu süreçten çok daha güçlenmiş olarak çıkacak. İnanın bu söylediğim temenni değil" açıklamasının ihsası rey olarak değerlendirilemeyeceğini söyledi.

TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın, "Herkesin 'oh' diyebileceği, rahatlayabileceği bir imkan varsa, Türkiye bunu aramazsa yazık olur. Arar da bulamazsa mesele yok, o zaman başladığımız noktaya geliriz" açıklamasından sonra, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın Referans Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Eyüp Can ve Erdal Sağlam ile yaptığı görüşmede, "İnanın çıkacak karar ne olursa olsun, göreceksiniz hem demokrasimiz hem laikliğimiz hem de hukukumuz bu süreçten çok daha güçlenmiş olarak çıkacak. Ve yine inanın bu söylediğim temenni değil" ifadelerini kullanması, hukuk ve siyaset dünyasında değişik tepkilere neden oldu.

Sakarya Barosu Başkanı Ali Rıza Acartürk, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın AK Parti'nin kapatılmasını öngören iddianamesini zayıf bulduklarını söyledi.

Baro olarak, Türkiye'nin iddianamede belirtilen kaosu yaşamadığını ve iddianamede yer alan siyasi partinin laiklik karşıtı odak olmadığını ifade ettiklerini anlatan Sakarya Barosu Başkanı Ali Rıza Acartürk, şöyle konuştu: "Ancak, Köksal Toptan'ın orta yol formülü olarak adlandırılan bir açıklaması oldu. Belli makam ve mevkide bulunan insanların yargı aşamasında olan bir konuda belli formül önermeleri doğru değil. Bu dava, siyasi çözüm aranan bir konu değil. Yargı pazarlıklara göre karar vermez, hukukun öngördüğü şekle göre karar verir. Bu da pazarlığa tabi değil."

Bundan dolayı Köksal Toptan'ın bu yaklaşımını desteklemenin mümkün olmadığını anlatan Acartürk, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir köşe yazısında yer alan Haşim Kılıç'ın açıklamasında genel tanımlamalar var. Yani demokrasinin, Türkiye'nin kazançlı çıkacağı gibi. Tabii hukukun ortaya koyduğu sonuçlardan herkes kazançlı çıkar. Çünkü hukuk, herkesi kendi istikametine, rayına sokar. Türkiye'de hukuk devletidir. Yargıçların hukuk devletine göre verdiği kararlardan bir kaos çıkmaz. Demokrasi de karlı çıkar, ülkede karlı çıkar. Haşim Kılıç'ın bunu vurguladığını düşünüyorum. Yoksa ihsası rey olarak algılamıyorum. Çünkü açıklaması, herkesin kazançlı çıkacağı noktasında. Yoksa Kılıç'ın bir siyasi oluşumun kapatılacağı ya da kapatılmayacağından bahsettiğini zannetmiyorum. Bugün Yargıtay Başkanlar Kurulu'nun da bu konuyla ilgili bir açıklaması var. Kurul, yargısal süreç devam ederken, yargısal süreci etkileyecek 3. yol formülleri gibi görülen yargısal sürece müdahale ihtimalini vurguluyor. Biz de bu şekilde düşünüyoruz. Yargının kendi sürecini tamamlamasını beklemek gerekiyor."
<font face="verdana,geneva" size="2">Sakarya Barosu Başkanı Ali Rıza Acart&uuml;rk, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yal&ccedil;ınkaya'nın AK Parti'nin kapatılmasını &ouml;ng&ouml;ren iddianamesini zayıf bulduklarını s&ouml;yledi. <br /><br />Baro olarak, T&uuml;rkiye'nin iddianamede belirtilen kaosu yaşamadığını ve iddianamede yer alan siyasi partinin laiklik karşıtı odak olmadığını ifade ettiklerini anlatan Sakarya Barosu Başkanı Ali Rıza Acart&uuml;rk, ş&ouml;yle konuştu: <font color="#cc0000">&quot;Ancak, K&ouml;ksal Toptan'ın orta yol form&uuml;l&uuml; olarak adlandırılan bir a&ccedil;ıklaması oldu. Belli makam ve mevkide bulunan insanların yargı aşamasında olan bir konuda belli form&uuml;l &ouml;nermeleri doğru değil. Bu dava, siyasi &ccedil;&ouml;z&uuml;m aranan bir konu değil. Yargı pazarlıklara g&ouml;re karar vermez, hukukun &ouml;ng&ouml;rd&uuml;ğ&uuml; şekle g&ouml;re karar verir. Bu da pazarlığa tabi değil.&quot;</font><br /><br /><font color="#cc0000">Bundan dolayı K&ouml;ksal Toptan'ın bu yaklaşımını desteklemenin m&uuml;mk&uuml;n olmadığını anlatan Acart&uuml;rk, s&ouml;zlerini ş&ouml;yle s&uuml;rd&uuml;rd&uuml;:</font> &quot;Bir k&ouml;şe yazısında yer alan Haşim Kılı&ccedil;'ın a&ccedil;ıklamasında genel tanımlamalar var. Yani demokrasinin, T&uuml;rkiye'nin kazan&ccedil;lı &ccedil;ıkacağı gibi. Tabii hukukun ortaya koyduğu sonu&ccedil;lardan herkes kazan&ccedil;lı &ccedil;ıkar. &Ccedil;&uuml;nk&uuml; hukuk, herkesi kendi istikametine, rayına sokar. T&uuml;rkiye'de hukuk devletidir. Yargı&ccedil;ların hukuk devletine g&ouml;re verdiği kararlardan bir kaos &ccedil;ıkmaz. Demokrasi de karlı &ccedil;ıkar, &uuml;lkede karlı &ccedil;ıkar. Haşim Kılı&ccedil;'ın bunu vurguladığını d&uuml;ş&uuml;n&uuml;yorum. Yoksa ihsası rey olarak algılamıyorum. &Ccedil;&uuml;nk&uuml; a&ccedil;ıklaması, herkesin kazan&ccedil;lı &ccedil;ıkacağı noktasında. Yoksa Kılı&ccedil;'ın bir siyasi oluşumun kapatılacağı ya da kapatılmayacağından bahsettiğini zannetmiyorum. Bug&uuml;n Yargıtay Başkanlar Kurulu'nun da bu konuyla ilgili bir a&ccedil;ıklaması var. Kurul, yargısal s&uuml;re&ccedil; devam ederken, yargısal s&uuml;reci etkileyecek 3. yol form&uuml;lleri gibi g&ouml;r&uuml;len yargısal s&uuml;rece m&uuml;dahale ihtimalini vurguluyor. Biz de bu şekilde d&uuml;ş&uuml;n&uuml;yoruz. Yargının kendi s&uuml;recini tamamlamasını beklemek gerekiyor.&quot; <br /></font>
16 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
3f42bcb005c4c08f8b884bd9dd5046d1@