AK Parti il teşkilatı; adaylık başvurularını değerlendirerek adayların seçilebilmesi için aday prensipleri kararlarını açıkladı.
Adayların seçilebilmesi için yüksek öğrenim durumu ve meslek gruplarının önemli olduğu prensip kararları oy birliği ile kabul edildi. Prensip kararları ise şu şekilde;
1- Adaylık başvurularının değerlendirilmesinde, Teşkilat ve Yerel Yönetimler Bölge Koordinatör Milletvekilleri ile İl Milletvekillerinin görüş ve kanaatleri;
2- Belediye ve İl Genel Meclisi Üyeliklerinde;
a- İl yönetim kurulu üyelerinden, üye sayısının en fazla 1/4’ü kadar aday adaylığı başvurusunda bulunulabilecektir.
b- Kadın kolu ve gençlik kolu üyeleri de üye sayısının en fazla 1/5’i kadar aday adaylığı başvurusunda bulunabileceklerdir.
c- Meclis üyeliği adaylarının ehliyet, liyakat ve eğitim durumlarına özen gösterilecektir.
d- Meclis üyesi adaylarının mesleki açıdan da değerlendirmesi yapılarak, listelerde aşağıda belirtilen meslek mensubu adaylara yer verilmesine özen gösterilecektir.
- Şehir Plancısı
- Mimar
- Mühendis
- Hukukçu
- Kamu Yöneticisi
- Ekonomist
- Mali Müşavir
- İşletmeci
- Tabip
- Veteriner
3- Büyükşehir Belediyelerinde;
a- Büyükşehir sınırları içindeki ilçe belediye meclis üyesi adaylarının en az 1/2 sinin yüksek öğrenim görmüş olmasına özen gösterilecektir.
b- Belediye meclis üyeliği, halkın sorunlarının çözümünde bir hizmet vesilesidir.
Belediye meclis üyesi adayları belirlenirken, belediyenin görev ve sorumlulukları dikkate alınarak, halka hizmeti en iyi şekilde sunabilecek, gerekli bilgi ve deneyime sahip kadroya ihtiyacın varlığı göz önünde bulundurulmalıdır.
Bu nedenle, büyükşehir belediye sınırları içinde yer alan ilçe belediye meclis üyelerinden, büyükşehir belediye meclisi üyesi olarak görev yapacak adaylar belirlenirken;
- Şehir Planlamacısı
- Mimar
- Mühendis
- Hukukçu
- Kamu Yöneticisi
- Ekonomist
- Mali Müşavir
- İşletmeci
- Tabip
- Veterine meslek mensuplarından birer kişinin yer almasına özen gösterilecektir.
c- İl özel idarelerinin görev alanlarına uygun meslek gruplarından meclis üyesi adaylarının belirlenmesi, hizmetin etkinlik ve verimliliğinin artmasını sağlayacak çok önemli bir unsur olması nedeniyle yukarıdaki yaklaşımlar, il genel meclisi üyelerinin belirlenmesinde de dikkate alınacaktır.
1- Adayların belirlenmesinde, Siyaset Akademisi Yerel Yönetimler Programı'na katılım sertifikaları dikkate alınacaktır.
2- Partimiz milletvekilleri, il, ilçe ve belde başkanlarıyla ikinci dereceye kadar sıhri veya kan hısımlıkları olan kişilerin, ilgili seçim veya görev bölgesinde belediye başkan adayı olmaları uygun bulunmayacaktır.
Meclis üyeliklerinde de hısımlık açısından yerel hassasiyetler dikkate alınacaktır.
3- Gerektiğinde belirlenen usullerin dışında da araştırma ve eğilim belirlemesi yapılabilecektir.”