AK Parti'yi Kapatma Bugün AP'de

Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu, bugün Türkiye'nin AB yolunda sağladığı ilerlemeyi değerlendiren raporu oylayacak. Raporda kapatma davası da var!

Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komisyonu'nda, Türkiye'nin AB yolunda sağladığı ilerlemeyi değerlendiren rapor ve buna ilişkin karar tasarısı bugün görüşülerek oylanacak. Görüşmeler sırasında AKP'ye açılan kapatma davası ve 301. maddenin ağırlıklı olarak tartışılması bekleniyor. Türkiye Raportörü Hollandalı muhafazakâr parlamenter Ria Oomen-Ruijten tarafından hazırlanan yeni Türkiye raporunun ele alınacağı görüşmeler sırasında parlamenterler tarafından sunulan 262 değişiklik önergesi gündeme gelecek. Raportörün, oylamadan önce, değişiklik önergelerinin sayısını azaltmak için siyasi grupların desteğiyle 12 uzlaşma önergesi sunması bekleniyor. Dışişleri Komisyonu'nda oylanacak metin, mayıs ayındaki genel kurulda nihai oylamaya sunulacak. Ruijten raporu, Türkiye'nin son bir yılda reform yolundaki attığı adımlar ile kısa vadede yapılması gereken reformlara dikkat çekiyor. PKK'nın eylemlerinin kınandığı raporda ifade ve dini özgürlükler dahil, çok sayıda alandaki eksikliklere işaret ediliyor ve 301. madde konusunda "reform" yapılması talep ediliyor. Raporda, "insan hakları ve özgürlüklerin korunmasını anayasanın merkezine yerleştirme" açısından önemli olan yeni anayasa çalışmasında sivil toplumun geniş katılımının sağlanması tavsiye ediliyor

VENEDİK KRİTERİ

Komisyonda bugün yapılacak görüşmelerde en çok AKP hakkındaki kapatma davası üzerinde durulmasına ise kesin gözüyle bakılıyor. Raportörün siyasi gruplarla uzlaşma sağladığı belirtilen bir değişiklik önergesinde, "AK Parti'nin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmasının sonuçlarından endişe duyulacağı" ifade ediliyor ve "Anayasa Mahkemesi'nin kararını, hukuk devleti ilkeleri, Avrupa standartları ve Venedik Komisyonu'nun siyasi partilerin kapatılmasıyla ilgili kriterlerine uygun alması" temennisinde bulunuluyor. Ruijten de, 27 Mart'ta Komisyon'da yapılan ön görüşme sırasında AKP ve DTP'ye kapatma davaları açılmasına tümüyle karşı olduğunu vurgularken "Sadece yargıyla ilgili hızlı reformlar yapılarak bu sorunun üstesinden gelinebileceğini" vurgulamıştı.

Rapordan satır başları

* Türkiye, Ermenistan'a yönelik "ekonomik ambargo"ya son verip sınırı açmaya ve "samimi" tartışmalarla barışma sürecini başlatmaya çağrılıyor.
* Ergenekon örgütünün devlet organlarındaki tüm bağlantılarının ortaya çıkarılarak örgütle ilişkisi olanların yargıya teslim edilmesi isteniyor.
* Ordunun demokratik sorumluluğa saygı göstermesinin garanti altına alınmasında hükümetin yeni sistematik çaba göstermesi talep ediliyor.
* Vakıflar Kanunu'nunda AB Komisyonunun metni tetkik ederek gayrimüslim azınlıklarca mülklerin legeri alınmasının mümkün olup olmayacağını araştırması gerekir deniliyor.

Barroso'dan sonra Plassnik Ankara'da

AK Parti'ye açılan kapatma davasının ardından AB'nin de Türkiye'ye ilgisi arttı. AB Komisyon Başkanı Jose Manuel Barroso'nun ardından Ankara bu defa da Türkiye'nin AB üyeliğine karşıtlığı ile bilinen Avusturya Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik'i ağırlayacak. Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın konuk edeceği Plassnik, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilecek. Barroso gibi kapatma davasını eleştirmesi beklenen Plassnik'in Türkiye'den başta TCK'nın 301'nci maddesi olmak üzere AB reformlarına hız vermesini isteyeceği belirtiliyor. Babacan da Türkiye'nin yeni Anayasa hazırlığını sürdürdüğünü vurgulayacak.

Sabah

16 yıl önce
Parti evi
sakarya doğum günü parti yerleri