KANSERDER Yönetim Kurulu Başkanı Nihal Akar, radon gazı ölçümlerinin Sakarya’daki tüm binalarda yapılması gerektiğini, radon gazı yoğun olan bölgeler ve binaların da mahalle mahalle, ev ev kamuoyuna teşhir edilmesinin şart olduğunu söyledi.
Akar, eski ve yeni bina temellerinde izolasyon yapılmamasıyla, temelde oluşan radon gazını solumanın kansere yol açtığını hatırlatarak, bu bağlamda ilimizdeki binalarda başlatılacak radon gazı ölçümlerinin fayda sağlayacağına inandığını kaydetti.
Valilik ve Belediye gibi kurumları önlem almaya davet eden Nihal Akar, radon gazı yoğun olan binalar kamuoyuna teşhir edilmezse bu binaların üniversite öğrencilerine verilebileceği endişesini taşıdığını vurguladı.
İşte KANSERDER Yönetim Kurulu Başkanı Nihal Akar’ın radon gazı ölçümleri ve akciğer kanserine ilişkin yaptığı o önemli açıklama:
“Güzel ve önemli bir çalışma”
“Murat Gültekin hocamı ve Sağlık Bakanlığı Kanser Savaş Dairesini kutluyorum. Hakikaten muhteşem ve olması gereken bir çalışma başlattılar. Bu çalışmaya Sakarya’nın da dahil edilmesi güzel bir gelişme…
Radon gazı ölçümü çalışması güzel ve kansere karşı farkındalık adına da önemli bir adım. Geçmiş yıllarda radon gazının kanserin artışında büyük rolü olduğu sürekli vurgulanmıştı. Daha önce de başlatılabilirdi. Faydalı olacağına inanıyorum. Sadece bazı illerde başlatılacaktı, Sakarya’nın da bu iller arasına alınması ilimizi şanslı konuma sokuyor. Dikkat edilmesi gereken bazı noktalar olduğu için ilimiz de bu iller arasına girmiş olabilir.
“Kanser vakaları giderek artıyor”
Akciğer kanseri “Sakarya’da şu rakamlarda” diyemeyiz ama, kanserin her türü ilimizde artış gösteriyor, bu kesin. Çünkü İlimiz kanserden nasibini almıyor değil. Rakamlarda değişkenlik olabiliyor, çünkü bir çok kanser hastası kayıt yaptırmıyor.
Radon gazının kanseri tetiklediği konusu, çok sayıda toplantıda ele alındı. Tüm yerleşim yerlerinde ve tüm binalarda bu ölçüm yapılmalı. Faydalı da olacaktır.
“Öğrencilere verilebileceği endişesini taşıyoruz”
Bazı binalarda radon gazının Sakarya’da çok yoğun olduğuna inanıyoruz. Radon gazı yoğunluğu olan binalar kamuoyuna açıklanmalı. Çünkü üniversite öğrencilerinin çok yoğun olduğu bir ildeyiz. Bu evler öğrencilere verilebilir. Bunun endişesini taşıyoruz.
O nedenle radon gazı yoğun olan binalar mahalle mahalle, ev ev açıklanmalı. Valilik ve belediye vs. bu noktada elbet önlem alacaktır. Yalnız binalar kamuoyu ile nasıl paylaşılacak, bunu açıkçası ben de bilmiyorum.
“Ortak hareket şart”
Kiraya ve satışa sunulacak binaların, işyerleri dahil radon gazı ölçüm belgesi( maksimum-minumum sınırlarını belirten) sonuç belgesinin de bulundurma zorunluluğu getirilmeli. Valilik, belediye, üniversite konu ile ilgili odalar ve STK lar da bu çalışmalarda ortak hareket ederse daha etkili ve faydalı olacaktır.”