Akçay Barajı Sapanca Gölü'ne alternatif olacak

Sakarya’da inşa edilen Akçay Barajı hakkında bilgi veren SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, "Akçay Barajıyla Sapanca Gölü’ne alternatif bir içme suyu kaynağı oluşturuyoruz. 50-100 yıllık nüfus projeksiyonuna göre hazırlanan Akçay Baraj Projesiyle, Sakarya içme suyu geleceğini garanti altına alacağız" dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) tarafından 30 Nisan’da ihalesine çıkılacak olan Akçay Barajıyla ilgili SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş önemli açıklamalarda bulundu. Rüstem Keleş, şehrin içme suyu ihtiyacının Sapanca Gölü’nden karşılandığını belirterek şöyle konuştu: "Gerek petrol boru hatlarının gerekse yerleşim alanlarına yakın olması nedeniyle Sapanca Gölü risklere açık. Hemşerilerimize sıfır riskle sağlıklı içme suyu temin edebilmek için Sapanca Gölü’ne alternatif bir kaynak oluşturmak için uzun bir araştırma ve çalışma sonucu Akçay Baraj Projesini hazırladık. İkramiye ve Akçay Derelerini değerlendirerek oluşturacağımız bu kaynak, kısa ve orta vade de şehrimizin içme suyu ihtiyacını karşılayacak. Baraj Pamukova-Geyve İlçelerinde bulunan Eskiyayla Havzasındaki orman arazisinde inşa edilecek. Yerleşimin olmadığı bölgede inşa edileceğinden çevresel risklere karşı korumalı olacak."
Baraj hakkında teknik bilgi veren Rüstem Keleş, şunları söyledi: "Ön yüzü beton kaplı kaya dolgu tipinde olacak baraj, 900 metre rakımda inşa edilecek. Barajın 20 milyon metreküp depolama kapasitesi olacak. Yılda 40 milyon metreküp suyu bu barajdan şehre vereceğiz. Bu miktar bölgenin 2011 yılı su tüketiminin yaklaşık yüzde 60-70’ine karşılık gelmekte. Barajın 850 dönümlük bir göl alanı olacak. Gölün en derin noktası 70 metre olacak. Tamamen cazibe (suyun kendi hareketi) ile çalışacak bu baraj sayesinde enerji noktasında önemli tasarruflar sağlanmış olacak."
<font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Baraj hakkında  teknik bilgi veren R&uuml;stem Keleş, şunları s&ouml;yledi: &quot;&Ouml;n y&uuml;z&uuml; beton kaplı  kaya dolgu tipinde olacak baraj, 900 metre rakımda inşa edilecek.  Barajın 20 milyon metrek&uuml;p depolama kapasitesi olacak. Yılda 40 milyon  metrek&uuml;p suyu bu barajdan şehre vereceğiz. Bu miktar b&ouml;lgenin 2011 yılı  su t&uuml;ketiminin yaklaşık y&uuml;zde 60-70&rsquo;ine karşılık gelmekte. Barajın 850  d&ouml;n&uuml;ml&uuml;k bir g&ouml;l alanı olacak. G&ouml;l&uuml;n en derin noktası 70 metre olacak.  Tamamen cazibe (suyun kendi hareketi) ile &ccedil;alışacak bu baraj sayesinde  enerji noktasında &ouml;nemli tasarruflar sağlanmış olacak.&quot;<br /></font>
Akçay Barajı projesinin 1999 Marmara Depremi dikkate alınarak hazırlandığını kaydeden Rüstem Keleş, sözlerini şöyle tamamladı: "Marmara depremini dikkate alarak inşa edeceğimiz baraj, şiddetli depremlere karşı dayanıklı olacak. İlk etapta tamamen insani tüketim amaçlı su temini sağlayacak olan Akçay Barajı'ndan daha sonra yükseklik değerlendirilerek enerji de üreteceğiz. Bilindiği gibi barajla ilgili gerekli olan 70 milyon TL tutarındaki kredi daha önce İller Bankası’ndan temin edilmişti. İnşallah 30 Nisan’da da yapım ihalesini gerçekleştireceğiz. İhaleden hemen sonra çalışmalara başlanacak. Akçay Barajı sayesinde hem Sapanca Gölü’ne alternatif bir kaynak oluşturulacak hem de şehrimizin 50-100 yıllık içme suyu geleceği garanti altına alınmış olacak."
<font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Ak&ccedil;ay  Barajı projesinin 1999 Marmara Depremi dikkate alınarak hazırlandığını  kaydeden R&uuml;stem Keleş, s&ouml;zlerini ş&ouml;yle tamamladı: &quot;Marmara depremini  dikkate alarak inşa edeceğimiz baraj, şiddetli depremlere karşı  dayanıklı olacak. İlk etapta tamamen insani t&uuml;ketim ama&ccedil;lı su temini  sağlayacak olan Ak&ccedil;ay Barajı'ndan daha sonra y&uuml;kseklik değerlendirilerek  enerji de &uuml;reteceğiz. Bilindiği gibi barajla ilgili gerekli olan 70  milyon TL tutarındaki kredi daha &ouml;nce İller Bankası&rsquo;ndan temin  edilmişti. İnşallah 30 Nisan&rsquo;da da yapım ihalesini ger&ccedil;ekleştireceğiz.  İhaleden hemen sonra &ccedil;alışmalara başlanacak. Ak&ccedil;ay Barajı sayesinde hem  Sapanca G&ouml;l&uuml;&rsquo;ne alternatif bir kaynak oluşturulacak hem de şehrimizin  50-100 yıllık i&ccedil;me suyu geleceği garanti altına alınmış olacak.&quot;</font>
11 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
1ef5b3325c57fc955e13b10ca42bd894@