Anayasa Mahkemesi, bugün tarihi bir karara imza atacak. Yüksek Mahkeme, Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya tarafından AKP hakkında açılan kapatma davasının kabul edilip edilmeyeceğine karar verecek.
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, davanın kabul edilip edilmeyeceğine ilişkin raporu geçtiğimiz günlerde üyelere dağıttı. Yalçınkaya’nın AKP hakkında laikliğe karşı eylemlerin odağı olduğu iddiasıyla kapatma talebiyle açtığı davada kapatma kararı için 11 üyeden en az 7’sinin oyu aranacak.
Raportör Osman Can’ın çift seçenekli raporunda iddianamenin iade de edilebileceğini belirtmesine rağmen mahkemenin DTP davasında oybirliğiyle aldığı karar, iade şıkkının çok zayıf olduğu şeklinde yorumlanıyor.
İddianamenin mahkemeye gönderilmesinden bu yana karşıt görüşlüler, delillerin içeriği nedeniyle hemen iadesinin gerektiği ya da iddianamenin gönderilmesiyle davanın zaten açılmış olduğu görüşünü savunuyor. İddianamenin iadesi için yasada öngörülen sürenin 15 gün olduğunu belirten uzmanlar, bugün toplantının yapılmaması halinde iddianamenin kabul edilmiş sayılması gerektiğini belirtiyor.
DTP kararı oybirliğiyle
DTP iddianamesinde de AKP iddianamesinde olduğu gibi kesin hükme bağlanmamış çok sayıda dava deliller arasında sayılıyordu. Başsavcılık, bir ilke de imza atarak partinin kapatma davası sonlanana kadar hiçbir seçime alınmaması, üyelerinin başka partiden ya da bağımsız aday olamamasını talep etmişti. AKP iddianamesinde de tartışma konusu olan tüm benzer delil ve taleplere rağmen Yüksek Mahkeme, DTP iddianamesinin kabul edilebilirliğine yönelik kararı oybirliğiyle verdi.
Kaynaklar, mahkemenin DTP dosyasındaki ses ve görüntü kayıtları, tekzip edilmiş açıklamalar gibi eksiklerin sonradan tamamlanması yolunun izlendiğine dikkati çekti. Kulislerde, aksi bir uygulamanın DTP davasındaki emsal kararın değişeceği anlamına geleceğini ve “Davaya göre karar” bakış açısına yol açabileceğini ifade ediyor.
Milliyet