"AKP İle İlgili Alınan Karar AB'de Çok İyi Karşılandı"

Belçika'nın Spordan ve Aileden Sorumlu Türk Bakanı Emir Kır, AK Parti ile ilgili alınan kararın AB'de iyi karşılandığını söyledi.

Akyazı Belediye Başkanı Yaşar Yazıcı'nın daveti üzerine gelen Sakarya'ya gelen Belçika'nın Spordan ve Aileden Sorumlu Türk Bakanı Emir Kır, Akyazı ilçesinde gazetecilerle bir araya geldi. Yemeğin sonunda İHA'ya özel açıklamalarda bulunan Bakan Kır, Anayasa Mahkemesi tarafından AK Parti'ye açılan kapatma davasından çıkan kararın AB tarafından iyi karşılandığını ve beklenen karar olduğunu söyledi. Kır konuşmasında, "Avrupa Birliği ülkelerinde (AB) Türkiye hakkında 2 eğilim var. Birinci eğilim mutlaka Türkiye'de demokrasi kazanmalı ve bunun için mutlaka parti kapatılmamalı. AK Parti ile ilgili alınan karar AB'de çok iyi karşılandı. AB hiçbir şekilde Türkiye'nin yargısına karışmaması gerekiyor. Sadece tavsiyede bulundular. Birde Türkiye'deki hükümetin gizli bir ajandası var mı? Şeriat sistemini getirmeye çalışıyor mu? Zaman zaman bu vurgulanıyor. Bana göre kararda ihtar sonucu var ve otoriteler tarafından bunun en iyi şekilde değerlendirilmesi gerekiyor. Dün alınan karar çok önemli bir karardır. Bu karar Türkiye için hayırlı olacaktır. Türk halkı için hayırlı olacaktır'' diye konuştu.
Demokrasinin tepeden düşen bir şey olmadığını bildiren Kır, demokrasiyi benimseme ve onun için mücadele etmek gerektiğini belirtti. Demokrasi konusunda her vatandaşın bir sorumluluğu olduğunu kaydeden Kır, sözlerine şöyle devam etti: ''Türkiye'nin AB'ye girmesi konusunda zaman zaman bizim orada da çatlak sesler çıkıyor. AB Türkiye'ye belli bir standart getirecek. Her alanda yükselmesini sağlayacak. Türkiye AB'ye yaklaştıkça vatandaşlarımız AB standartlarına yaklaşmış olacaktır. Türkiye AB'ye girecek mi? diye herkesin kafasında bir soru var. Türkiye AB'ye girse ne yazar girmese ne yazar? Önemli olan buradaki insanlarımızın AB standartlarında yaşamasını sağlamalıyız. AB'ye girmek değil, standartları yakalamak hedef olmalı. AB'den en iyisini almanız lazım".

Belçika'da büyük bir siyasi krizin de olduğunu açıklayan Kır, Belçika'da 3 tane ayrı milletin yaşadığını belirterek, bu 3 milletin yıllardır sorunsuz bir arada yaşadığını ancak son zamanlarda sorunlar yaşanmaya başlandığını kaydetti.
<font face="verdana,geneva" size="2">Demokrasinin tepeden d&uuml;şen bir şey olmadığını bildiren Kır, demokrasiyi benimseme ve onun i&ccedil;in m&uuml;cadele etmek gerektiğini belirtti. <font color="#cc0000">Demokrasi konusunda her vatandaşın bir sorumluluğu olduğunu kaydeden Kır, s&ouml;zlerine ş&ouml;yle devam etti:</font> ''T&uuml;rkiye'nin AB'ye girmesi konusunda zaman zaman bizim orada da &ccedil;atlak sesler &ccedil;ıkıyor. AB T&uuml;rkiye'ye belli bir standart getirecek. Her alanda y&uuml;kselmesini sağlayacak. T&uuml;rkiye AB'ye yaklaştık&ccedil;a vatandaşlarımız AB standartlarına yaklaşmış olacaktır. T&uuml;rkiye AB'ye girecek mi? diye herkesin kafasında bir soru var. T&uuml;rkiye AB'ye girse ne yazar girmese ne yazar? &Ouml;nemli olan buradaki insanlarımızın AB standartlarında yaşamasını sağlamalıyız. AB'ye girmek değil, standartları yakalamak hedef olmalı. AB'den en iyisini almanız lazım&quot;.<br /><br />Bel&ccedil;ika'da b&uuml;y&uuml;k bir siyasi krizin de olduğunu a&ccedil;ıklayan Kır, Bel&ccedil;ika'da 3 tane ayrı milletin yaşadığını belirterek, bu 3 milletin yıllardır sorunsuz bir arada yaşadığını ancak son zamanlarda sorunlar yaşanmaya başlandığını kaydetti. </font>
Dünyada Belçika'daki sistemin Kıbrıs sorununu çözmek için örnek alınması gerektiği konusunda fikirler olduğunu ifade eden Kır, şunları söyledi: ''Belçika'da büyük bir siyasi kriz var. Belçika'da 3 millet yaşıyor. Flamanlar, Valonlar ve küçük bir azınlık olan Almanlar yaşıyor. Belçika bir arada yaşamayı başaran bir ülke olarak adlandırılıyor ve sık sık Kıbrıs konusunda model olarak gösteriliyordu. Kıbrıs'la ilgili görüşmelerde bazıları Belçika modelini gösterip federal yapının içinde 3 tane ayrı millet çok güzel yaşıyor diyorlardı ama maalesef ama her şeyin bir sınırı varmış. Flamanlar tarihte bazı eziklikler yaşadılar. Ancak son 50 yıldır ekonomik yönden daha güçlü oldukları için, (biz artık vergilerimizi diğer insanlarla paylaşmak istemiyoruz, herkes kendi vergisini alsınlar, biz zenginler kendi aramızda kalalım) diyorlar. Belçika'nın Belçika kalması için federal sistemden başka bir sisteme geçmesi gerekecek. Konfederal sisteme geçmesi konuşuluyor. Bu sistemde herkes bağımsızlığını alıyor, sonra bu yapı içinde kendini buluyor. Federal sistemde bölge hükümetleri var. Daha farklı daha fazla bağlar var. Burada şunu anlatmak istiyorum, Kıbrıs konusunda Belçika'yı model olarak gösteriyorlardı. Demek ki her şeyin bir sınırı varmış''.
<font size="2"><font face="verdana,geneva"><font color="#cc0000">D&uuml;nyada Bel&ccedil;ika'daki sistemin Kıbrıs sorununu &ccedil;&ouml;zmek i&ccedil;in &ouml;rnek alınması gerektiği konusunda fikirler olduğunu ifade eden Kır, şunları s&ouml;yledi:</font>&nbsp;''Bel&ccedil;ika'da b&uuml;y&uuml;k bir siyasi kriz var. Bel&ccedil;ika'da 3 millet yaşıyor. Flamanlar, Valonlar ve k&uuml;&ccedil;&uuml;k bir azınlık olan Almanlar yaşıyor. Bel&ccedil;ika bir arada yaşamayı başaran bir &uuml;lke olarak adlandırılıyor ve sık sık Kıbrıs konusunda model olarak g&ouml;steriliyordu. Kıbrıs'la ilgili g&ouml;r&uuml;şmelerde bazıları Bel&ccedil;ika modelini g&ouml;sterip federal yapının i&ccedil;inde 3 tane ayrı millet &ccedil;ok g&uuml;zel yaşıyor diyorlardı ama maalesef ama her şeyin bir sınırı varmış. Flamanlar tarihte bazı eziklikler yaşadılar. Ancak son 50 yıldır ekonomik y&ouml;nden daha g&uuml;&ccedil;l&uuml; oldukları i&ccedil;in, (biz artık vergilerimizi diğer insanlarla paylaşmak istemiyoruz, herkes kendi vergisini alsınlar, biz zenginler kendi aramızda kalalım) diyorlar. Bel&ccedil;ika'nın Bel&ccedil;ika kalması i&ccedil;in federal sistemden başka bir sisteme ge&ccedil;mesi gerekecek. Konfederal sisteme ge&ccedil;mesi konuşuluyor. Bu sistemde herkes bağımsızlığını alıyor, sonra bu yapı i&ccedil;inde kendini buluyor. Federal sistemde b&ouml;lge h&uuml;k&uuml;metleri var. Daha farklı daha fazla bağlar var. Burada şunu anlatmak istiyorum, Kıbrıs konusunda Bel&ccedil;ika'yı model olarak g&ouml;steriyorlardı. Demek ki her şeyin bir sınırı varmış''.</font></font>
"AKP İle İlgili Alınan Karar AB'de Çok İyi Karşılandı"
16 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
abc202513f8c6bc06b204be6bf596025@