AKP'yi Kapatmada Süreç Başlıyor

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın AKP hakkında açtığı kapatma davasında süreç bugün başlıyor. 7 üye 'Kapatılsın' derse AK Parti tarih olacak. 
          
Yüksek Mahkeme'nin kapatma kararı verebilmesi için ise nitelikli çoğunluk, yani 7 üyenin oyu gerekecek. Mahkemenin 8 üyesini 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer atamıştı.

AKP hakkında açılan kapatma davasında süreç hafta başında başlıyor. Yüksek Mahkeme heyeti önce iddianameyi inceleyek, eksiklik görmezse kabul edecek. İddianameyi ön savunma için AK Parti'ye gönderecek.

AKP ön savunmasını en geç 2 ay içinde yazılı olarak yapacak. Ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Yalçınkaya esas hakkındaki görüşünü mahkemeye sunacak, bu görüş de AKP'ye gönderilecek.

Yüksek Mahkeme bu aşamadan sonra bir gün belirleyecek ve tarafları sözlü olarak dinleyecek. Raportör davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Hazırlanan bu rapor Anayasa Mahkemesi'nin 11 üyesine dağıtılacak ve üyeler Başkan Haşim Kılıç'ın belirleyeceği günde toplanacak.

Kapatılma için en az 7 üyenin oyu şart

Anayasa'ya göre bir siyasi partinin kapatılması için nitelikli çoğunluğun yani 11 asıl üyesinin en az 7'sinin oyu gerekiyor.

Dünya bu dava için ne yorum yapmıştı:

Dava Türkiye'yi dünyaya rezil etti

Anayasa Mahkemesi'nin 11 üyesinin 8'ini 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer atadı. Başkan Haşim Kılıç ve kıdemli üye Sacit Adalı'yı 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal, Fulya Kantarcıoğlu'nu ise 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel atadı.

Anayasa Mahkemesi'nde üye profiline bakıldığında eğer AKP kapatma davasını 2 yıldan önce bitirilemezse Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kendi hakkındaki siyasi yasak kararını verecek 3 üyenin atamasını yapacak.

Yasak gelse bile Gül cumhurbaşkanı

AKP kapatma davasında eğer Anayasa Mahkemesi'nden kapatma kararı çıkarsa, Gül siyaseten yasaklı olacak ama cumhurbaşkanlığına engel bir durum söz konusu olmayacak.

Anayasa'nın 69'uncu maddesi, "5 yıl süreyle yasaklanan kişi başka bir partinin kurucusu, üyesi, yöneticisi, denetçisi olamaz" diyor.

Gül, cumhurbaşkanı seçildiğinde siyasi kimliğinden zaten arındığı için, yasaklı bile olsa, cumhurbaşkanlığını sürdürebilecek. Ama Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın milletvekilliği düşerse, başbakanlığı da düşmüş olacak.

Mahkeme yasak koyar ama milletvekilliğine dokunmazsa, Erdoğan bir partiye üye olamayacak ama bağımsız olarak milletvekilliği yapabilecek, isterse bağımsız başbakan da olabilir.

AK Parti'ye kapatılma davası

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, ''Laikliğe aykırı fiillerin odağı haline geldiği'' iddiasıyla AK Parti'nin kapatılması istemiyle 14 Mart'ta Anayasa Mahkemesi'nde dava açtı.

AK Parti hakkındaki kapatma davasının iddianamesinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da aralarında bulunduğu 71 kişi hakkında siyasi yasak istemi bulunuyor.

Haber 7
 

16 yıl önce
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
a299c040ff21960c6b631ef0f681eb80@