Akyazı'da Tarım Şurası Yapıldı

Akyazı Kaymakamlığı ve İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından Belediye kongre ve kültür merkezinde Tarım şurası yapıldı.

Tarım şurasına Akyazı Kaymakamı Mehmet Yapıcı, Akyazı Belediye Başkanı Yaşar Yazıcı, Garnizon Komutanı Üsteğmen Tamer Aksoy, Akyazı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şinasi Bayraktar, Akyazı Ziraat Odası Başkanı Şener Bayraktar, İlçe Müftüsü Metin Tomurcuk, Altındere Belediye Başkanı Mehmet Çakmak, Kuzuluk Belediye Başkanı Asım Yanık, Küçücek Belediye Başkanı Yaşar Akgün, Dokurcun Belediye Başkanı Ruhi Yılmaz, siyasi parti başkanları, daire müdürleri, köy ve mahalle muhtarlarıyla ile çok sayıda çiftçi katıldı.

Kaymakam Yapıcı, yaptığı konuşmada, tarım şurasının çok önemli bir istişare toplantısı olduğunu belirterek, “Dünyada tarım değişiyor. Ülkemizde tarım yüzde 40'larda. Böyle plansız programsız devam edersek yarın yüzde 40'ların altına düşecek. Tarımı pazara göre yapmalıyız. Anadan babadan kalan usullerle bir yere varamayız. Her geçen yıl geri gideriz. Küçük işletmelerimizi büyük işletmeler haline getirmeliyiz. Gübreleme ve sulamayı bilinçli yapmalıyız. Alternatif ürünlere yönelmeliyiz. Sermaye zenginleri tarıma el atmış durumda. Akyazı olarak bu hazır olmalıyız. Hayvancılık hak ettiği yerde değil. Toprak analizi yapmıyoruz. Benim hayalim Akyazı çiftçisinin ayağında botu, altında cipi, yazlık ve kışlık evi, tarlasında çiftlik evi olsun. Bu benim hayalim. Bunu gerçekleştirmek benim hedefim. Bana yardımcı olursanız bu söylediklerimin hepsi gerçekleşir” dedi.

Belediye Başkanı Yaşar Yazıcı ise, jeotermal seraları hayata geçirdikleri takdirde seracılıkta Antalya'yı geride bırakacaklarını belirterek, “Jeotermalle dünyada 10 bin dönem sera yapılıyor. Bu bizim ülkemizde 635 dönümdür. Bunun 106 dönümü sadece Şanlıurfa'dadır. Jeotermal seranın yıllık getirisi 12-15 milyon dolar arasındadır. Jeotermal sera 3 yıl gibi kısa sürede kendini amorti eder. Akyazı belediyesi olarak jeotermal seracılıkla Antalya'ya rakip olacağız. İl özel İdaresi jeotermal ile ilgili yetkiyi bize verdi. Jeotermal seralar hayata geçtiğinde 5 yıl içinde Antalya'ya rakip olacağız” diye konuştu.

Türkiye'de biran önce tarım programı yapılması gerektiğini ifade eden Akyazı Ziraat Odası Başkanı Şener Bayraktar, “Tarım ve hayvancılık para kazanmaz hale geldi. Mevcut uygulamalar insanları hormonlu gıda üretip para kazanmaya zorluyor. Organik tarımla dünyayı domurmak mümkün değil. Ülkede neyi nerede ekeceğimizi bilmiyoruz. Küçük işletmeleri büyütmemiz gerek. Tarım giderleri ancak böyle düşer. Dünya mısırı 100 dolara satarken biz ise 250 dolara satmak mecburiyetindeyiz. Çünkü giderimiz fazla. Onlar mazotu 600 liraya alırken biz 3 bin liraya alıyoruz. Bu durumda rekaet şansımız yok. Tarımın stratejik bir önemi var. Bu nedenle tarımı zenginleştirmeliyiz. Çiftçiyi önemsemeyen hainlik yapar. Tarım nüfusu bu ülkenin teminatıdır” dedi.
16 yıl önce
Tarım, Ziraat, Zahirecilik ve Hayvancılık Tarım, Ziraat, Zahirecilik ve Hayvancılık
Zirai Aletler & Tarım ve Hayvancılık MakinalarıZirai Aletler & Tarım ve Hayvancılık Makinaları
Tarım ilaçları
tarım