Alanya'da gerçekleşen o sempozyumda SAÜ de vardı

Sakarya Üniversitesi’nin de işbirliğinde Alanya’da düzenlenen “3. Uluslararası Çevre ve Ahlak Sempozyumu (ISEM2016)” başarıyla tamamlandı.

ISEM2016, 4-6 Kasım tarihleri arasında, Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği (ÇEKUD), Akademik Platform, Sakarya Üniversitesi, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) ve Çevre Vakfı işbirliği ile Antalya’nın Alanya ilçesinde yapıldı.

Alanya Wome Deluxe Hotel'de düzenlenen ISEM2016, bilim camiasını Alanya'da buluşturdu. 137 bilimsel bildirinin sunulduğu sempozyuma, bildiri sahipleri olarak başta Bosna-Hersek, İran, Pakistan olmak üzere 10 farklı ülkeden katılım sağlandı. ISEM2016'da toplam 23 oturum gerçekleştirildi. Sadece sorunların ifade edilip geçildiği bir veri gösteriminin ötesinde temel ahlaki perspektiften de bakılmasının amaçlandığı sempozyum, çevresel sorunların teknik, iktisadi ve sosyal alanlardaki uzmanların birlikteliğinde tartışılacağı ender bir uluslararası platform olma özelliği de taşıyor.

Sempozyumun açılışına ÇEKUD Yönetim Kurulu Başkanı Av. Muzaffer Özcan ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile Çevre Vakfı Yönetim Kurulu Üyeleri, ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, ALKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Gültekin, Sakarya Üniversitesi ve Uluslararası Saraybosna Üniversitesi’nden Düzenleme Kurulu ve Bilim Kurulu Üyeleri, Alanya Belediye Başkan Yardımcısı Ali Yenialp, Alanya Müftüsü Mustafa Topal, akademisyenler ve davetliler katıldı.

Bu sempozyuma önem veriyoruz

ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı, açılış konuşmasında Türkiye’nin değişik illerinden ve yurt dışından gelen katılımcıları Alanya'da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, hem Alanya, hem de ALKÜ hakkında tanıtıcı bilgiler verdi. Rektör Prof. Dr. Pınarbaşı, “Bu sempozyum vesilesiyle sizleri güzel Alanya’mızda görmekten dolayı mutluluk duyuyoruz. Gelecek nesillere güzel bir dünya bırakmak adına çevre konusunun insanlık için çok önemli bir yere sahip olduğu bilinciyle bu sempozyuma değer veriyoruz. Hz. Muhammed, ‘Yarın kıyamet kopacağını bilseniz elinizdeki ağacı dikiniz’ buyurmuştur. Umut ediyorum ki bu sempozyum çevre ve ahlak bilincinin geliştirilip yerleştirilmesi konusunda verimli ve başarılı veriler ortaya koyacaktır” diye konuştu.

Çevre sorunlarının üstü örtülen nedenleri paylaşılacak

Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Alp, sempozyumun 6 kurumun işbirliğinde gerçekleştirmekten dolayı büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek, günümüz dünyasında giderek artan önemli çevre sorunlarının giderilmesine yönelik çabalar artsa da, genelde günübirlik çözüm arayışlarının devam ettiğini söyledi. Karbon salınımına bağlı küresel ısınma dolayısıyla artan iklim değişikliğinin bazı ülkelerdeki çok ciddi kontrolsüz üretim politikaları ile solunamayacak düzeye geldiğini belirten Prof. Dr. Ahmet Alp, hava kirliliği gibi problemlerin dünyanın yaşanabilirliğini tehdit etmeye devam etmesinin günlük haber metinlerinin başlarında yer aldığını söyledi. Prof. Dr. Alp, buna rağmen ciddi önlemlerin alınmayışının da artık kanıksanır hâle geldiğine dikkat çekerek, “Türkiye’nin yanı başında savaşın oluşturduğu ciddi çevre kirliliği, Irak’taki kükürt fabrikasının yanması gibi, bölgeyi tehdit etmesine rağmen, savaş olanca hızıyla devam etmiştir. Maalesef ülkelerin aldırmazlığı da had safhadadır. Hâlbuki bölgesel çevre sorunlarının giderek büyüyüp küresel sorun haline gelmeye başlaması da korkutan bir gerçek” ifadelerini kullandı. Sempozyumun çevresel sorunların yanında, üstü örtülen asıl nedenlerinin tartışılacağı bir perspektifi sunacak olması açısından alanında öncü olacağını kaydeden Alp, sempozyumun uzmanların birlikteliğinde disiplinlerarası uluslararası bir platform da ortaya koyacağını vurguladı.

Çevre konusu ahlak ekseninde değerlendirilecek

Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Eyüp Debik, ÇEKUD ve Çevre Vakfı adına söz aldı. Debik, şunları söyledi: “Çevre konusu, üzerinde her bilim disiplinin az çok bir şeyler söyleyebildiği nadir alanlardan biridir. Bundan yaklaşık 20 yıl önce yola çıkan ÇEKUD ve Çevre Vakfımız da bu söylenenlerin kalıcı ve bilimsel olması amacıyla ulusal ve uluslararası sempozyumlar düzenlemektedir. İşte bugün burada çevre konusunun ahlak ekseninde değerlendirilmesi için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Daha önce gerçekleştirdiğimiz sempozyum bildirilerini incelediğinizde, çevre ve ahlak ilişkisinin dünyada daha önce nadiren araştırılmış yönlerden ele alındığını görecek ve ilk bakışta birbirine uzakmış gibi duran çevre ve ahlak konularının aslında doğrudan etkileşimde olduğunu tespit edeceksiniz. ÇEKUD ve Çevre Vakfı’nın temsil ettiği çevrecilik anlayışı, ahlak temelli bilimsel çevreciliktir. Biz insanın diğer varlıklarla arasında kurmuş olduğu ilişkinin menfaat temelli değil, belirli kurallara tabi ahlaki temelli olması gerektiğini düşünüyor ve ancak bu tanıma uyan ilişkilerle çevre problemlerinin çözülebileceğine inanıyoruz.”

Alanya Belediye Başkan Yardımcısı Ali Yenialp de konuşmasında bu organizasyonların Alanya’da gerçekleştirilmesi konusunda çaba gösteren Rektör Pınarbaşı’na teşekkür ederek, uluslararası düzeyde gerçekleştirilen bu tür organizasyonların arttırılması konusundaki temennilerini ifade etti.

Açılış konuşmalarının ardından Uluslararası Saraybosna Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Krishna Mohan Kotra ve İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bekir Kayacan davetli konuşmacı olarak konuşmalarını yaptılar.

İki gün süren sempozyumun ilk iki günü bilimsel makalelerin sunulması ve tartışılması ile geçti. Üçüncü gün ise sosyal programlar ile geçti ve bu kapsamda Alanya, Side ve Manavgat gezileri gerçekleştirilerek katılımcılara bölgemiz tanıtılmış oldu.

Alanya'da gerçekleşen o sempozyumda SAÜ de vardı
Alanya'da gerçekleşen o sempozyumda SAÜ de vardı
Alanya'da gerçekleşen o sempozyumda SAÜ de vardı
Alanya'da gerçekleşen o sempozyumda SAÜ de vardı
Alanya'da gerçekleşen o sempozyumda SAÜ de vardı
8 yıl önce
alanya