Ali Fuat Cebesoy'u Anma Paneli

Başbakanlık Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Cezmi Eraslan, Ali Fuat Cebesoy'un Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin oluşumunda, gelişmesinde askeri, idari ve siyasi vazifeleriyle devletin, milletin ve rejimin menfaatini koruyarak gerçekleştirmiş örnek bir cumhuriyet vatandaşı olduğunu söyledi.

Cebesoy'un ölümünün 42. yıl dönümü dolayısıyla Adapazarı Kültür Merkezi'nde (AKM) düzenlenen Ali Fuat Cebesoy'u Anma Paneli'nde konuşan Eraslan, 1880'li yıllarda doğup, Atatürk gibi erken tarihte ölen kişiler kadar, Türk Milleti'ne ve Türkiye Cumhuriyeti Devletine hizmet eden kadronun diğer insanlardan ayrı vasıflandırılmayı hak eden bir nesil olduğunu belirtti.

1880'li yılların Osmanlı Devleti'nin iç ve dış politikalarında yoğun değişikliklerin başladığı tarih olduğuna dikkati çeken Eraslan, 1882 yılında devlet politikası haline gelen İslam Birliği siyasetinin içeride ve dışarıda devleti yönetenlere değişik bir inisiyatif kazandırdığını kaydeden Eraslan, şunları söyledi:

''Ancak bu değişiklik toplum ve devlet hayatının her sahasında farklı uygulamalarla geliştirilmeye çalışılmasına rağmen devlet yıkımdan kurtulamamıştır. Bugün değerlendireceğimiz Ali Fuat Cebesoy'un yaşam çizgisine baktığımızda, az zamanda çok şey yaşayan, gençken tecrübeli devlet adamı vasfı kazanan bir devlet adamı vasfı kazanan özelliği vardır. Bunun özellikle altını çizmemiz gerekiyor. Cebesoy denildiğinde, 6 asırlık dünya devletini noktalayıp, yeni bir devlet kurma tecrübesinde hem asker, hem de sivil olarak en ön safta elini taşın altına koyan, en yakın arkadaşı dahi söz konusu olsa hakkı kullanmaktan çekinmeyen ve sonuna kadar her kademede milletine hizmet eden bir şahsiyet söz konusudur.''
Cebesoy'un 1. Dünya Savaşı'nda kazandığı başarılardan dolayı generallik rütbesine yükseltildiğini ifade eden Eraslan, ''Cebesoy, 19 Mayıs 1919'da başlayan süreçte inisiyatif kullanarak, gerek asker, gerekse sivil kadronun karışıklık içinde olduğu noktada tercihini mücadeleden yana yapmıştır. Cebesoy'un Türk İstiklal Harbi'nin sarsılmaz, gücenmez ve vazgeçilmez bir köşe taşı haline geldiğini söylememiz gerekir'' diye konuştu.

Eraslan, Cebesoy'un Atatürk'ün son dönemlerinde dahi yanından ayrılmayarak kadir perverlik gösterdiğini belirterek, ''Ali Fuat Cebesoy Türkiye Cumhuriyeti Devletinin oluşumunda, gelişmesinde askeri, idari ve siyasi vazifeleriyle devletin, milletin ve rejimin menfaatini koruyarak gerçekleştirmiş örnek bir cumhuriyet vatandaşıdır'' dedi.

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen Ankara'daki işlerinin yoğunluğu nedeniyle panele katılamadı.
<font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Cebesoy'un 1. D&uuml;nya Savaşı'nda kazandığı başarılardan dolayı generallik r&uuml;tbesine y&uuml;kseltildiğini ifade eden Eraslan, ''Cebesoy, 19 Mayıs 1919'da başlayan s&uuml;re&ccedil;te inisiyatif kullanarak, gerek asker, gerekse sivil kadronun karışıklık i&ccedil;inde olduğu noktada tercihini m&uuml;cadeleden yana yapmıştır. Cebesoy'un T&uuml;rk İstiklal Harbi'nin sarsılmaz, g&uuml;cenmez ve vazge&ccedil;ilmez bir k&ouml;şe taşı haline geldiğini s&ouml;ylememiz gerekir'' diye konuştu.<br /><br />Eraslan, Cebesoy'un Atat&uuml;rk'&uuml;n son d&ouml;nemlerinde dahi yanından ayrılmayarak kadir perverlik g&ouml;sterdiğini belirterek, ''Ali Fuat Cebesoy T&uuml;rkiye Cumhuriyeti Devletinin oluşumunda, gelişmesinde askeri, idari ve siyasi vazifeleriyle devletin, milletin ve rejimin menfaatini koruyarak ger&ccedil;ekleştirmiş &ouml;rnek bir cumhuriyet vatandaşıdır'' dedi.<br /><br />Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen Ankara'daki işlerinin yoğunluğu nedeniyle panele katılamadı.<br /></font>
15 yıl önce
güneş paneli