Altay tankı için beklenen gün geldi. Güney Kore motorları teslim etti.
Türkiye’nin tank ihtiyacını karşılamak için Millî Tank Üretim Projesi (MİTÜP) ismiyle temelleri atılan Altay tankı projesinde yeni gelişme yaşandı.
Şu anda 10 adetten fazla prototipi olan Altay tankı için geçtiğimi 10 yıl boyunca seri üretime geçiş tarihleri paylaşıldı. Ancak proje, istenilen motor tedarik edilemediği için bir sonraki adıma geçemedi ve halk arasında yılan hikayesi olarak anılmaya başlandı. Fakat bu sefer beklenen adım atıldı.
Selçuk Bayraktar, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda, Bayraktar Akıncı B TİHA'nın kendi rekorunu ekarte ettiğini söyledi.
Güney Kore, güç ünitelerini ve motorları teslim etti
3+ nesil olarak geliştirilen ana muharebe tankı Altay üzerindeki beklentiler oldukça yüksek. Zira yıllar içerisinde paylaşılan videolardan gördüğümüz kadarıyla bir çok yeni teknolojiyi beraberinde getiren bu araçlar ordumuza teslim edildiğinde, envanterdeki diğer tanklar (modernizasyon sürecinden geçmeyenler) yanında antika gibi kalacak.
Üstelik T1 ve T2 konfigürasyonları ile 1000 adet olarak planlanan üretimin yanı sıra, Altay tankı için bir de T3 olarak adlandırılan insansız ve kuleli versiyon geliştirmesi yapılacak. Tabii bu insansız konfigürasyonun motoru hakkında henüz bir bilgi bulunmuyor.
Şu anda Altay için Güney Kore’den getirilen motor ve güç ünitelerinin şu an için test sürecinde olduğu ve gereksinimleri karşılayabilirse seri üretim sürecinin başlayacağı söyleniyor. Ancak ülkemizde de bu motorun alternatiflerinin geliştirildiğini belirtelim. Dolayısıyla gelecekte karşımıza çıkan tüm konfigürasyonların yerli motor ile birlikte geldiğini görebiliriz.