Altı Nokta Körler Derneği'nden Basın Açıklaması

Altı Nokta Körler Derneği üyeleri, kentlerin özürlüler için engelsiz bir yaşam alanı haline gelmesi için bir basın açıklaması yaptı.

Altı Nokta Körler Derneği Sakarya Şube Başkanı Yüksel Başkesen ve Yönetim Kurulu üyeleri, seslerini duyurmak için Adapazarı Kültür Merkezi önünde toplandı. Özürlüler adına bir basın açıklaması yapan Başkesen, Sakarya'da 25 bin özürlünün yaşadığını, özürlüler olarak yaşanılabilir bir kent için seslerini duyurmaya devam edeceklerini söyledi. Sakarya'nın il merkezi ve ilçeleri ile birlikte 25 bin engelli bireyin yaşadığı bir kent olduğunu anlatan Başkesen, şunları söyledi: "Biz görme, bedensel, ruhsal ve işitme engellisiyle engelli sorunlarının çözümü için mücadele eden engelli sivil toplum kuruluşuyuz. Biz teşkilatlanması ile demokratik ve hukuksal platformlarda kitlesel hak ve sorumluluklarını yerine getirme çabasında olan bireyleriz."

Altı Nokta Körler Derneği'nin sivil toplum kuruluşu olarak 1950'lerde başlayan mücadelenin engelli bireyler açısından sembolü haline geldiğini anlatan Başkesen, sözlerine şöyle devam etti: "Bunun yanı sıra derneğimiz Bakanlar Kurulu kararı ile kamu yararına çalışan sivil toplum kuruluşudur. Sakarya'mızın jeopolitik konumu itibariyle deprem kuşağı, sanayi ve tarım şehri olması nedeniyle engelli bireyler açından hem yaşam şartları çok zor hem de işin ehli yöneticiler sayesinde çok kolay olabilecek konumdadır."

Sakarya'nın marka bir şehir olması için öncelikle özürlülerin rahatça yaşayabileceği, dolaşabileceği, tüm yapılarıyla özürlülere uygun bir şehir olması için belediyelere büyük görevler düştüğünü belirten Başkesen, şöyle konuştu: "Biz engelli bireyler Sakarya'mızın marka şehir olması için toplumsal ve bireysel hakların engelliler açısından da eşit kullanımı açından 5378 sayılı özürlüler kanununun 50. maddesinden sonra gelen geçici 2. ve 3. maddelerinde 'Kentlerimizin özürlüler için erişilebilir ve engelsiz bir yaşam alanı haline getirilmesi' kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmi yapılar, mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren her türlü yapıların özürlülerin erişebilirliğine uygun duruma getirilmesi, büyükşehir belediyeleri ve belediyeler, şehir içinde kendilerince sunulan ya da denetimlerinde olan toplu taşıma hizmetlerinin özürlülerin erişilebilirliğine uygun olması için gereken tedbirler alınmalı."

Başkesen, konuşmasında, bu konularda adı geçen kanunun yürürlüğe girdiği tarihi hatırlatarak sözlerini şöyle tamamladı:
"Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu başta olmak üzere tüm belediye başkanlarımızı da kanunda belirtilen ulaşılabilirlik alanındaki yükümlülüklerini vakit kaybetmeden yerine getirmelerini talep etmekteyiz."
15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
1776c65ef66aef92260f4b6129fe571e@