Zaman zaman unutmalarla başlayan ve gittikçe daha ağır bir şekilde seyreden Alzheimer, yakın zamana kadar yaşlı hastalığı olarak kabul edilse de, gençleri de etkileyebildiği biliniyor.
Son yıllarda Alzheimer’lı hasta sayısındaki artışa dikkat çeken uzmanlar ülkemizde halen 500 bin Alzheimer’lı hasta olduğunu belirtiyor. Alzheimer'a karşı son yıllarda geliştirilen bir aşının, tedavide başarılı sonuçlar almada ilk adımları oluşturduğuna dikkat çeken Anadolu Sağlık Merkezi'nden Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Türker Şahiner, "Eğer her şey yolunda giderse 2015 yılından önce Alzheimer tedavisinde çok önemli bir adım atılmış olacak" diyor.
Alzheimer hastalığının risk faktörleri nelerdir?
Alzheimer hastalığı başlangıç yaşına göre, erken başlangıçlı ve geç başlangıçlı olarak iki gruba ayrılır. 40'lı, 50'li yaşlarda başlayan erken başlangıçlı grupta temel neden genetik mutasyonlardır. Bu hasarlı genlerin birçoğu günümüzde bilinmektedir. Bu gen mutasyonlarını taşıyan bireylerde çok genç yaşlarda Alzheimer hastalığı belirtileri görülmektedir. Ancak erken başlangıçlı Alzheimer hastaları çok nadir görülmektedir. Bu hastalar tüm hastaların %5'inden daha azdır.
Geç başlangıçlı Alzheimer hastalığında ise etkenler çok çeşitlidir. İleri yaş, beslenme şekli, genetik faktörler, eğitim durumu, erken yaşta aktif yaşamdan çekilme en önemli risk faktörleridir. Beslenme şeklini değiştirmek (kolesterol ve lipitlerden fakir diyet) ve aktif bir yaşamın içinde kalmak hastalığın başlangıç yaşını ileri yıllara ötelemektedir.