Uyuşturucudan son bir yılda 5 kişinin öldüğü Sakarya'da Uyuşturucuyla Mücadele Derneği kurulma çalışmaları hızla devam ediyor.
Uyuşturucuyla etkin bir şekilde mücadele etmek amacıyla kurulan Sakarya Uyuşturucuyla Mücadele Derneği'nin Sapanca ilçesinde bir restoranda düzenlenen toplantısına, derneğin kurulması için önderlik yapan Cafer Kara, Sapanca Kaymakamı Osman Sarı, Sakarya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Mücadele Şube Müdürü Alparslan Hersanlıoğlu, İlçe Müftüsü Osman Aydın, uyuşturucuyla mücadeleyle ilgili kamu görevlileri, uyuşturucu bağımlıları ve vatandaşlar katıldı.
Amacımız Yok Etmek Değil Azaltmak
Uyuşturucuyla mücadeleye büyük önem verdiklerini kaydeden Cafer Kara, "Derneğimizin ana faaliyet konusu uyuşturucuyla mücadele. Çevrede çok yaygın olan bu uyuşturucuyu yok etmek değil de azaltmak için yola çıktık. Çünkü bunu yok etmek mümkün değil. Dünyada da böyle bir örneği yok. Biz içicilerin kullanıcıların tedavisini üstlenmek istiyoruz. Artı seminer düzenleyerek, halka inerek bunun yayılmasını önüne geçmeye çalışıyoruz. Bunun dünyadaki örnekleri kullanıcıların bırakmak oranının veya bunlara ulaşıp bırakma onarının maksimum yüzde 7,5 yüzde 8 olduğunu tespit ettik. Ancak yayılmasıyla ilgili çalışmalarda yüzde 80'lere varan başarılar var. Ancak bu başlarılar tek başına bir dernek çatısı altında olmuyor. Bunun için sivil toplum ve kamu kurumlarının işbirliği yapması gerekiyor. Çeşitli aktivitelerle gençliği uyuşturucudan uzaklaştırmaya çalışacağız. Zaten hedef kitle gençlik olması gerekiyor. Çünkü uyuşturucuya başlama yaşı 14 civarında. Tabi bunun uç örnekleri var. Ama risk altındakiler 14-24 arası yaş grubu. Biz bunlarla öğrenci kesimiyle ilgilenmek için ekipler kurmaya çalışıyoruz. Okullardan yaz tatillerinde kuran kurslarından ilçe Müftülüğünden, il Müftülüğünden yardım alacağız. Çeşitli etkinliklerle onları uyuşturucudan uzak tutacağız. Yaklaşık 2 yıl önce bir yakınım 104 kilogram uyuşturucuyla yakalandı. Hiç tahmin etmediğiniz bir gelişmeydi. Bu gelişmeden sonra birden kendimize geldik. Demek ki çok yakınımızda cereyan edebiliyormuş. Derneğimiz yasal olarak kurulmadı; çalışmalarımız sürüyor. Ancak gayri resmi katılımlar bayağı yüksek. Onları çeşitli sağlık kurumlarına gönderiyoruz. Onlara çok teşekkür ediyoruz. Bir arkadaşımız uyuşturucuyu bırakmada çok başarılı oldu. Diğer bağımlı gençleri getirip kendisi psikolojik tedavi yapıyor" dedi.
Derneğin kurulma çalışmalarına katılan isminin açıklanmasını istemeyen genç,"Bundan 2 sene önce bir arkadaşımızın bir seferlik göstermesiyle uyuşturucuya başladım. Bir sefer çektim ve devamı geldi. 2 sene boyunca içtim kurtaramadım kendimi. Şu an kullanmıyorum, tedavi görüyorum. Uyuşturucu hayatımı olumsuz etkiledi. İnsanlar benden kaçmaya başladı. Bana eskisi gibi değil ters davranmaya başladırlar. Beni hor görmeye, ortamlarına almamaya başladılar. Bundan dolayı daha çok yalnızlık içinde kaldım. Daha ona sürüklenmek zorunda kaldım. Uyuşturucu kullanmaya başladığımı ailem öğrenince çok üzüldüler. Allah kimsenin çoluk çoğuna vermesin böyle bir şey. Ailem bana bu konuda çok destek verdi. Eğer ailem destek olmasaydı, benim sonum iyi olmazdı. Uyuşturucu nedeniyle 3-4 tane işimi kaybettim. Uyuşturucu madde yüzünden. Gençler, uyuşturucu kullanmasın. Bunu hiçbir şeyden beklentisi olmayan insanlar içer. Biz de bir boşluğa denk geldik. Heves yüzünden içtiği zaman bitiyor yani. İnsanın başına ne gelirse arkadaşından geliyor. Arkadaşın gösteriyor sana. Arkadaş ve ortam etkisi çok oluyor. Arkadaşını iyi seçeceksin. Uyuşturucu ile işin olmayacak. Uyuşturucuya başlanırsa bittiğini bileceksin" ifadelerini kullandı.