Aman Dikkat! Grip Ayı Kapıda!

Sakarya Özel Vatan Hastanesi Başhekimi Dr. Dursun Bostancı, grip aşısının ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.

Bostancı, yaptığı açıklamada, insan vücudunun sonbahar gibi mevsim değişikliklerinden olumsuz yönde etkilenebileceğini ifade ederek iyi beslenildiği takdirde bu etkilere çok az maruz kalacağını bildirdi.

Neler Yenmeli?

Bostancı, bu mevsimde sebzeden meyveye, etten süte, kuru baklagillerden yağa ve ekmeğe kadar bütün besin gruplarına vücudun ihtiyacı olduğunu dile getirerek, şu tavsiyelerde bulundu: "Protein, demir ve kalsiyum açısından tüketilmesi son derece faydalı olan mercimek, nohut ve kuru fasulye gibi baklagiller sofralardan eksik edilmemeli. Vücut direncini artıran ve C vitamini yönünden zengin olan semizotu, marul gibi yeşil yapraklı sebzeler ile portakal, limon, greyfurt ve mandalina gibi meyveler tercih edilmeli. Enerji veren tahin, pekmez, pestil gibi yiyecekler bolca tüketilmeli. Kurutulmuş meyvelerden oluşan gıdaların besin değeri çok yüksek ve potasyum yönünden zengin olduğu için evlerden eksik edilmemeli."

Grip Aşısı Gribe Neden Olmaz

Grip aşısının ihmal edilmemesi gerektiğini anlatan Bostancı, sözlerine şöyle devam etti: "Grip aşısı, son derece güvenli ve yan etkileri çok az olan bir aşıdır. Diğer aşılarla eşzamanlı olarak kullanılabilir. Örneğin zatürre aşısı ile aynı anda farklı kollardan uygulanabilir. Grip aşısı kesinlikle gribe neden olmaz, zira canlı ya da zayıflatılmış virüs içermez. Aksine, aşının içeriğinde sadece virüsün parçacıkları bulunur (split aşılarda). Aşı öncesi ya da sonrası özel bir hazırlığa (gıda içecek kısıtlaması, banyo yasağı) gerek yoktur."
Kimler Aşı Olmalı?

Bostancı, grip aşısı olması gerekenleri şöyle açıkladı:
"65 yaşından büyük kişiler. Şeker hastaları (diyabet). Astım hastaları, kronik akciğer hastaları (bronşit vb.) Kronik kalp ve damar sistemi hastaları (koroner arter hastaları), bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler, huzurevi, bakımevi gibi ortamlarda yaşayanlar. İkincil risk grupları yukarıdaki risk grubunda yer alanlarla yakın temasta olanlar ve 50-64 yaş arası bireyler. Sağlık personeli, belirtilen risk grupları ile aynı ortamda yaşayanlar. Huzurevi, bakımevi ve benzeri yerlerde çalışan personel."

Aşı Olmaması Gerekenler?

Dr. Bostancı aşı olmaması gerekenlerin ise şunlar olduğunu söyledi: "Altı aydan küçük bebekler. Yumurtaya karşı anafilaktik tarzda alerjisi olanlar (yani yumurta yediğinde alerjik şoka girenler). Hamileliğin ilk üç ayı içinde olan bayanlar (ancak doktor tarafından kesin gerekli olduğu tespit edilirse grip aşısı olabilirler), 38 derece üstünde ateşi olan hasta kişilerde aşı uygulamasının ateş düştükten sonra yapılması önerilir."
<font size="2"><font face="Arial"><strong><font color="#000000">Kimler Aşı Olmalı?</font></strong><br /><br />Bostancı, grip aşısı olması gerekenleri ş&ouml;yle a&ccedil;ıkladı: </font></font><font size="2"><font face="Arial"><font color="#333399">&quot;65 yaşından b&uuml;y&uuml;k kişiler. Şeker hastaları (diyabet). Astım hastaları, kronik akciğer hastaları (bronşit vb.) Kronik kalp ve damar sistemi hastaları (koroner arter hastaları), bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler, huzurevi, bakımevi gibi ortamlarda yaşayanlar. İkincil risk grupları yukarıdaki risk grubunda yer alanlarla yakın temasta olanlar ve 50-64 yaş arası bireyler. Sağlık personeli, belirtilen risk grupları ile aynı ortamda yaşayanlar. Huzurevi, bakımevi ve benzeri yerlerde &ccedil;alışan personel.&quot; <br /><br /><strong><font color="#000000">Aşı Olmaması Gerekenler?</font></strong><br /></font><br />Dr. Bostancı aşı olmaması gerekenlerin ise şunlar olduğunu s&ouml;yledi: <font color="#333399">&quot;Altı aydan k&uuml;&ccedil;&uuml;k bebekler. Yumurtaya karşı anafilaktik tarzda alerjisi olanlar (yani yumurta yediğinde alerjik şoka girenler). Hamileliğin ilk &uuml;&ccedil; ayı i&ccedil;inde olan bayanlar (ancak doktor tarafından kesin gerekli olduğu tespit edilirse grip aşısı olabilirler), 38 derece &uuml;st&uuml;nde ateşi olan hasta kişilerde aşı uygulamasının ateş d&uuml;şt&uuml;kten sonra yapılması &ouml;nerilir.&quot;</font></font></font>
15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
82344c96da8bdccb14bf079f36d8c4d1@