Aman Dikkat! Kenelerden Kışın da Kurtuluş Yok

Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, kenelerin normalin dışında kış mevsiminde de yaygın olarak görüldüğünü belirterek, Kırım Kongo kanamalı ateşi hastalığının (KKKA) daha da yaygınlaşabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Yıldız, kenelerin piyasadaki bazı ilaçlara karşı direnç gösterdiğini, bunun da ciddi sorunlara yol açabileceğini ifade etti. Yıldız, CİHAN muhabirine yaptığı açıklamada, nisan ile mayıs aylarında ortaya çıkan kenelerin bu yıl normalin dışında ocak ayından itibaren görülmeye başladığını kaydetti.

Bu Durum Hiç Normal Değil

Kenelerin kış şartlarında varlıklarını sürdürmesinin bu yıl sayılarının artmasına neden olabileceğini vurgulayan Yıldız, "Keneler genelde nisan ve mayıs aylarında ortaya çıkarlar. Soğukların kırılmaya başladığı sıcaklıkların artmaya başlamasından itibaren yağmurlarla birlikte çoğalırlar. Yaz aylarında had safhaya çıkarlar. Sonbaharda etkilerini kaybederek kışın ortadan kalkarlar. Bu yıl ocak ayından itibaren bize kene şikayetleri gelmeye başladı. Ocak ayında ava çıkan kişiler üzerlerine kene yapıştığını söylüyorlar. Avcılar hayvanlarını kenelerin ısırdığını ifade ederek bizden ilaç alıyorlar. Kış mevsiminde bile kliniğimize gelen hayvanlarda maalesef kene vakaları gördük. Bu durum hiç normal değil. Bu yıl çok erken zamanda kene ilaçlamasına başladık. Kenelerin kış aylarında ortaya çıkması yazın sayılarının fazla olacağını gösteriyor. Bu da Kırım Kongo kanamalı ateşi hastalığının yaygınlaşma riskini artırıyor." dedi.



İlaçlara Dikkat!

Kenelerin piyasadaki bazı ilaçlara karşı bağışıklık kazandığını söyleyen Yıldız, vatandaşların ve ilgili kuruluşların bu konuda dikkatli olması gerektiğini belirtti. İlaçlara karşı direnç gösteren kenelere karşı bir kaç ilacı kombine olarak kullanarak çözüm almaya çalıştıklarını bildiren Yıldız, şunları söyledi: "Son zamanlarda kenelerin ilaçlara karşı direnç gösterdiğini görüyoruz. Buna bilinçsiz olarak kullanılan ilaçlar neden oluyor. Keneler bütün ilaçlarda olmasa da bazı ilaçlarda direnç gösteriyor. Kliniğimizde çalışan arkadaşımızın kedisinin üzerindeki keneleri dökmek için ilaç kullandık. Ancak ilacın keneleri dökmediğini gördük. Bu durum kenelerin bir takım ilaçlara karşı bağışıklık kazandığının göstergesidir. Birden fazla ilacı kombine olarak kullanarak sorunu aşmaya çalışıyoruz.Yakın zamanda mevcut ilaçlara karşı da direnç geliştireceklerdir. Yeni ilaçlar geliştirilmesi gerekecektir. Ülkeye giren ithal ilaçlarında bu yönden kontrol edilmesi gerekiyor. Etkili olmayan ilaçların ülkeye sokulmasına izin verilmemelidir. Çünkü vatandaşın parası boşa gidecektir."

Keneler Değil Kuşlar Ölüyor

Keneye karşı mesire yerleri, bağ ve bahçelerin bilinçsizce ilaçlanmasının hiç doğru olmadığını anlatan Yıldız, kene ile mücadelenin biyolojik yollarla yapılmasının önemli olduğunu vurguladı.

Çevreye atılan ilaçların toprağı zehirlediği gibi içme suyu kaynaklarınada önemli zararlar verdiğini kaydeden Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: "Keneleri yok edeceğiz diye, toprağı zehirliyoruz. Toprağa atılan zehir yağmurlarla birlikte içme suyu kaynaklarına ulaşıyor. Suda yaşayan canlılar, toprakta bulunan bitkiler, sebze ve meyveleri zehirliyoruz. Bu yollarla zehir insana kadar ulaşıyor. Bu da kansere yol açabiliyor. Bilinçsizce yapılan ilaçlama keneleri yok etmiyor. Aksine kenelerin düşmanları olan kanatlıları yani kuşları yok ediyor. Biz kenelerden korkmayı değil onlarla yaşamayı öğrenmeliyiz. Bu iş bir paronoyaya dönüşmemelidir."

15 yıl önce
Dikkat eksikliği
dikkat eksiklikleri