Amerikalı akademisyenin Türk müziği tutkusu

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İşletme Fakültesi'nde öğretim görevlisi olan Amerikalı Daniel Rosner, Türk müziğine ve çalgı aletlerine duyduğu ilgiyle dikkati çekiyor.

Amerika'da tanıştığı Türk asıllı bir arkadaşının türkücü olması dolayısıyla Türk geleneksel müziğiyle ilgilenen Rosner, bağlama ile cümbüş ve tambur gibi geleneksel Türk enstrümanlarını da çalabiliyor.

Özbek asıllı eşi ve bir çocuğuyla 3 yıl önce Sakarya'ya yerleşen Rosner, öğrencisinden 4 ayda bağlama çalmayı öğrendi. Rosner, daha sonra Türkçe ve Yabancı Dil Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin (TÖMER) "Türkçe için çal, Türkçe için söyle" adlı çalışmasına da bağlamasıyla destek oldu.  

İngiltere'de Türk Sanat Müziği konserleri de veren Rosner, Neşet Ertaş, Erkan Oğur ve İsmail Hakkı Demircioğlu gibi sanatçıların eserlerini dinliyor.

"Türk arkadaşlarıma ud çalmayı öğrettim"

Rosner, yaptığı açıklamada Amerika Birleşik Devletleri'nin Arizona eyaletinde konservatuar bölümü okurken, Utku isimli Türk vatandaşıyla tanıştığını, onun türkücü olması dolayısıyla Türk müziğine ilgi duymaya başladığını söyledi.

Arkadaşının kendisine 100 eserlik Türk müzikleri içeren koleksiyon hediye ettiğini belirten Rosner, "2012 ile 2014 yılları arasında İngiltere'de yaşadım. Cümbüş ile Türk sanat müziğinin eserlerini içeren birçok konser verdik. Orada yaşayan Türk arkadaşlarıma Türk Sanat Müziği, makam eğitimini ve ud çalmasını öğrettim." dedi.

Rosner, Sakarya'ya geldiği zaman SAÜ Sürekli Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi (SAÜSEM) Müdürü Doç. Dr. Hayrettin Zengin'in bağlamasını ödünç aldığını belirterek  ”Üniversitede bir öğrencimden 4 ay bağlama eğitimi aldım. İki senedir çalıyorum. 'Acem kızı', 'Hastane önünde incir ağacı' adlı parçaları çalmayı seviyorum. Ailem biraz tuhaf bakıyor ama bana destek veriyor." diye konuştu.

TÖMER'in "Türkçe için çal, Türkçe için söyle" adlı çalışmasına bağlaması ile destek olduğuna değinen Rosner, bağlama çaldığını duyan arkadaşlarının şaşırdığını dile getirdi.

Zaman zaman arkadaşlarına mini konserler de verdiğini ifade eden Rosner, "Türk sanatçılardan Okan Murat Öztürk, Erkan Oğur, İsmail Hakkı Demircioğlu ve Neşet Ertaş’ın eserlerini dinliyorum. Türk cumhuriyetlerinin, ortak kültürlerini ve sanat eserleriyle de ilgileniyorum. Türk cumhuriyetlerinin geleneksel çalgı aletleri bağlamaya benziyor. Dombra ve kopuz da çalabiliyorum" dedi.

 

"Türkiye bir cennettir"

Rosner, Türkiye'nin bir "cennet" olduğunu, devletin imkan verdiği sosyal sağlık imkanlarından memnun kaldığını aktararak, "Benim oğlum Türkiye'de doğdu ve ücret ödemedik. Sağlık alanında devletin verdiği desteklerden oldukça memnunuz. Amerika'da maalesef sosyal güvenlik, sağlık problemleri eşitsiz ve dengesiz. Bu konuda Türkiye çok iyi konumda yer alıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Çevre duyarlılığının artırılması gerektiğini belirten Rosner, Türkiye'nin çok güzel bir ülke olduğunu, insanların bu güzelliğe sahip çıkması gerektiğini de sözlerine ekledi.

<p>&nbsp;</p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2"><font size="3"><strong>&quot;T&uuml;rkiye bir cennettir&quot;</strong></font><br /><br />Rosner,  T&uuml;rkiye'nin bir &quot;cennet&quot; olduğunu, devletin imkan verdiği sosyal sağlık  imkanlarından memnun kaldığını aktararak, &quot;Benim oğlum T&uuml;rkiye'de doğdu  ve &uuml;cret &ouml;demedik. Sağlık alanında devletin verdiği desteklerden  olduk&ccedil;a memnunuz. Amerika'da maalesef sosyal g&uuml;venlik, sağlık  problemleri eşitsiz ve dengesiz. Bu konuda T&uuml;rkiye &ccedil;ok iyi konumda yer  alıyor.&quot; değerlendirmesinde bulundu.<br /><br />&Ccedil;evre duyarlılığının  artırılması gerektiğini belirten Rosner, T&uuml;rkiye'nin &ccedil;ok g&uuml;zel bir &uuml;lke  olduğunu, insanların bu g&uuml;zelliğe sahip &ccedil;ıkması gerektiğini de s&ouml;zlerine  ekledi. </font></p>
Amerikalı akademisyenin Türk müziği tutkusu
Amerikalı akademisyenin Türk müziği tutkusu
Amerikalı akademisyenin Türk müziği tutkusu
7 yıl önce
Türk hamamı
türk patent enstitüsü