“Peygamber ve Kadın: Var Olmanın Onuru”

Kutlu Doğum Haftası dolayısıyla Sakarya Kent Konseyi Kadın Meclisi, Alternatif Yaşam Derneği ile ortaklaşa “Peygamber ve Kadın: Var Olmanın Onuru” konulu bir konferans düzenledi.

Orhangazi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen konferansa konuşmacı olarak Diyanet İşleri Başkanlığı Aile ve Dini Rehberlikler Daire Başkanı Huriye Martı katıldı.

Sakarya Kent Konseyi Kadın Meclisi Kutlu Doğum Haftası dolayısıyla Alternatif Yaşam Derneği ile ortaklaşa bir konferans düzenledi. Orhangazi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen “Peygamber ve Kadın: Var Olmanın Onuru” konferansına Diyanet İşleri Başkanlığı Aile ve Dini Rehberlikler Daire Başkanı Doç. Dr. Huriye Martı konuşmacı olarak katıldı. Konferansın açılış konuşmasını yapan Kent Konseyi Kadın Meclis Başkanı Bilge Dikmen, konferans için Huriye Martı ve katılımcılara teşekkür etti. Daha sonra Doç. Dr. Huriye Martı, dinleyicileri selamlayarak, var olmanın onurunu ve Allah Resulünün sözleriyle kadın konusunu anlattı.

Huriye Martı, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kutlu doğum haftasında belirlemiş olduğu temanın, “İnsan onuru” olduğunu belirterek, “Allah insanı kâinatın en değerli varlığı olarak yaratmıştır ve tüm insanlar fıtraten bu onura sahiptir. İnsanlar arasında din, dil, ırk vb. bakımından bir üstünlük yoktur ve üstünlük ancak takva iledir. Allah resulünün hayatında insan onuru, insanlarla münasebetinde son derece önemli bir yere sahiptir. Çocuklarla münasebetiyle ilgili rivayetlerde anlatılan çocuklara selam vermesi bile onların insan olmalarıyla taşıdığı değere atıf yapmasıyla ilgilidir. Bugün birçoğumuzun çocuktur deyip çok fazla dikkate almadığımız çocuklara selam vermekle onları tabiri caizse adam yerine koymuştur.


‘Kadınlar, erkeklerle birlikte bir bütünü tamamlayan diğer yarıdır.’

Yine efendimizin hanımlarla ilgili münasebetleri, onlara davranışları bizim için en önemli örneklerdir.” diye konuştu.
Aile ilişkileri ile ilgili konuşan Doç. Dr. Huriye Martı, “Allah (c.c.) Kuran’da, ‘Onlar size örtüdürler, siz de onlara örtüsünüz’, buyurarak kadın ve erkek arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktadır Hz. Peygamber de eş olmanın tamamlayıcı, bütünleyici ve destekleyici yönünü ön plana çıkarır. Aslında bu, Hz. Peygamber’in eş konusunda en güçlü vurgusudur. İki eşin birbirine indirgenemeyen ama birbirinden ayrı da düşmeyen birer varlık dünyasına sahip olduğunu kabul eden bir yaklaşımla, ‘Kadınlar, erkeklerle birlikte bir bütünü tamamlayan diğer yarıdır.’ buyurur. İnsan olma ortak paydasında eşleri bütünlüğe taşıyan bir yaklaşımdır bu. Yine Peygamberimizin ‘Dikkat edin sizin hanımlarınız üzerinde hakkınız olduğu gibi hanımlarınızın da sizin üzerinde hakkı vardır’ buyurması her iki eşe birbirini hatırlatması bakımından dikkat çekicidir” ifadelerini kullandı.

“Peygamber ve Kadın: Var Olmanın Onuru”
“Peygamber ve Kadın: Var Olmanın Onuru”
11 yıl önce
Kadın hastalıkları hastanesi
kadın-doğum