Arazilerin Sulanması Zorunlu Hale Geldi

Sakarya Tarım İl Müdürü Abdurrahman Çakar, küresel ısınmayla birlikte yağışlardaki azalma ve düzensizleşmenin salma yerine damlama sulamanın önemini artırdığını söyledi. Çakar, Sakarya'da daha önce sulanmasına gerek olmayan arazilerin mutlaka sulanması gerektiğini kaydetti.

Sakarya'nın 245 bin hektarlık tarım alanından sulamaya elverişli 93 bin hektardan sadece 19 bin hektarında sulu tarım yapıldığını belirten Çakar, bunun da yüzde 8'lik gibi bir orana tekabül ettiğini ifade etti. Sakarya'nın metre kareye yılda 840 kilo garam yağış olduğunu dile getiren Çakar şunları söyledi: "Bu iyi bir yağış. Ancak mevsimsel değişme sebebiyle yağışlarda düzensizlikler var. Bu da ürünü olumsuz yönde etkiler. Bir ay çok yağmur yağması ve takip eden aylarda yağış düşmemesi ürün rekortesini önemli ölçüde azaltıyor. Örneğin mayıs asının uzun yıllar ortalaması 45 kilo garam. Daha mayısın 20'sindeyiz. 80 kilo gram yağış olduk. Bu iyi ama haziran ayında hiç yağış almazsak bir faydası yok. Dolayısıyla biz sulama yöntemlerine mutlaka hazırlıklı olmalıyız."

Çakar, su kaynaklarının israf edilmemesi ve toprakları çoraklaştırmamak için, salma sulama yöntemi yerine 'damla sulama' yönteminin uygulanması gerektiğini dile getirerek bu yönde çalışmaların sürdürüldüğünü vurguladı. Çiftçilerin damlama sulamaya geçmesi için bu konuda uzman firmalarla görüştüklerini vurgulayan Çakar, ''En son İsrail'den gelen bir firmayla görüştük. Bizim damla sulama yöntemiyle ilgili çalışmalarımızı duymuşlar, teklif sundular. Bizimle çalışmak istediklerini söylediler. Getirdikleri malzemeleri tanıttılar. Sakarya'da damlama sistemiyle sulu tarım yapılmalı. Böylelikle toprak korunabilir, salma suyla oluşan çölleşme ve erozyon azalabilir.'' diye konuştu.

Damlama sulama yönteminin maliyeti konusunda bilgi veren Çakar, arazi, su kaynakları gibi etkenlerden dolayı nektar başına maliyetin 250 YTL ile 800 YTL arasında değiştiği kaydetti. Bu yöntemin kullanım süresinin 10 yıla kadar anlatan Çakar, "Dünyada, ülkemizde bilim şunu diyor; bundan sonra bugüne kadar aldığın yağışı bundan sonra almayacaksın, bugüne kadar aldığın düzenli yağışı almayacaksın dolayısıyla gelecekte bu olumsuzluklara şimdiden hazırlıklı olmalısın. Gıdanın, tarımın stratejik oluşu artık dünyada tartışılmaz. Nüfus artıyor, tarım alanları azalıyor. Sulamaya mutlaka hazır olmalıyız. Sulamada salma sulama yöntemi yerine, damla sulama yöntemine geçmeliyiz" ifadelerini kullandı.

<p><font face="verdana,geneva" size="2">&Ccedil;akar, su kaynaklarının israf edilmemesi ve toprakları &ccedil;oraklaştırmamak i&ccedil;in, salma sulama y&ouml;ntemi yerine 'damla sulama' y&ouml;nteminin uygulanması gerektiğini dile getirerek bu y&ouml;nde &ccedil;alışmaların s&uuml;rd&uuml;r&uuml;ld&uuml;ğ&uuml;n&uuml; vurguladı. &Ccedil;ift&ccedil;ilerin damlama sulamaya ge&ccedil;mesi i&ccedil;in bu konuda uzman firmalarla g&ouml;r&uuml;şt&uuml;klerini vurgulayan &Ccedil;akar,<font color="#cc0000"> ''En son İsrail'den gelen bir firmayla g&ouml;r&uuml;şt&uuml;k. Bizim damla sulama y&ouml;ntemiyle ilgili &ccedil;alışmalarımızı duymuşlar, teklif sundular. Bizimle &ccedil;alışmak istediklerini s&ouml;ylediler. Getirdikleri malzemeleri tanıttılar. Sakarya'da damlama sistemiyle sulu tarım yapılmalı. B&ouml;ylelikle toprak korunabilir, salma suyla oluşan &ccedil;&ouml;lleşme ve erozyon azalabilir.'' </font>diye konuştu. </font></p><p><font face="verdana,geneva" size="2">Damlama sulama y&ouml;nteminin maliyeti konusunda bilgi veren &Ccedil;akar, arazi, su kaynakları gibi etkenlerden dolayı nektar başına maliyetin 250 YTL ile 800 YTL arasında değiştiği kaydetti. Bu y&ouml;ntemin kullanım s&uuml;resinin 10 yıla kadar anlatan &Ccedil;akar, <font color="#cc0000">&quot;D&uuml;nyada, &uuml;lkemizde bilim şunu diyor; bundan sonra bug&uuml;ne kadar aldığın yağışı bundan sonra almayacaksın, bug&uuml;ne kadar aldığın d&uuml;zenli yağışı almayacaksın dolayısıyla gelecekte bu olumsuzluklara şimdiden hazırlıklı olmalısın. Gıdanın, tarımın stratejik oluşu artık d&uuml;nyada tartışılmaz. N&uuml;fus artıyor, tarım alanları azalıyor. Sulamaya mutlaka hazır olmalıyız. Sulamada salma sulama y&ouml;ntemi yerine, damla sulama y&ouml;ntemine ge&ccedil;meliyiz&quot;</font> ifadelerini kullandı.</font></p>
Arazilerin Sulanması Zorunlu Hale Geldi
16 yıl önce
zorunlu sigortaları
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
855888294d5b835951f542abb73126b4@