Arifiye Anadolu Öğretmen Lisesi kadim payitaht Edirne ve Şehitler diyarı Çanakkale\'de idi.
Seyahat bir sanattır. Kendine özgü incelikleri, sürprizleri ve güzellikleri olan bir sanat. Onu icra edenler de bir çeşit sanatçı. Bir yere gitmek başka şeydir, gidilen yeri yaşamak başka bir şey.
Geçtiğimiz günlerde Edirne\'ye ve Çanakkale\'ye Murat Kaplan farkıyla yaptıkları geziyle adeta bir rüyâ âlemine dalan Arifiye Anadolu Öğretmen Lisesi öğrenci ve öğretmenleri uzun süre hafızalardan silinmeyecek hatıralarla döndüler evlerine.
Üç Şerefeli Camii\'nde saflar arasına çiçek konularak kılınan namazları öğrendi öğrenciler; Selimiye\'nin o bir medeniyetin hülâsası gibi duran zarafetini, Meriç\'in hangi dertle aktığını, Eski Cami\'de Hacı Bayram-ı Veli kürsüsüne bırakılmış gülü, Darü\'l Hadis Camii\'nin duvarlarına sinmiş mübarek sözleri, Muradiye Camii\'nde tennure giymiş ağaçları, Neşâtî Baba\'nın ‘Şevkiz ki dem-i bülbül-i şeydâda nihânız/Hûnuz ki dil-i gonca-i hamrada nihânız\' beytinin esrarını, Hasan Sezai Gülşenî Hazretlerinin ‘Nedir bu katrelerde bahr-i ummân olduğun cânâ/Nedir bu zerrelerde şems-i tâbân olduğun cânâ\' beytinin gönle sürûr bağışlayan nefesini.
\'Şairsin, Hüznünden Belli\'
Günün sonunda Murat Kaplan tarafından hazırlanan bir sürprizle kültür şölenine döndü gezi programı. Türk düşüncesinin ve edebiyatının usta ismi Hilmi Yavuz için organize edilen sempozyum için orada bulunan misafirlerle tanışma ve sohbet etme imkânı bulan okul öğrencileri ve öğretmenleri Hilmi Yavuz\'a o günün hatırası olarak hazırlanan \'Şairsin, Hüznünden Belli\' adlı kitabı imzalatıp, şairle sohbet etme şansını elde ettiler. Şair Ercan Yılmaz da öğrenciler için \'Ne Uzun Bir Büyü\'sün Hilmi Yavuz\' adlı kitabını imzaladı. Bir dönem Sapanca kaymakamlığı görevinde de bulunan Edirne Valisi Hasan Duruer ile de görüşüp sohbet eden okul yönetici ve öğrencileri için gezi farklı bir boyuta taşınmış oldu.
Edirne\'den sonra Çanakkale\'ye giden Arifiye Anadolu Öğretmen Lisesi, şehitler diyarını Mehmet Âkif\'in \'Çanakkale Şehitlerine\' şiiri eşliğinde gezdiler. Tarihi, gururu, zaferi, hüznü bir arada ve yoğun bir şekilde yaşayan öğrenci ve öğretmenler bambaşka fertler olarak evlerine döndüler.
Seyahatin dönüştürücülüğünün, insana kazandırdıklarının, empati, iletişim, yardımseverlik, fedakârlık, güzellik, medeniyet gibi kavramların, Türkçenin, sevginin, kendini bilmenin, tanımanın bir vesilesi olduğunun farkında olmak eğitimin en başat unsurlarından biridir. Bu farkındalığa sahip olanlar seyahati eğitimin bir parçası haline getirirler. Okul duvarlarını sıkıştırılmamış, başka diyarları da sınıf olarak kabul eden, dünya kitabını okumak gerektiğine inanan bir okul olan Arifiye Anadolu Öğretmen Lisesi, Murat Kaplan ayrıcalığıyla bir eğitim şölenine dönüştürmüş oldu gezi programını.