Arılar Bu Sene Fazla Mesai Yapıyor

Sakarya Arıcılar Birliği Başkanı Mustafa Ör, mevsim şartlarının çok iyi gittiğini belirterek, bu yılki bal üretiminin fazla olmasını beklediklerini söyledi. Ör, geçen yıl kovan başına 20 kilo olan bal üretiminin bu yıl 30 kiloya çıkmasını beklediklerini ifade etti.

Başkan Mustafa Ör, CİHAN muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede akasya, kestane, orman gülü, yayla ve ıhlamur balı üretimi yapıldığını kaydetti. Ör, "Geçen yıl bal üretimi kovan başına 20 kilo civarındaydı. Bu yılda mevsimin çok iyi geldiği görünüyor. Bu yıl daha fazla bal üretimi bekliyoruz. Geçen yıllarda üretim 30 kilo civarıydı. Bu yıl üretimin tekrar normal düzeye çıkacağını düşünüyoruz." dedi.

Kovan Başına 200 TL Ödeniyor

İlde bin 200 civarında arıcı bulunduğunu, bunlardan 650'sinin birliğe kayıtlı olduğunu kaydeden Ör, Arıcı Kayıt Sistemi (AKS)'ne kayıtlı olan üreticilerin arılarının sigortalama işlemlerinin başladığını duyurdu. Üreticinin her koloni başına 55 kuruş ödeyerek arılarını sigortalayabildiğini anlatan Ör, şöyle konuştu: "Birliğimize genelde 50 koloni arısı olanlar üye oluyor. Bir koloni 12 bin ile 24 bin arıdan oluşuyor. AKS sisteminde üreticilerimizin kovanlarını numaralandırdık. Bu sisteme kayıtlı olanlar arılarını sigorta yaptırabiliyorlar. Üreticiler 1 koloniyi 55 kuruşa sigortalıyor.Kaza, sel, su baskını, yangın ve doğal efete karşı kovanlar sigortalanıyor.Her hangi bir kaza meydana geldiğinde kovan başına 200 TL ödeniyor."

Sahte Bal Üretimine Son!

Arıcıların milli hasılaya olan katkısının çok büyük olduğunu vurgulayan Ör, arıcıların daha fazla teşvik altına alınması gerektiğini belirtti. Arıcıların daha fazla desteklenmesi gerektiğini söyleyen Ör, "Teşvikler AKS sistemine göre veriliyor. Üreticinin kayıtlı arısı kaç tane varsa ona göre teşvik alıyor. Bu yıl arı başına 4,5 kuruş teşvik ödenmesi planlanıyor. Arıcıların daha fazla teşvik altına alınması gerekiyor.Arıcıların milli hasılaya katkısı çok fazla. Avrupa'da milli hasılaya yüzde 7 katkısı olan üretici geri dönüşte yüzde 7'lik payını alıyor.Türk çiftçisinin yüzde 13'lük katkısı varken geri dönüşümde yüzde 1 oranında teşvik alıyor." diye konuştu.

Kim Ne Kadar Bal Üretmiş?

Üreticilerin AKS sistemine dahil olmasıyla birlikte sahte bal üretiminin önüne geçilebileceğini bildiren Ör, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bazı kişiler balı glikozla karıştırarak sahte bal üretimi yapıyor. AKS sisteminde biz kimin ne kadar bal ürettiğini görmüş olacağız. Bu sayede sahte bal oranınıda tespit edebileceğiz."
15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
e42a0a2d25b549b37a4ef72f1611cdfa@