Artan Yemekler Bakteri Yuvası Olmasın!

Hepimizin buzdolabında bir önceki öğünden artmış bir tabak yemek olur. Peki bu yemeklerin bakteri deposu olmalarını önlemek için nasıl saklamanız gerekir? 
 
Salmonel, listerya gibi bakterilerin besinlerde normalden fazla olmaları ağır besin zehirlenmelerine yol açabiliyor. Oysa sadece birkaç basit hijyen ve saklama kuralına uyarak bu tehlikeyi ortadan kaldırabilirsiniz. Mayo Clinic'te yer alan habere göre, artan yemeklerinizi ve konserve gıdaları bozulmadan ne kadar süre saklayabileceğiniz ile ilgili birkaç tavsiye:

Uzmanlar gıda zehirlenmesi riskini azaltmak için kalan yemeklerinizi buzdolabında en fazla 4 gün süreyle saklayabileceğinizi belirtiyor. Eğer yemekleri bu süre içinde tüketemeyeceğinizi biliyorsanız, kalan yemeklerinizi hemen dondurucuya kaldırın.

Gıda zehirlenmesini anlamak için aile bireylerinde karın ağrısı, ishal, bulantı ve kusma olup olmadığına dikkat edin. Gıda zehirlenmesi, kirlenmiş yiyeceklerde bulunan bakteri gibi zararlı organizmalar tarafından oluşuyor. Bu bakteriler, genellikle yiyeceklerin tadını, kokusunu ya da görünümünü değiştirmediğinden, yemeğin tehlikeli olacağını düşünmezsiniz. Bu nedenle, yiyeceğin sağlıklı olup olmadığı konusunda şüpheleriniz olur ve en garanti çözüm olarak da yemeği çöpe atarsınız. Birçok gıda zehirlenmesi olayı yiyeceklerin uygun koşullarda saklanmasıyla önlenebilir.

Et, tavuk ürünleri, balık, süt ürünleri ve yumurta gibi çabuk bozulan yiyecekleri hemen buzdolabına yerleştirin.

Kalan yemeklerinizi oda sıcaklığında 2 saatten fazla, yazın ise bir saatten fazla dışarıda tutmayın.

Soğuk salata veya sandviç gibi pişmemiş yiyecekleri bir an önce tüketin ya da buzdolabında saklayın.

Bakteriler 4-60 derecelik bir ortamda çoğaldıkları için yemekleri dışarıda uzun süre bırakmayın.

Yemekler tekrar ısıtılmamalı. Eğer ısıtılması gerekiyorsa yüksek derecelerde çok iyi ısıtılmalı.

Donmuş ürünler çözüldüğünde pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalı.

Yeniden ısıtılan soslar, çorbalar ve et sularını kaynatın. Eğer kalan yemekleri yeniden ısıtmak için fırın kullanıyorsanız, çabuk ısındığından emin olmak için fırının sıcaklığının 165 derecenin altında olmamasına dikkat edin.

Kalan yemekler için düşük sıcaklıkta fırın ve sofrada yemeği sıcak tutmaya yarayan alttan ısıtmalı kap önerilmiyor. Pişmiş yemekleri en güvenli ısıtma şekli mikrodalga fırında ısıtmaktır. Isınırken nemi ve sıcaklığı içinde tutmak için fırın poşeti ile yemeklerinizi kaplayabilirsiniz.

Kalan yemeklerinizi mikrodalga fırında ısıttıktan sonra ılınması için biraz bekleyin. Yemeğin sıcaklığının 74 dereceye kadar düştüğünden emin olmak için temiz bir yemek termometresi kullanın.

Konserve yiyecekleri bozulmadan ne kadar süre saklayabiliriz?

Ticari olarak hazırlanan konserve yiyeceklerin, uygun koşullarda saklanması halinde uzun bir raf ömrü vardır. Bu sürenin yiyeceklerin türüne göre değiştiğini belirten uzmanlar, domates, meyve ve meyve suyu gibi çok asitli yiyeceklerin 18 aya kadar; sebze ve et gibi az asitli yiyeceklerin ise 2 ile 5 yıl arasında saklanabileceğini açıklıyor. Konserve gıda aldığınızda kabını dikkatlice gözden geçirin. Kutusu çökmüş, sızan veya kapağı kabarmış konserveleri satın almayın.

Evde, konserve gıdaları serin ve kuru bir yerde muhafaza edin. Ocak üstündeki, lavabo altındaki dolaplarda ya da nemli yerlerde saklamayın. Konserve gıdayı hazırlarken, tazeliğinden emin olmak için etiketin üzerindeki son kullanma tarihini kontrol edin. Konservenin kabını açmadan önce kapağın üstünü silmelisiniz. Eğer açtığınızda konservenin kabından su ve köpük fışkırıyorsa ya da kötü bir kokusu varsa, asla yemeyin ve hemen kutusuyla beraber çöpe atın. 

 ZAMAN

15 yıl önce
sakarya bülbül yuvası
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
2298d85f650e7b9d593b1457f529eda8@