Bir yıl öncesinden okul kıyafetlerinin 2009-2010 eğitim-öğretim öğretim yılından itibaren değiştirileceğinin açıklanmasına rağmen geçtiğimiz ay bundan vazgeçen Milli Eğitim Bakanlığı, 2010-2011 eğitim-öğretim yılından itibaren öğrenci kıyafetlerinin yenilenmesi için çalışma başlattı.
Yeni okul kıyafetlerinin belirlenmesi adına bakanlık Başkent Öğretmenevi'nde iki günlük çalıştay düzenledi. Akademisyen, bakanlık yöneticileri, il milli eğitim müdürleri, veli ve öğrencilerin katıldığı toplantı, basına kapalı gerçekleştirildi. Çalıştaydan çıkan ağırlıklı görüş, 'mavi önlüğün kaldırılması, öğrenci kıyafetlerinde genel çerçeveyi ve modelleri bakanlığın çizmesi, seçimin ise okullara bırakılması' şeklinde oldu. Bugün sona erecek toplantıdan çıkacak görüşlere göre bakanlık, öğrenci kıyafetlerinde nasıl bir değişiklik yapacağına karar verecek.
Toplantının açılışında konuşan Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, 'öğrenci kıyafetlerinde artık yeni bir şekillendirmeye ihtiyaç olduğunu' söyledi. Öğrencilerin her gün giymek zorunda oldukları kıyafetlere ilişkin duygu ve düşüncelerinin önemsenmesi gerektiğini vurgulayan Çubukçu, 'çocukların ne tür kıyafetler içinde kendilerini daha özgür, daha mutlu ve daha rahat hissettiklerinin, hangi kıyafetleri giydiklerinde derslerde daha katılımcı ve istekli olduklarının' önemine işaret etti. Çubukçu, "Bizim için önemli olan, ülkemizin sosyoekonomik düzeyi ve ailelerin gelirleri de dikkate alınarak öğrencilerin gelişim özelliklerine uygun kıyafetlerin belirlenmesi ve bunların kullanılmasıdır." dedi.
Konuyu hem ekonomik, hem sosyokültürel hem de öğrencilerin gelişimleri üzerindeki etkileri bakımından ele aldıklarını kaydeden Çubukçu, bunun için sadece bir bölgedeki değil ülke genelindeki tüm çocukları göz önüne alan bir değerlendirme yapılacağını belirtti.
Bakanlık 9 Eylül 2008 tarihinde yaptığı açıklamada, 2009-2010 eğitim-öğretim yılından itibaren mavi önlük zorunluluğunun kaldırılacağını duyurmuş, ilköğretim ve lise okul kıyafetleri için hazırladığı alternatifli modelleri kamuoyuna sunmuştu. Öğrencilerin penye ve tişört, kızların pantolon giyebileceği 4 alternatifli kıyafet modelinin birinin öğrenci kıyafeti olacağı duyurulmuş, üreticiler de mali sıkıntıya girmemeleri bakımından bir yıl önceden uyarılmıştı. Ancak 19 Mayıs 2009'da yeni bir açıklama yapan bakanlık, 'tekstil sektörünün isteği üzerine bu kararın ileri bir tarihe ertelendiğini' duyurmuştu.
İlk ve ortaöğretimdeki öğrenci kıyafetleri 1981 yılında çıkarılan 'Milli Eğitim Bakanlığı ile Diğer Bakanlıklara Bağlı Okullardaki Görevlilerle Öğrencilerin Kılık Kıyafetlerine İlişkin Yönetmelik'e göre düzenleniyor. Kıyafetlerin değiştirilebilmesi için Bakanlar Kurulu kararıyla çıkarılan bu yönetmelikte değişiklik yapılması gerekiyor. Yönetmelikte halen ilköğretim öğrencilerinin 'siyah önlük ve beyaz yaka takacakları' belirtiliyor. Ayrıca bakanlık, üç yıldan bu yana ilköğretim ve liselerde yazlık kıyafet uyguluyor.
Okula kayıt için bir ayda 46 bin çocuğun adresi değişmiş
Milli Eğitim Bakanlığı, birkaç yıldır uyguladığı e-kayıt uygulamasında yeni bir aşamaya geçerken, bu yıl ilköğretim birinci sınıfa başlayacak çocukları 'otomatik' olarak okula kaydetti. Oturduğu evin bulunduğu en yakın okula çocukların kayıt işlemi tamamlanırken, bu kapsamda 1 milyon 284 bin 643 çocuk mahallesindeki okula kaydedildi. Çocuğunu mahallesi dışındaki istediği bir okula kayıt yaptırabilmek için velilerin adres değişikliği telaşı ise bir ayda 46 bin çocuğun adresini değiştirecek noktaya ulaştı. 22 Mayıs-29 Haziran 2009 tarihleri arasında 46 bin çocuğun adres değiştirdiğinin ortaya çıkması üzerine bakanlık, 'gerçek adres' araştırması başlatma kararı aldı. Diğer taraftan e-kayıt sebebiyle mağdur olan veliler, bakanlıktan çözüm istedi. Karı koca çalışan velilerin çocukları, kardeşi farklı okula giden çocuklar ile anaokuluna devam ettiği halde okulun mahallesi dışında olması sebebiyle çocuğun aynı okula devam edememesi gibi sorunlar çözüm bekliyor. Bakanlığın ilköğretimde boş kalan okul kontenjanları doldurulurken mağdur olanlara yönelik açılımda bulunması bekleniyor. İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'ne göre fiziki kapasitesi dolmayan okullara, kayıt alanı dışından da kayıt yapılabiliyor. Kapasitenin üstünde başvuru olması durumunda başvuranlar arasından kura ile öğrenci alınabiliyor. Veliler çocuklarının yerleştirildiği okulu ve okulun adresini, bakanlığın www.meb.gov.tr adresinden, çocuklarının TC kimlik numaralarını yazarak öğrenebilecek. Okul yöneticileri, kayıt yapılan öğrenci listelerini, okulda velilerin görebilecekleri yere asacak. Veliler ek herhangi bir işlem yapmasına gerek kalmadan okullar açıldığında çocuğunu okula gönderecek.
Zaman