Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı kedi ve köpek satışına sınırlama getiriyor. Sakarya Veteriner Odası Başkanı Mustafa Yıldız, tasarı bu şekilde yasalaşır, iyi denetim ve uygulama yapılırsa özellikle sokak hayvanları sorununun çözümüne faydası olacağını söyledi.
Mayıs ayında Çevre Komisyonu’nda görüşülmesi beklenen tasarıya göre, artık petshoplarda kuş ve balık dışında kedi, köpek ve başka hayvan satılamayacak. Kas ve çene yapısı güçlü, tehlike arz edebilecek köpekleri ağızlıksız ve tasmasız dolaştıranlara 500 lira para cezası uygulanacak. Yunus parkları başta olmak üzere hayvanlar kullanılarak yapılan kara ve su sirkleri de yasaklanıyor.
Sertifikası olmayan hayvan alınıp satılamayacak
Kedi ve köpek, ancak üretim çiftliklerinde satılabilecek. Ev hayvanı satan ve alanlar, hayvanların bakımı ve korunması ile ilgili yerel yönetimlerce düzenlenen eğitim programlarına katılarak sertifika alacak. Sertifika almayan, hayvan alıp satamayacak. Ev hayvanlarını satan veya alan kişiler, hayvanlarından kaynaklanan çevre kirliliğini ve insanlara verilebilecek zarar ve rahatsızlıkları önleyici tedbirleri almakla yükümlü olacak. Sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanlar, yerel yönetimlerce kurulan veya izin verilen bakımevlerine alınacak. Burada kısırlaştırılan, aşılanan ve rehabilite edilen hayvanlara mikroçip takılacak, daha sonra da sahiplendirilecek. Sahiplendirilemeyenler ise alındıkları ortama bırakılacak.
Bakımevlerinde güçten düşmüş hayvanlar için özel alan tahsis edilecek. Hayvanlar acı, ıstırap ya da zarar görecek şekilde film çekimi, gösteri, reklam ve benzeri işler için kullanılamayacak. Hayvanlar üzerinde yapılacak deneysel çalışmalar, etik kurullarınca düzenlenen eğitim programlarına katılarak, deney hayvanı kullanım sertifikası alan araştırmacılar tarafından yapılabilecek. Bunların ithalat ve ihracatına Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı izin verecek.
Başta yunuslar olmak üzere, hayvanlar kullanılarak yapılan kara ve su sirklerinin işletilmesi de yasaklanacak. Uymayanların işletme ruhsatı iptal edilebilecek. Tedbir alınmamasından kaynaklanan zararları, hayvanları sahiplenenler karşılamak zorunda kalacak. Hasta, sakat ve yaşlı durumda bulunan veya iyileşemeyecek derecede ağrısı, acısı olan hayvanı usulüne uygun kesmeyen, ağrısız öldürme amacından başka amaçla birine devreden, satan veya alanlara bin lira para cezası uygulanacak.
"Kanun önemli ama uygulama daha da önemli"
Sakarya Veteriner Odası Başkanı Mustafa Yıldız, tasarının hayvanları korumaya katkısı olacağını, ancak asıl önemli olanın uygulama olduğunu söyledi. Kedi ve köpek gibi hayvanları sahiplenmenin, daha da zorlaştırılması ve alan kişinin aldığı hayvanı ölünceye kadar sağlıklı bir ortamda bakmayı taahhüt etmesi gerektiğini vurgulayan Yıldız, şunları kaydetti: “İnsanlar bir hevesle ya da çocuğu istedi diye kedi köpek gibi bir hayvan alıyor. Bakımı zor gelince sokağa atıyor. Bu hayvanlar da sokakta kontrolsüzce ürüyor. Sahiplenilen hayvanlar mutlaka kayıt altına alınmalı ve takibi yapılmalı. Kanunlarımız çok iyi çıkıyor ama asıl iş uygulamada bitiyor.”