Artık Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde de tüp bebek tedavisi yapılacak.
Türkiye'de yalnızca 6 üniversite hastanesinde bulunan üremeye yardımcı tedavi (ÜYTE) artık Sakarya'da da yapılacak. Sağlık Bakanlığı'na ait Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde bulunan Tüp Bebek Merkezi sayısına Sakarya'nın da eklenmesiyle sayı 7'ye yükseldi.
Sakarya Valiliği'nin konu ile ilgili yaptığı açıklama ise şu şekilde:
''Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üremeye Yardımcı Tedavi (ÜYTE) Merkezi 03 Nisan 2017 tarihinde ruhsatlandı.
Sağlık Bakanlığı'na ait Eğitim Araştırma Hastanelerinde bulunan Tüp Bebek Merkezi sayısına İlimizin eklenmesiyle bu sayı 7'ye ulaştı. Bu Merkezlerin; ikisi Ankara, ikisi İstanbul ve birer adedi ise İzmir, Konya ve Sakarya İlimizdedir.
Türkiye'deki toplam tüp bebek merkezi sayısı 142 olup; bu merkezlerden 31 tanesi Tıp Fakülteleri, 105 tanesi ise özel statü bünyesinde, 6 tanesi ise Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerindedir. Eğitim Araştırma Hastanelerine ait Merkezler; Ankara Dr.Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üremeye Yardımcı Tedavi (ÜYTE) Merkezi, Ankara Etlik Doğumevi ve Kadın Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi ÜYTE Merkezi, İstanbul Süleymaniye Doğum ve Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi ÜYTE Merkezi, İstanbul Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi ÜYTE Merkezi, İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi ÜYTE Merkezi ve Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi ÜYTE Merkezi'dir. Bu merkezlere Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üremeye Yardımcı Tedavi (ÜYTE) Merkezi'nin eklenmesiyle bu sayı 7'ye ulaşmıştır. Sağlık Bakanlığına ait Eğitim ve Araştırma Hastanelerinin Tüp Bebek Merkez sayısı Özel ve Tıp Fakülteleri Üremeye Yardımcı Tedavi Merkezleri'ne oranla çok az sayıda olup, bu merkezler kamu hizmeti yönünden, diğerlerine oranla çok daha yoğun çalışmaktadır.
Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde kurulmuş olan Üremeye Yardımcı Tedavi (ÜYTE) Merkezinde çalışan ekip, infertilitede uygulanan tetkik ve tedavi yöntemlerini uluslararası referans merkezlerinin standartlarında uygulayabilme potansiyelindedir. Merkezde çalışacak ekip; Kadın Doğum, Üroloji, Anestezi ve Histoloji-Embriyoloji branşlarında 8 öğretim elemanının yanı sıra 3 biyolog, 4 hemşire-teknisyen ve diğer yardımcı sağlık personellerinden oluşmaktadır. Merkezde infertilite tedavisine yönelik olarak testisten sperm alınması, üreme hücrelerinin ve oluşturulan embriyoların -196 derece cryopreservationu (dondurularak saklanma), preimplantasyon genetik tanı için laser' la embriyo biyopsisi yapılabilmektedir.
Tüp bebek tedavisinde kullanılan yüksek teknoloji ürünü ilaçlar, klinik ve laboratuvar hizmetlerine yönelik olarak, Özel merkezlerce sunulan tedavi maliyetinin tedavi ayı başına ortalama 8-9 bin TL'dan başladığı bilinmektedir. Buna karşın Bakanlık Eğitim Araştırma Hastanesi şartlarında resmi destek alacak hastalar için katkı payı yaklaşık 1000 TL civarında olacaktır. Sonuç olarak kurulan merkez eğitim ve araştırma fonksiyonlarının yanısıra, ekonomik yönden kısıtlı çiftlere de çocuk sahibi olabilme şansı sağlamış olacaktır.
Kamuoyuna Saygıyla Duyurulur.''
Sakarya KHB Genel Sekreteri Doç. Dr. Hasan Salih Sağlam, Türkiye’de İstanbul, Ankara, İzmir ve Konya’dan sonar kamu hastanelerinde açılan Tüp Bebek Merkezinin hizmete girdiği beşinci ilin Sakarya olduğunu kaydetti.
Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi (SAÜEAH) Korucuk Kampüsü’nde hizmete giren Merkezin açılışına, SAÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Ak, Sakarya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Hasan Salih Sağlam, Tıbbi Hizmetler Başkanı Op. Dr. Özcan Öktem, İdari Hizmetler Başkanı Dr. Hasan Bektaş, SAÜEAH Başhekimi Doç. Dr. Yakup Tomak, Korucuk Kampüsü Yöneticisi Başhekim Yardımcısı Dr. Fehmi Çelebi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği İdari Sorumlusu, Tüp Bebek Merkezi Koordinatörü Prof. Dr. Serhan Cevrioğlu ile kamu hastanelerinin başhekimlerinin yanı sıra idari personel ve sağlık çalışanları katıldı.
SAKARYA’YA KAZANDIRILDI
Tüp Bebek Merkezi’ni gezen Genel Sekreter Sağlam, yapılan çalışmalarla ilgili Prof. Dr. Cevrioğlu’ndan bilgi aldı. Sağlam, ülkemizde özel teşebbüslerle açılan tüp bebek merkezlerinin yanında bugün kamu hastaneleri olarak beşinci tüp bebek merkezinin Sakarya’ya kazandırılmasından dolayı mutluluk duyduklarını dile getirdi. Tüp bebek merkezinin önemli bir merkez olduğunu vurgulayan Sağlam, çocuk özlemi çeken ailelerin bu merkezler sayesinde tedavi imkanlarından yararlanarak evlat sahibi olduğu dile getirdi. Merkezin kurulması için özveriyle çalışan Prof. Dr. Cevrioğlu ve ekibine teşekkür eden Sağlam “Bu önemli merkezi SAÜEAH’a kazandıran ve bu işte emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.” dedi.
SON TEKNOLOJİ KULLANILIYOR
İstanbul ve Ankara’da iki kamu hastanesinde olmak üzere İzmir ve Konya’da hizmet veren Tüp Bebek Merkezlerinin yedincisini açtıklarını dile getiren merkez koordinatörü Prof. Dr. Serhan Cevrioğlu, Genel Sekreter Doç. Dr. Hasan Salih Sağlam ve Başhekim Doç. Dr. Yakup Tomak’a katkılarından dolayı teşekkür etti. Cevrioğlu merkezde, Kadın Doğum, Üroloji, Anestezi ve Histoloji-Embriyoloji branşlarında 8 öğretim elemanının yanısıra, 3 biyolog, 4 hemşire-teknisyen ve yardımcı personelle hizmet verdiklerini dile getirirken, infertilite tedavisine yönelik olarak testisten sperm alınması, üreme hücrelerinin ve oluşturulan embriyoların -196 derecede cryopreservationu (dondurularak saklanma), preimplantasyon genetik tanı için laser’ la embriyo biyopsisi yapabildiklerini kaydetti.
CEVRİOĞLU: HEDEF EN İYİSİ OLMAK
Merkezin mevcut ekip ve donanımıyla ülkemizin en iyi merkezlerinden biri olacağını belirten Cevrioğlu, “Tüp bebek tedavisi çoğunlukla özel merkezler eliyle yürütülmektedir. Tüp bebek tedavisinde kullanılan yüksek teknoloji ürünü ilaçlar, klinik ve laboratuvar hizmetlerine yönelik olarak, özel merkezlerce sunulan tedavi maliyetinin tedavi ayı başına ortalama 8-9 bin TL’den başladığı bilinmektedir. Buna karşın Bakanlık Eğitim Araştırma Hastanesi şartlarında resmi destek alacak hastalar için katkı payı yaklaşık 1000 TL civarında olacaktır. Sonuç olarak kurulan merkez eğitim ve araştırma fonksiyonlarının yanısıra, ekonomik yönden kısıtlı çiftlere de çocuk sahibi olabilme şansı sağlamış olacaktır.” diye konuştu.