Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen Mart Kültür Sanat Etkinlikleri, ‘Aşık Veysel’ söyleşisi ile devam etti.
Adapazarı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Zafer Poyraz, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı İbrahim Aktürk ve Fen İşleri Dairesi Başkanı Ali Oktar’ın yanı sıra vatandaşlar katıldı.
OZANLIK GELENEĞİNİ YENİLEDİ
Programa konuşmacı olarak katılan Tokel, “Aşık Veysel 20. yüzyılın en büyük ozanlarındandır. O, aşıklık geleneğinin altın halkalardan biridir. Gelecek nesiller bundan iki yüz yıl sonra da Aşık Veysel’i bugün bizim Karacaoğlan’ı, Yunus Emre’yi okuyup öğrendiğimiz gibi öğrenmeye devam edecektir. Onların şiir söylemedeki ustalıklarını ve yeteneklerini hayranlıkla anlamaya çalıştığımız gibi gelecek kuşaklarda Aşık Veysel’i aynı hayranlıkla anlamaya çalışacaklardır. Çünkü Aşık Veysel ozanlık geleneğini zamanının geleneklerini yenilerek uygulamıştır” diye konuştu.
YUNUS EMRE’DEN ETKİLENDİ
Tokel, “Aşık Veysel yaşadığı çağın sosyal ve kültürel hayatını şiirlerinde ustaca anlattı. Şiir tekniği anlamında usta redif ve kafiye bulma yeteneği olan bir şairimizdir. Veysel bizim şiir geleneğimizin ve kültür seviyemizin zirvesinde olan Yunus Emre’den etkilenmiştir. Yunus Emre’nin ait olduğu kültür geleneğini devam ettirmiş ve aynı kaynaklardan beslenmiştir” ifadelerini kullandı. Programın son bölümde ‘Güzelliğin On Para Etmez, Uzun İnce Bir Yoldayım’ gibi Aşık Veysel’in sevilen eserlerini seslendiren Tokel, katılımcılardan büyük alkış aldı. Programın sonunda Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcı Zafer Poyraz, sanatçı Tokel’e ve müzisyen ekibine teşekkür ederek çiçek takdim etti.