Aşırı Korunan Çocuklar Okula Uyumda Zorlanıyor

Okula başlama, çocuklar için aileden uzun süreli ilk ayrılma olmasından dolayı büyük önem taşıyor.

Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Psikiyatri Uzmanı Dr. Şermin Yalın, okul korkusunun gitmek istememe şeklinde kendini gösteren bir davranış olduğunu söylüyor.

Çocuğun okulu reddetmesinin üç şekilde ortaya çıktığını belirten Dr. Yalın, "İlki okula yeni başlayanların, anne babalarından ayrılmaktan dolayı duyduğu endişedir. Genellikle kısa bir süre sonunda uyum sağlaması beklenir. İkinci durum ise çocuğun, rahatsız eden ya da korkutan bir etkenden dolayı okula gitmek istememesidir. Üçüncü de aileden ayrılma endişesinin yoğun olarak yaşandığı durumlardır." diyor.

Şermin Yalın, yeni okula başlayan 5-6 yaş dönemindeki çocuklar için anne ve babalarından ayrılmanın, özellikle okulöncesi eğitim almamışlarsa yeni bir sosyal ortama uyum sağlama, kurallara uyma, sorumlulukları yerine getirme, sosyal ilişkiler kurarak ihtiyaçlarını ifade etme gibi zorlu bir süreç olduğunu belirtiyor.

Bu dönemlerde anne ve baba tarafından aşırı korunan, kural ve sınırlamalar öğretilmeyen, duygusal olarak yaşının olgunluğuna sahip olmayan çocukların akranlarına göre daha çok zorlandığına dikkat çeken Yalın, okul korkusuna karşı aile ve öğretmenlerin yaklaşımının önemli olduğunu vurguluyor.

ÇOCUĞU SUÇLAYICI BİR TAVIR SERGİLEMEYİN

Çocuğun okula gitmesi konusunda taviz verilmemesi gerektiğinin altını çizen Dr. Yalın, "Ayrıca çocuğa okulun amacını açıklamak, gitmesi konusunda ailenin bütün fertlerinin kararlı ve tutarlı olduğunu göstermek de işe yarar. Okula gitmemesi halinde çalışmalardan geri kalacağı ve bunun kendisi için bazı aksaklıklara yol açacağı anlatılmaya çalışılmalıdır. Geç kaldığında, servisi kaçırdığında mutlaka okula göndermek için çözümler geliştirilmelidir. Bazen çocuklar kendiliğinden eve dönebilir, bu durumda yapılması gereken de okula geri göndermektir." şeklinde konuşuyor. Çocuğun kendisini terk edilmiş ve yalnız hissetmesine yol açacak davranışlardan kaçınılması gerektiğini de vurgulayan Yalın şu önerilerde bulunuyor: "çocuk, okula gitmediğinden dolayı suçlanmamalı, korkusu ve gözyaşlarıyla alay edilmemelidir. Vedalaşmaları çabuk ve kısa tutarak, ayrılıkların normal olduğu hissettirilebilir. Endişeleri üzerinde konuşmak, hem sıkıntısını paylaşmasını hem de anlaşıldığını hissedip rahatlamasını sağlar. Bu sıkıntılı durumun geçici olduğu, kendisiyle aynı durumda başka çocukların da olduğu anlatılabilir."

Çocuğun okula gitmeyi reddetmesi ve diğer yakınmaların iki hafta ya da daha fazla sürmesi durumunda bir çocuk ruh sağlığı uzmanından yardım almak faydalı olur.

ZAMAN

15 yıl önce
Çocuklar için psikolojik danışmanlık
Lösemili Çocuklar